Menstruasyon kabı da neyin nesi?

Epeydir “Ay Hali” adına yaraşır bir yazı yazmıyordum. Neyse ki bu hafta bununla ilgili bir iyi, bir de kötü haberim var: Kötü haber, pedler ve tamponlar sağlığımıza ve çevreye zararlı!


İyi haber, menstrüal kaplar var…




Çok eskiden papirüsler, çeşitli otlar, süngerler kullanarak adet kanamasıyla baş etmeye çalışan kadınlar, bugün her yerde reklamı yapılan (birilerinin deyimiyle kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşan) “kadın hijyen ürünleri” sayesinde regl dönemlerinde günlük hayatlarına devam edebiliyorlar. Son zamanlarda organik pedler ve tamponlar da üretilmeye başlanmış olsa bile, kanamanın yarattığı çeşitli sorunlarla baş etmeyi tam olarak beceremiyoruz sanırım.


Bu hafta sonunda adamakıllı tanışabildiğim -ama hala henüz denemediğim- menstrüal kaplar sayesinde artık becerebileceğimizi düşünüyorum!


Öncelikle işin manevi tarafına çok girmeden anlatmaya çalışayım, pedler ve tamponlarla ilgili ne gibi sıkıntılar olabilir?

- Perine bölgesi ve vajina, kadın vücudunun en hassas bölümlerinden sayılır. Pedler ne de olsa ‘yabancı madde’dir ve çok uzun süre bu bölgeyle temas halinde kalır. Hijyenik pedler, her ne kadar birçoğu steril de olsa, kullanım sırasında nemi tutarak vajinada bakteri oluşumunu tetikleyebiliyor. Kullanılan malzemeye bazı kadınlar alerjik reaksiyon gösterebiliyor veya hiç olmadı, sıcak yaz günlerinde bölge yeterince hava alamadığı için aşırı terleme, koku ve pişik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.


- Hayatımız boyunca yaklaşık 400-500 defa adet görüyoruz. Her döngüde bir paket ped kullandığımızı varsayarsak, sırf bu iş için yılda yaklaşık 50 lira harcıyoruz. Ayrıca attığımız pedlerin doğaya karışması da yıllar alıyor. Düzenli olarak çöp üretiyoruz ve para harcıyoruz.


- İşlemden geçirilerek sıkıştırılan pamuktan üretilen tamponlar, pek çok açıdan petlere oranla daha pratik. Ancak tampon kullanmanın da riskleri biliniyor. Özellikle Toksik Şok Sendromu olarak bilinen hastalık riski tampon kullanımında artabiliyor. Vajina içinde üreyen bakteri, ortaya çıkan zehrin kana karışmasına dahi neden olarak ciddi sonuçlara yol açabiliyor.





- Tamponlarda kullanılan pamuk her ne kadar sıkıştırılmış olsa da, takıp çıkarırken ipçiklerin vajina içine sürtünmesiyle oluşan deformasyon da bakteri üretimini tetikleyebiliyor.


- Rahimden gelen akıntının vajina içinde tutulmasını sağlayan tamponlar, bazı kadınlarda enfeksiyona da neden olabiliyorlar.


- Adet kanamasının %65’ini emen tampon, aynı zamanda vajinal nemin %35’ini de emerek bölgenin florasında dengesizliklere neden olabiliyor.


- Pedlerde olduğu gibi, ekolojik sorunlar tamponlar için de geçerli.


***


Uzun zamandır menstrüasyon kabı ile ilgili duyuyor, araştırıyordum. Tamamen doğal malzemeden (silica) üretilen bu kaplar, tampon gibi içeriye yerleştirerek kullanılıyor. Tıbbi plastikten üretilen menstrüal kaplar da mevcut, bunlar da vücuda herhangi bir zararı kesinlikle olmayan türden. Günde iki ya da üç defa kabı dışarı çıkartıp boşaltıyorsunuz ve temizledikten sonra tekrar kullanıyorsunuz. En güzel taraflarından biri de, uzun süre kullanılabiliyor oluşu zaten. 2-3 yıl boyunca tek bir menstrüasyon ürünü. Hatta bazı markalarınki 10 yıl kadar kullanılabiliyor! Nasıl ama?



