Hamilelikte hafta hesabı

Evde gebelik testi pozitif çıkmıştır. Aile cümbür cemaat sevinçle muayeneye gelir, muayene sonunda "kaç haftalık olmuş?" diye sorarlar. Doktor da ultrasonda bebeğin boyunu 1 cm ölçer ve "6 haftalık" der. Aile büyükleri, herkes birbirine tuhaf tuhaf bakar ve "Neeey, düğünümüz daha 1 ay önce oldu, bu kız nasıl 1,5 aylık hamile olur?!" derler. Sonra uzun uzun anlatmaya çalışır doktor, hesabın son adet tarihine göre yapıldığını.


Meslek hayatımın başında bu acemiliği ben de yaşadım. Artık böyle yanlış anlaşmalara yol açmayacak şekilde ifade ediyorum bebeğin kaç haftalık olduğunu. Bugünkü yazım gebelik yaşı üzerine...


Rahim adet görme ile birlikte kendini her ay olduğu gibi olası bir gebeliğe hazırlar. Rahim iç duvarı kalınlaşır, bebeği içinde besleyip büyütmeye uygun bir ortam yaratılır. Bu yaklaşık 14 gün sürer. Bu sırada yumurtalıktaki yumurtalardan biri olgunlaşır ve tüm koşullar uygun olunca içinde bulunduğu keseden dışarı çıkar, ki buna "yumurta çatladı" denir. Negatif ifadeleri doğumda olduğu burada da sevmiyorum. Çatlayan patlayan birşey yok ortada, doğru ifade "yumurtlama gerçekleşti"dir.


Yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz. Bazı kadınlar yumurtlamanın olduğu tarafta birkaç saat hafif kasık ağrısı hissedebilirler. Yumurta döllenmezse, yani gebelik oluşmazsa yumurtlamadan 14 gün sonra rahim kendini adet ile yeni bir döngüye hazırlar. Adet gördüğünüz gün geriye dönük tam 14 gün önce yumurtladığınızı söyleyebilirsiniz, ama bir sonraki yumurtlamanın ne zaman olacağını söyleyemez, sadece tahmin edebilirsiniz. Hep düzenli adet gören biri olarak sizin döngünüz 28 günde bir ise, muhtemelen adetin başlangıcından (28-14=) 14 gün geçince yumurtlama olacaktır.


Yumurtlamanın hangi gün gerçekleştiğini tam olarak bilme şansımız olmadığından, tam olarak hangi gün gebe kalındığını bilemeyiz. Ama elimizde son adet tarihi var. Pratik olsun diye gebelik süresi hesaplamaları son adet tarihinden itibaren yapılır. O gün gebeliğin 1. günü kabul edilir. Yani 14. güne gelindiğinde hesaplama çarkı sizi 2 haftalık gebe gösterir ama aslında daha o gün gebe kaldığınız gündür. Aradan yine 14 gün geçip, adet olmanız gereken gün gelip olmadığınızda, yani gebe olduğunuzu fark ettiğiniz gün, hesaba göre 4 haftalık gebesinizdir, ama bebek oluşalı daha 2 hafta olmuştur.


Gebelik süresi bilindiği gibi 9 ay 10 gündür. Bunun tıbbi takvimde karşılığı 40 haftanın dolmasıdır. ("40+0" diye yazılır, yani 40 hafta dolmuş, üzerinden de 0 gün geçmiş anlamında) Her ay 4 hafta olduğuna göre "gebelik (40/4=)10 ay sürer" gibi bir karışıklık çıkıyor bu durumda. Bunun bir sebebi hesabın gebelik oluşmadan 2 hafta önceki adetin başlangıcından hesaplanmasıysa da, bir sebebi de her ayın (4 hafta x 7 gün=) 28 gün değil, Şubat ayı hariç 30 yada 31 gün sürmesi.


