Öğretmenimsin diye benimle böyle konuşamazsın!

Bu yazının ilk bölümünde bahsetmiştim. Ladin 5 yaşında, bizim için çanlar ilkokul için çalıyor.





Ladin için toplam 4 tane okul ile görüşmüş olacağız. Hemen bütün okulların ağzında aynı laflar var. Herkes lider, özgüveni yüksek, sorgulayan, araştıran çocuklar yetiştiriyor. Anne babalar da bu özellikleri çocuklarına en iyi verebilecek okulu tespit etmeye çalışıyor. Benim derdim herkesten büyük. Lider, özgüveni yüksek, sorgulayan, araştıran çocuklar yetiştiren okul istemiyorum.


Birtakım özellikler anne babalar ve eğitim dünyasında fetiş haline geldi. Bütün dünya el ele vermiş bazı insanlık hallerini yüceltiyor. Üstelik çok büyük bir kavram kargaşası var. Dışa dönüklük, sosyallik özgüven zannediliyor. İçe dönük olmak, sessiz olmak, kırılgan olmak, kendi halinde olmak, her şeye hemencecik uyum gösterememek hiç makbul değil. İçe dönük sessiz çocuğunuzu bütün içe dönüklüğü ile seveceğiz deseler okullara kimse yılda 40 bin lira vermiyor.





Okullarının durumunun müsebbibi biraz da biziz. Okullar ticaret yapıyor. Velinin talep ettiğini arz ediyor.





Görüşmeye gittiğimiz ilk okula Reggio Emilia yaklaşımından bahsediyoruz. Ladin’in yuvası o yaklaşımı hayata geçirmek için uğraşıyor. Müdür konu hakkında bilgili. “Reggio’da çocuklar 3 ay bahçeye kuş yuvası projesi üzerinde çalışıyor. Öyle bir şey yapmaya kalksak kimse bize yılda 40 bin lira vermez” diyor. Açıklığı nedeniyle kendisine gerçekten müteşekkir oluyorum. Çünkü çoğu okul “mış gibi” yapıyor. Kanıp çocuğu veriyorsunuz matruşkanın içinden başka bir şey çıkıyor.




Bir arkadaşıma derdimi anlatıyorum. “İyi de” diyor. "Ladin, lider, özgüvenli, dışa dönük bir çocuk. Sen niye bunu dert ediyorsun?”





Bir okul bazı özellikleri makbul görüp diğerlerini görmüyorsa bu sadece o özelliklere sahip olmayan çocukları etkilemiyor. Bütün çocuklar bazı insanlık hallerinin diğerlerinden daha makbul olduğunu öğreniyorlar. Kızımın lider, özgüvenli, sorgulayan bir insan olmama hakkını korumak istiyorum o kadar. Hiç de lider hissetmediği bir anda kendini buna mecbur hissetmesin, bunun da bir insanlık hali olduğunu bilsin istiyorum bu kadar basit.





Duymaktan kusmak üzere olduğum bir konu da küçük motor gelişimi. Herkes papağan gibi bunu söylüyor. Ne önemliymiş ya rabbim o küçük motor kasları. Allah korusun 6 ay geç gelişseler çocukların hayatı kayacak!





Üstelik okullar neden bahsettiklerini de bilmiyorlar. Çocukta liderlik özelliği çok övülüyor ama sonra lider çocuğun liderlikten kaynaklı özellikleri yerden yere vuruluyor.


Bundan birkaç sene önce şehirden uzak bir yere taşınınca 2-4 yaş arası Ladin’i o okuldan o okula gezdirmek zorunda kaldık. Ladin o dönem özgüveni yüksek lider çocuk yetiştiren bir okula gidiyordu. Öğretmeni bizi arayıp toplantıya çağırdı, gittik. Psikolog, iki öğretmen, müdür... Bayağı kurul toplanmış. "Nedir?" dedik. Bir sürü konu var. Çocuktan şikayetçiler. Biri çok ilginç. Hala hatırladıkça gülüyorum.





Ladin, öğretmenine “Benimle böyle konuşamazsın” demiş. Öğretmen, “Ben senin öğretmeninim Ladin, konuşurum” demiş. Ladin cevap vermiş, “Olabilir, kimse benimle böyle konuşamaz”.