Menstrual kabı yerleştirmek, alıştıktan sonra çok kolay...


Çarşamba günü Didem Çivici’nin düzenleyip sunduğu mini seminerde kaplar hakkında daha detaylı bilgi sahibi oldum ve onun da katkılarıyla, bu yazıyı yazabilmeye sonunda cesaret ettim. İnternetten okuduklarımın yanında, Didem’in derlediği bilgileri ve kişisel deneyimlerini dinlemek daha da ikna olmamı sağladı. En güzeli de hep merak ettiğim bu kapları yakından inceleme fırsatım oldu. Resimde gördükleriniz gözünüzü korkutmasın. Gayet yumuşak ve sevimli şeyler aslında!


Aklımdaki soruların hepsine cevap aldım diyebilirim. Sık sorulan soruları zaten bizimle paylaştı da Didem. Mesela, yerleştirmek sorun olmuyor mu? Üstümüz başımız batmıyor mu?

Alıştıktan sonra, hayır. Katlayarak kabı vajinaya yerleştirmenin birkaç yolu var. Size en uygun olan şekli ve pozisyonu bulduktan sonra yerleştirirken herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.


Sızıntı olmuyor mu? Sağa sola oynar, kayar dönerse ne yapacağız?

Bu da kullandıkça öğrenilen bir şey. Özellikle yoğun kanamanın olduğu günlerde elbette daha dikkatli olmak gerekiyor. Ama doğru yerleştirmeyi öğrendikten sonra ister dans edin, ister yoga yapın, ister denizde yüzün; herhangi bir sızıntı olmuyor. Alışmak için de en iyi yöntem, ilk kullandığınızda evde kalıp gidişatı gözlemlemek. Alıştıktan sonra zaten varlığını bile unutuyormuşsunuz!


İçeriyi tahriş etmiyor mu?

Hayır. Tamamen yumuşak bir malzemeden yapıldığı için tamponun verdiği zararı asla vermiyor. Yerleştirildiğinde kanalın şeklini aldığı için de herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz.




Farklı markaların farklı boyutlarda kaplarından size en uygununu seçebilirsiniz...


Bana uygun kabı nasıl bulacağım?

Menstrual kaplar farklı ebatlarda üretiliyor. Genellikle kanalı dar, doğum yapmamış genç kadınlar için küçük boylar önerilirken yaş veya doğum deneyimi gibi etkilerle vajina kanalının daha geniş olduğunu bilen kadınların büyük boyları tercih etmesi gerekebiliyor.


Regl ağrılarına herhangi bir etkisi var mı?

Olumlu yönde, evet. Didem adet sancılarının çok daha azaldığından bahsetti. Bu konuda benim yorumum şu oldu; belki de ped veya tamponla bölgeye daha çok müdahale etmiş oluyoruz, bu da psikolojik bir gerginlik yaratıyor fazladan… Ayrıca kap kullanırken kendi bedeninizle, hatta kanamanızın miktarıyla bile ilişki halinde oluyorsunuz. Kendinizi gözlemleyebiliyor, bedeninizle daha barışık oluyorsunuz. Bu da ağrıları azaltmaya yardımcı oluyor diye düşündüm.


Hep aynı kabı kullanacağız, peki nasıl temizleyeceğiz?

Her kullanımdan önce 5 dakika kadar kaynatıp dezenfekte edebiliyorsunuz. Adet dönemi boyunca da, boşaltmak için her çıkardığınızda sudan geçirip iyice kuruluyorsunuz. Dönem bittiğinde tekrar kaynatıp kaldırıyorsunuz ve bir sonraki dönemde tekrar bir kez kaynatıp kullanmaya devam ediyorsunuz.


Doktoruma sormam gerekir mi?

Eğer herhangi bir kadın hastalığından muzdaripseniz, evet. Pıhtılı kanamaya sebep olabilen miyom gibi durumlarda kap kullanmak doğru olmayabilir. Spiraliniz varsa, lohusaysanız veya herhangi bir adet-dışı sebepten kanamanız oluyorsa, kabı zaten kullanmamalısınız.