Gebelikte bir sorun ile karşılaşıldığında gebelik yaşının tam olarak ne olduğu çok önemlidir. Örneğin "5 aylık gebe" dendiğinde 18-24 hafta kastediliyor olabilir. 4. ayın bitip 5. ayın başladığı günün tıbbi hesaptaki karşılığı 21+0 ama 19 haftalık gebe de kendini 4,5-5 aylık anlamında 5 aylık sayabilir, 23 hafta gebe de kendini 5-5,5 aylık anlamında 5 aylık sayabilir. Bu nedenle tüm dünyada doktorlar ve ebeler son adet tarihini 1. gün sayan hafta hesabını kullanıyorlar. Böylece her haftadaki gebeliğin durumu hakkında ortaklaşa bir dil olmuş oluyor. Tam tamına gebelik yaşını belirtmek için de "biten hafta sayısı + gün" kullanılıyor. Yani 8+4 günlük gebe 8 haftayı doldurmuş üstüne 4 gün daha geçmiştir. Yani 9uncu gebelik haftasının içindedir. Günler tam belli değilse 8-9 haftalık da denebilir.


Adet günü geçtiği gün (yani bebek oluşalı 2 hafta olduğu zaman) 4+0 kabul ediliyor.



Bebeğin yaklaşık 1,5 cm boya ulaştığı zaman 8+0



Bebeğin organlarının tam olarak oluştuğu dönem 12+0. Anne karnındaki bebeğe bundan önce embriyo, bundan sonra fetus denir.



22-24 haftalarda bebek 500 grama ulaştığında doğarsa yaşayabilir sınıra ulaşmıştır. Bundan öncesi düşük, sonrası erken doğum kabul edilir.



28 haftadan önce doğan bebekler extrem prematürdür. Bebek doğarsa, uzun süre yoğun bakımda tedavi edilerek yaşatılmaya çalışılır.



34 haftaya kadar her geçen gün bebeğin sağ kalma şansı artar, erken doğuma bağlı uzun vadeli sıkıntı yaşanma ihtimali azalır. Bu nedenle erken doğma tehlikesi varsa doğum mümkün olduğunca geciktirilmeye çalışılır.



37 haftaya kadar doğum olursa bu erken doğumdur, bebek belli sıkıntılar yaşayabilir, ama genelde sorunsuz atlatılır.



40+0a Beklenen Doğum Tarihi (BDT) denir, 9 ay 10 günün dolduğu tarihtir. Ama her bebek 9 ay 10. gün doğmaz. Kimi 9 ayını doldurduğu gün doğar, kimi benim gibi 9 ay 20 günlük.


Zamanında doğan bebeklere tıbbi konuşmada TERM yada MİADINDA deriz. "Term"i kimse anlamaz, "Miad" da hem Arapça, hem de eskimiş bir kelimedir. Sözlük anlamı "Bir şeyin yapılması için tanınan süre"dir, doğru tercümesi "kullanma süresi"dir. Kullanılışı "miadı dolmak" veya "miadı gelmek" şeklindedir. Ama konu gebeliktir, konserve kutuların üzerindeki gibi bir son kullanma tarihi değildir kastedilen. Gebelik süresi ortalama 280 gündür. 280. gün bebek doğmalıdır diye bir kural yoktur. Aynı bir ağaçta, aynı daldaki 2 meyvenin bile olgunlaştığı günün aynı almadığı gibi.


"Hangi gün doğacak bu bebek?"


Bu soruya cevap verebilecek bir şey keşfedilirse harika olurdu. Ama 9 ay 10 gün artı eksi 10 gün en muhtemel olmak üzere 5 haftalık bir dönemde doğan bebeklere miadında doğmuş bebek diyoruz. Buna göre:



37 hafta 0 gün ve 38 hafta 6 gün arası ERKEN MİAD


39 hafta 0 gün ve 40 hafta 6 gün arası TAM MİAD


41 hafta 0 gün ve 41 hafta 6 gün arası GEÇ MİAD kabul edilir


MİAD AŞIMI diyebilmek için 42 hafta 0 gün bitmiş olmalıdır. Yani size verilen beklenen doğum tarihinden 2 hafta sonrasına kadar hala miaddır, hala bebeğin doğması için "zamanıdır". 38+3 doğan bir bebeğe de "erken doğdu" demiyoruz, 41+3 de doğan bebeğe de "geç doğdu" demememiz gerekir. En fazla beklenen doğum tarihinden önce ya da sonra doğdu denebilir.