“Özgüvenli çocuk yetiştirecektiniz, yetişmişi var” dedik. “Bu kadar özgüven fazla, 3 yaşındaki çocuk 40 yaşındaki bir kadına nasıl ayar verir?” dediler.





Eğri oturup doğru konuşalım. Okulların çocuklarımıza hemen hiçbir katkıları yok. Genelde zarar veriyorlar. Merak eden çocuk yetiştirilmez. Merak etmeyen çocuk zaten yok. Okulun bir amacı olacaksa bu merak etme durumuna zarar vermemek olmalıdır. İyi okul kendini geri çekmeyi becerebilen okuldur. Ama kendimizi öğrenme sürecinde geri çekiyoruz diyen okula kim 40 bin lira verir?


Aman efendim hayatın gerçekleri aman efendim İngilizce... Hayatın gerçeğini size söyleyeyim. Hayatın gerçeği antidepresanların dünyada en çok satılan ilaçlar listesinde ilk sırada olduğu. Hayatın gerçeği; başarılı başarısız, dil bilen bilmeyen herkesin yaşadığı hayata tahammül edebilmek için avuç avuç antidepresan içtiği. Hayatın gerçeği bu.





Okula gitmenin amacı nedir? Meslek edinmek mi? Şu anda bu yazıyı okuyan siz, eğer yaptığınız işten tatmin oluyor zevk alıyorsanız çok şanslı bir azınlığın üyesisiniz. Ladin bana bir gün sormuştu, “Anne sen de küçükken balerin olmak istemiş miydin?” “Evet” dedim “istemiştim”. Bir an durdu. “Sonra ne oldu anne?” dedi.


Siz de küçükken mucit olmak istemiştiniz. Robot yapacaktınız. Doktor olup hayat kurtaracaktınız. Kaşif olup dünyayı gezecektiniz. Şimdi ben de size soruyorum. Sonra ne oldu? Üstelik bunu doktor olmak isteyip doktor olduysanız da soruyorum. Sonra ne oldu?





Yılar önce Ladin’in babasıyla Waldorf eğitim sistemini araştırırken bazı araştırmalara rastlamıştık. Waldorf sisteminden mezun olan çocuklar, diğer sistemlerden farksız olarak doktor da mühendis de oluyorlar. Anne babalara gelenekselden farklı bir yöntem söyleyince sanki çocuklar bu okullardan mezun olunca sadece sokak çalgıcısı olabilecek gibi geliyor. Araştırmanın sonucuna göre Waldorf’un farkı başka bir konuda görülüyor. Waldorf’tan mezun yetişkinler seçtikleri işlerden memnunlar, bu işleri yaparken mutlular. Çünkü başkası istiyor diye, makbul olan o diye seçmemişler, içlerinden geleni dinleyebilmişler.





Ladin’e kötü bir haberim var. Kendisine hanlar hamamlar kalmayacak. Ben de kızım maddi olarak hayatını idame ettirebilsin, bunu sağlayacak araçları ona verebileyim istiyorum. Siz de zannediyorum en azından bunu istiyorsunuz. Sadece bunu sağlamak sandığınız yollardan geçmeyi gerektirmiyor olabilir. Eğitimle ile ilgili doğru bildiğimiz şeylerden şüphe etmemiz gerekiyor. Doğru bildiğimiz yol, istediğimiz sonuca götürmüyor olabilir.





Ladin için gittiğimiz ikinci okul görüşmesini okulun sahibi ile yaptık. Küçük bir okuldu. Okulu gezerken duvarlarda bir sürü canavar resmi gördük. Okulun sahibesi resimleri bize anlattı: “Bizim bir öğrencimizin canavar çizme tutkusu var. O kadar tutkulu ki birkaç öğrenciyi de etrafına topladı canavar resmi çizmek üzerine çalışmaya başladılar. Bu konuda o kadar iyi hale geldiler ki Bianel’de başka çocuklara canavar resmi çizme atölyesi yaptılar. Bu öğrencimiz okuma yazma öğrenmek konusunda isteksizdi. Ona daha fazla destek olduk, tabii ki öğrendi. Onun çizim dünyası o kadar zengin ki harflerin dünyası ona sönük ve sınırlayıcı geldi”.