***


“Dünyayı Kurtaran Kadınlar” adlı blogunda menstrüal kaplar hakkında bilgi veren İlknur Urkun da, bu kapları kullanmaya başladıktan sonra çeşitli yazılarla, videolarla durumu herkese anlatan Melissa L.’nin açıklamalarından bazı soruları-cevapları derlemiş. Benim en çok dikkatimi çeken açıklaması şu oldu:


Peki kap bu kadar muhteşem birşeyse neden hiç duymadık? Neden televizyonda reklamı yapılmıyor ya da marketlerde satılmıyor? Neden dünyadaki tüm kadınların kaplardan haberi yok?



Melissa L.: Bu soruları çok sık alıyorum. Bunun en önemli sebepleri:


1- Bu kaplardan büyük fabrikalarda günde 100 binlerce üretilemiyor. Dikkatli bir şekilde, çok temiz ortamlarda (genellikle ameliyathane koşullarında) üretilmeleri gerekiyor.


2– Kapların üretim ve satışı yüreklerini bu işe koymuş insanlar tarafından yapılıyor. Üretici firmalar bir kaç istisna dışında genellikle küçük şirketler ve böyle medikal bir ürün üretmek oldukça masraflı.


3- Kaplar çok uzun ömürlü olduğundan tek kullanımlık ürünler gibi aynı müşteriye tekrar tekrar satış yapılıp sürümden kazanılmıyor. Dolayısıyla milyon dolarlık reklam kampanyaları yürütemiyorlar. Tanıtım işi distribütörlerin internet siteleriyle ya da kullananların kulaktan kulağa aktarımlarıyla sınırlı kalıyor.


Bunların farkında olmayan kadınların reklamlarda ya da marketlerde görmedikleri bir ürünün iyi olmadığını düşünmeleri normal. Benim hep kullandığım bir örnek var..." Protez bacakları ya da kalp pillerini de marketlerde görmüyoruz."


Anlayacağınız, ben ikna oldum ve ilk fırsatta deneyeceğim. Sırf ataerkil kapitalist sistemin işine gelmediği için keşfedildiği 1930 yılından beri bir türlü hak ettiği değeri ve ilgiyi göremeyen bu kapları artık hepimizin bilmesi gerekiyor. Belki tercih etmeyeceğiz ama en azından, daha doğal bir seçeneğimiz olduğunu biliyoruz artık.


Kendi vücudumuza yabancılaştığımız bir çağda her ay yaşadığımız bir kanamaya ve kullandığımız ürünlere “tıbbi atık” muamelesi yapmayı da bırakırız belki.


Konuyla ilgili bilgi almak için Didem Çivici'ye veya İlknur Urkun'a mail yazabilirsiniz: didemcivici@hotmail.com

ilknur.urkun@gmail.com


Ayrıca olumlu veya olumsuz, deneyimlerinizi veya fikirlerinizi paylaşmak isterseniz ben de buradayım tabii. (dislamoglu@hthayat.com'dan da bana ulaşın!) Menstrual kap kullanmak isteyen, merak eden bir sürü kadın olduğunu (veya olacağını) biliyorum ve bu konuyu sadece kullandığım bir ürünü değiştirmek olarak değil, bir kadın meselesi olarak da önemsiyorum. Umarım daha fazla kişinin sihirli kaplardan haberdar olması çok uzun sürmez!


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Bence muhteşem bir icat kadınlar için, nerdeyse regli olduğumu unutuyorum,keşke yıllar yıllar önce keşfetseydim
    CEVAPLA
  • Misafir Öncelikle kızlık zarını bozar tampon gibi parmak kadar değil ağzı geniş bir halka aşağıya doğru daralan ve spirali yerinden oynatabilir yanlış kullanmada ve oynayan spiral yumurtalıklara zarar verebilir yada hiçbirşey yapmaz ama spiral oynadığı için görevini yapamaz
    CEVAPLA
  • Misafir Ben henüz denemedim ama gerçekten çok mantıklı geldi. Pedlerin verdiği huzursuzluktan bıktım ☹ Ben çok konforlu olacağına inanıyorum ????????????
    CEVAPLA
  • Misafir Kızlık zarına etkisi nedir peki?
    CEVAPLA
  • Misafir Acil cevap bekliyorum spral olan neden kullanmamalı
    CEVAPLA
  • Misafir bu ürünün çeşitlerini kullanıyorum canack marka lunette marka.. her ikisininde 2 boyunu almıştım. iyi ki almışım. yoğun günlerde büyük boyunu daha az olan günlerde küçük boyunu kullanıyorum. başta korkmuştum. içime kaçarsa naparım diye. ama öyle bir durumun olması sözkonusu bile değilmiş. çok derine yerleşse bile ıkınarak aşagı kayabiliyor ve sıkıntı yaratmıyor. tavsiyem hijyen ve sağlık ve çevre temizliği açısından iyi ki keşfedilmiş ve iyi ki almışım.
    CEVAPLA
  • Misafir Kaynatin DİYORSUNUZYA onun için banyoda ayrı bir çelik küçük tencerede ayırıp banyo dolaplarında kaldırsınlar.....YEMEK TENCERESİNDE KAYNATİLMAZ....OZELLİKLE KULLANMA KLAVUZLARİNİZDA BELİRTİN......YOKSA MUTFAKDAKİ SART ,SURTA SİKKAT EDİLSİN....BAKİN İNSAN SAĞLIĞINA KORUMAK ADİNA DİR.. . DİKKAT
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben bu kabı kullandım ve çok memnunum özellıkle adet döneminde sureklı iç çamaşırının kırlenmesı ve dışardan belli olacak düşüncesı de Yok denemenızı tavsiye ederım
    CEVAPLA
  • Misafir bu kapları hiç kullanmadım ama abdde de görüp trde lunetteadetkabi.com dan aldigim kabimdann cok memnunum. abd, avustralya, finlandiya saglik bakanligindan onayli bir urun. bu digerlerini de denemek istiyorum! arkadaslar hayatinizi ve cevrenizi pedler ile mahvetmeyin gercekten ya.. kadın olmak hiç bu kadar rahat hissettirmemişti beni.
    CEVAPLA
  • Misafir Bu ürünü nasıl ala biliriz
    CEVAPLA
  • Misafir İki gündür kullanıyırum çok memnunum yok böyle bir şey geçen yıllarıma yazık pedve tampon mu ?asla
    CEVAPLA
  • Misafir Nereden temin edebliriz bu urunu peki?
    CEVAPLA
  • Misafir Tam 5 aydır kullanıyorum ingiltere seyahatimde kullanamasma da bir kere deneyip aklımda kalmamaaı için 21 paunda aldım mooncup markasını. İkinci yerleştirme sonrası doğru pozisyon ve el çabukluğunu buldum. Tek kelimeyle hayatımda kullandığım en muciZevi şey yaş 30 herkese tavsiye ederim!!!
    CEVAPLA
  • Misafir su anda ilk kez deniyorum ama varligini hissediyorum, sanirim yanlis boy sectim. ucuz bir urun olmadigi icin bir tane daha almak da istemem.. bu yuzden tercih yaparken dikkatli olmak lazim.
    CEVAPLA
  • Misafir menstruasyon kabının varlığını hissediyorsanız kabı yanlış yerleştirmiş olabilirsiniz. bu nedenle size kabın konumunu değiştirmenizi tavsiye ederim. i̇nternette bu konuyla ilgili videolar bulunmakta, size yardımcı olabilir. yanlış boy seçmiş olsanız kap açılmazdı, dolayısıyla sızdırırdı. o nedenle aşırı sert kaptan satın almadıysanız onun varlığını hissetmemeniz gerek. i̇yi günler…
    CEVAPLA
  • Misafir ben tam bir yıldır kullanıyorum, dünyayı kurtaran kadınlar blogundan almıştım ben de. kampta, dağ başında bile hijyenini çok rahatlıkla sağladım. kendi sağlığım bir yana, 1 yıldır hiç hijyenik ped çöpü üretmediğim için ayrıca içim rahatlıyor düşününce. kullanımı da ilk aydan sonra çok rahat.
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.