Bu çocuğu geleneksel bir okula koysaydınız ne olurdu? Anne-baba dikkat eksikliği teşhisiyle çoktan okula çağrılmış, çocuk düzeltilmek üzere psikoloğa başlatılmıştı. Anne baba panikleyecekti. Çocuk kendini; okuma yazmayı sökememiş başarısız olmuş geri kalmış hissedecekti. Ama burada öyle olmadı. Çocuğun okuma yazmayı öğrenmek istememesi, eksikliğinden kaynaklı görülmedi, zenginliğinden kaynaklı görüldü. Zenginliğini doyasıya yaşadı, bu zenginliğin ket vurduğu yerde destek olundu.





Öyle ya da böyle. Her çocuk okuma yazmayı söküyor. Herkes iki kere ikinin dört ettiğini öğreniyor. Akademik olarak bir okulun çocuğa ne verdiği çok da önemli değil. London School of Economics tarafından yapılan bir araştırma çocukluk çağındaki akademik başarının/gelişimin insanın yetişkinlikte yaşadığı tatmin duygusuna hiçbir katkısı olmadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre tatmin duygusunu yaratan faktör çocukluk çağındaki duygusal sağlık.





Çocuklarınız akademik olarak başarısız olsun, gelişmesin, İngilizce öğrenmesin demiyorum. Tüm bunlar sandığınız kadar önemli değil diyorum. Gerçekten önemli olanı birinci sıraya, bunları ikinci sıraya koyun diyorum.





Tamamen çaresiz değilsiniz. Türkiye’de özellikle okul öncesinde bahsettiğim tarzda bir yaklaşım uygulamaya çalışan okullar artık var. Üstelik bunların bir kısmı da veli girişimi. İlkokul düzeyinde de girişimler tek tük başladı. Eğer etrafınızda böyle bir okul yoksa lütfen dert etmeyin. Okulun çocuğunuza bakış açısından her zaman şüphe edin. Okulun çocuğunuz hakkında söylediğine değil çocuğunuza inanın. Okul sandığınız kadar önemli bir yer değil. Siz önemlisiniz.


30-40 bin liraları veremiyorsanız ne gam. Bazen bir devlet ilkokulunda yumuşak kalpli bir öğretmen yetiyor da artıyor bile.




"

We don’t need no education" der, gözlerinizden öperim.






Bu yazının ilk bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benimle böyle konuşmazsin demek neden simariklik olsun. Öğretmenliği hakaret etmek asagilmaktan ibaret görenler burda mi? Evet annem de olsan benle böyle konuşmazsin diyebilir. Ama anneyi kapiya koymak da ne? Anne neden çocuğunun bakımına muhtaç görür kendini?
    CEVAPLA
  • Misafir Ne güzel savunmuş kendini şöyle söyleyin benim kardeşimde ilk okulda böyle kafa tutmuştu öğretmenine ve öğretmenin çok hosuna gidip ailemi çağırıp bu ozguveni sakın sondurmeyin diye ricada bulunmuştu. Kesinlikle sözlerinize katılıyorum oğlum 6 aylik ve ben onun sadece mutlu olmasını istiyorum hayat
    CEVAPLA
  • Misafir Ogretmensin diye benimle böyle konusamazsin diyen çocuk, gün gelir annemsin diye bana karisamazsin der ve kapının önüne koyar. Umarım o günleri yapamazsınız ama bu kaçınılmaz bir son gibi görünüyor . Bir çocuğa bence herşeyden önce sevmek nedir , saygı nedir bu öğretilmelidir .. geri kalan öğretilir
    CEVAPLA
  • Misafir Kendim gibi düşünen insanlardan dolayı,dünyayı daha yaşanılır buluyorum.Elinize sağlık.
    CEVAPLA
  • Misafir Aşağıdaki yorumları dikkatli okuyun.Onların bir çoğu 40 bin lira verip çocuklarının lider olmasını beklerken. Ellerine boyama kitapları verilmiş çocuklar görüyor.İngilizce de de Baby finger den öteye geçemiyor. Teşekkürleeeeer Türkiye.Her nerede yaşanıyor ve yaşatıliyorsa.
    CEVAPLA
  • Misafir Ya adersiniz de, ne anlatmak istedihi belli olmayan karman corman bir yazi! Hangi uzmanliginizla ne dediniz siz simdi??
    CEVAPLA
  • Misafir Kafa mi utulediniz.bi siz anneydiniz zaten. Şımarık çocuğunuza özgüveni yüksek demişsiniz. Sizin gibiler anca kendini avutur öğretmenlerede sizin şımarık cocuklarinizla ugrasmak düşer.
    CEVAPLA
  • Misafir Harika çocuğun kişisel özelliklerini dikkate alarak ne güzel sonuca ulaşmışlar
    CEVAPLA
  • Misafir Bayıldım duygularımı dile getirmiş sin kalemine sağlık
    CEVAPLA
  • Misafir Fide okullarını ziyaret edin derim...
    CEVAPLA
  • Misafir Yazdığınız en iyi yazı falan sanirim
    CEVAPLA
  • Misafir Vallahi cokta guzel ayar verir 5 yasindaki oglum parka gittiginde nasil herkesin icinde gostere gosttere dindurma yemenin ic giciklayici yanini bilip biraz geride yiyelim anne mantığını idrak etmisse gayet guzel 49 yasinda olan annesine yada ogretmenine ayarida verir. Canim misafir gerisimi gerisi l
    CEVAPLA
  • Misafir Merak edilen okulun adi "Yeni Okul"
    CEVAPLA
  • Misafir Bahsettiğiniz okulun adı nedir acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba, 3 yasinda bir cocugun 40 yasinda ögretmenine ayar vermesi size sacma gelmiyor mu? Selamlar, Kaan
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba, canavarresimlerini asan okul hangisi ve sonuçta hangi okula karar verdiniz? incimenemencioglu@gmail.com paylaşırsanız harika olur. çok tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir okulla ilgili bilgi verebilirseniz ankaradan kizimda aynı sıkıntıda tudilugur@hotmail.com çok sagolun yazı çok iyi geldi gerçekten çok sagolun...
    CEVAPLA
  • Misafir devlet okulu yaklaşımı gayet gerçekçi. survival of the fittest... bundan daha gerçekçi ne olabilir?
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba okulların ismini ben de öğrenebilir miyim ve sonuç olarak nereye göndermeye karar verdiniz?teşekkürler @kuruoglugulumser@hotmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir ogretmenine benimle boyle konusamazsin demek ozguven midir?? merak ediyorum. sonrada kendinize "cocugun kisiligine saygili okul ariyorsunuz degil mi?
    CEVAPLA
  • Misafir duvarlarında canavar resimleri olan okulu siz bulmuşsunuz bir de bizlerle paylaşsanız değil mi biz de bulsak
    CEVAPLA
  • Misafir 32 yıllık bir öğretmen olarak mükemmel bir okul olabileceğine inanmıyorum. evet okul, güzelim çocukların rendelenme yeridir.
    CEVAPLA
  • Misafir sn. sert çok memnun oldum sanki yazıyı ben yazmışım. aynı mücadeleyi veriyorum. sevgiler.
    CEVAPLA
  • Misafir banada gönderirseniz sevinirim.ozmene@mynet.com
    CEVAPLA
  • Misafir o küçük motor kasları önemli ama... tüm becerisi ona dayanıyor.
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba, lütfen bana da gönderebilir misiniz? esayan@gmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir kızımı kaybetme korkusu yaşıyordum. hangi okula göndermeliyim diye düşünürken bir çocuk ve yetişkin psikoloğuna danıştım. devletin hastanesinde. çünkü özele gittiğim zaman çözüm odaklı değil yeniden seansa gitmem için sorun odaklıydı. yine para tuzağı :) psikolog evinize en yakın okula verin çocuğunuzu dedi. en yakın okul devletindi :) okul hayatına başlamadan önce sosyal hayatın içindeydi. tiyatro, sinema, drama gibi. özel hocadan derste almadı. hacettepe üniversitesi mühendislik fakültesinden mezun oldu. şimdi resmi burslu yüksek lisans kazandı, amerikaya gidecek. "öz" önemli....
    CEVAPLA
  • Misafir o sinifta sadece kendi cocugunun egitim aldigini zanneden velilerimiz,ne de duyarlisiniz
    CEVAPLA
  • Misafir bazı yorumları okudukça üzülüyorum ve olayı hala kavrayamadığımızı görüyorum. ben de bir öğretmenim. ancak şunu artık anlamak gerekir: öğretmenin okuldaki rolü disiplin sağlamak, bakıcılık ya da güvenlik görevlisi vazifesi görmek, sağlık memuru gibi çalışmak değildir, olmamalıdır da. ülkemizde eğitim maalesef sistemin istediği portföyde nesiller yetiştirmek üzerine kurulu ve her yeni siyasi iradeye göre de sistem beklentisi değişmekte. okullarımızı sadece kişisel gelişime katkıda bulunan yardımcı kurumlar olarak kullanabilsek; demokratik, yapıcı, mutlu bireyler yetiştirebilsek ne mutlu bize.
    CEVAPLA
  • Misafir lutfen ben de istiyorum bu duvara canavar çizen okulun ismini gönderebilir misiniz? denizyildizi4534@gmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir ülkemizde sanat neden halktan kopuk olan belli zümrenin tekelinde? çünkü genelde o memleketlerden gelenler çocuklarının sanatçı olmasına sıcak bakıyor, bizim vatandaşların çoğu, çocuklar doktor avukat mühendis olsun diye tutturuyor, sonuç bir sürü işini sevmeyen mutsuz insan, üstelik halkımız da sanattan uzak yetişiyor varsa yoksa mekanik meslekler böyle olmaz ki.
    CEVAPLA
  • Misafir katılmamak mümkün değil
    CEVAPLA
  • Misafir devlet okulu bu konuda en iyisi, öğretmen disiplini sağlıyor, çocuklar ise kendi içlerinde özgüvenine göre sınıflanıyor. bu da evdeki anne baba eğitiminin önemini gösteriyor. müfredat zaten aynı. sosyalleşmeyi de bi zahmet anne baba yapacak. ilkokul çocuğu için bu kadar para harcanmamalı.
    CEVAPLA
  • Misafir merhabalar, rica etsem okul isimlerini ve izlenimlerinizi benimle paylaşabilir misiniz? benim de kızım seneye okul öncesine başlayacak ve ben de aynı dertten müzdaribim. demayse@gmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir ben de gorustugunuz okullarin ve izlenimlerinizi ogrenebilir miyim? kizim seneye okul oncesine baslayacak ve ayni dertten muzdaribim. demayse@gmail.com tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir bu ülkede iyi eğitimli çocuklar anlamsız işlerde heba oluyor, tavsiyem 40bin lira özel okula vermeyin o paraları biriktirip çocuğunuza 2 tane gayrimenkul bırakın. bırakın devlet okuluna gitsin, özel bir ilgisi varsa müziğe mesela onu destekleyin.
    CEVAPLA
  • Misafir sahane bir yazi olmus bu !
    CEVAPLA
  • Misafir çok doğru tespitler kaleminize sağlık. rica etsem hala umut vaad eden okulların isimlerini benimle de paylaşır mısınız? (goktan.g@gmail.com) sevgi ve saygılarımla.
    CEVAPLA
  • Misafir elinize sağlık, bende öğrenebilir miyim? aysegulsan@hotmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir aycan hanım. bütünokulların duvarlarına resim yapılabiliyor. kesin bilgi. duvar aynı duvar... farlı olan o duvrların arasındaki okul yöneticileri... :)
    CEVAPLA
  • Misafir yazinizi cok begendim, elinize saglik...ben de bahsettiginiz o okulun neresi oldugunu ogrenmeyi cok ısterim (yoskay@gmail.com) benim ogluma da adi gecen muamele yapiliyor ve pedagoga gitmek zorunda birakiliyoruz. tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba, lütfen bana da gönderebilir misiniz? zseref@gmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba cocugumu waldorf a gonderen bir anneyim ve şu duvara resim yapmasina izin verilen okulun adinjn pesindeyim. bana yazarsaniz cok sevinirim. aycan@lebiderya.com
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.