Bebeklerin tamamına yakını 42+0 olana kadar doğar. O tarih geçip de doğmayan bebeklerde doğumun başlaması ile ilgili bir sorun vardır, ya da tarih hesabında bir problem söz konusudur. Tarih tekrar kontrol edildiği halde gerçekten 42 haftayı doldurmuş ama hala doğum başlamamış gebeliklerde miad aşımı söz konusudur ve bu bir patolojidir.


Peki miad aşımı riskleri nedir, kakasını yutar diyorlar, neden beklenen doğum tarihinden sonra sık kontrol yapılıyor, neden beklenmek istenmiyor? Bu sorulara haftaya, bir sonraki yazımda cevap vereceğim.


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Öyle saç ma sorular var ki Allah doktorların yardımcısı olsun.
    CEVAPLA
  • Misafir 21 nisanda aşlama oldum 28 gün olan adetim mayıs 4 de gelmedi testim çok şükür pozitif şimdi 13 mayis bebegim kaç haftalik
    CEVAPLA
  • Misafir Bu hafta meselesini bir türlü anlayamıyorum ben eşimlede sürekli sorun çıkıyor bu yüzden ????????
    CEVAPLA
  • Misafir ben sun 9 ayını doldurdum ama hala doğum sancılarım hala belirgin değil ne kadar daha beklemeliyim sizce
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben doguz ay ongünümü doldurdum gel git sancılarım var belim karnım kalcalarim benden düşüyor ne yapmalıyım sizce
    CEVAPLA
  • Misafir Büyuk utrasyona kaçinci haftalarda gireriz
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar benim eşimin bugün günü doluyor ama doğumla ilgili belirti yok
    CEVAPLA
  • Misafir 16 temuz da hasta oldum 3 ağustosta eşimle beraber oldum hangi ayda hamile olmuşum acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarıhım temmuz5 agustos 3de olmam lazımdı benım adet föngüm 30 dan 30na oluyor benagustos3de olmam lazımdı olmadım test yaptım hamılryım acaba kac haftalıhım kese gözuktu bebrk gozukmedı daha
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba canim galiba sen şuan 2 aylık hamilesin hayırlı olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba size bir şey soracağım
    CEVAPLA
  • Misafir Ağustos ayında 14de âdet oldum ama başladığı gün bitti
    CEVAPLA
  • Misafir Bana yazar mısınız
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben yaklasık ıkı ay adet gormuyom ve dun uc kez test yaptım ucude pozitif cıktı acaba hamılemıyım hamıleysem kac aylık lütfen yardımcı olun
    CEVAPLA
  • Misafir En son adet dobemim 0.3.28.2020 suan 28 haftalik gebeyim ve icimde sanki calisma yapiyor hic durmuyor oğlusum olucak allah nasip ederse ama cok mutluyum ve beni dinliyorda
    CEVAPLA
  • Misafir ben gecen ayin 27 adet gordum 3 gun oldu fazla yeyirem acaba hamileyem?
    CEVAPLA
  • Misafir Son adett tarihim 28 mayis bebegim kac aylik
    CEVAPLA
  • Misafir son adet tarihim 25 agustostu 8 eylülde ilişkiye girdim.. 21 eylülde adet oldum.. hamile olduğumu sanıyordum değilmişim bilgilendirebilir misiniz beni hocam..tesekkurederim
    CEVAPLA
  • Misafir gecen ay günümü hatırlamıyorum ama test pozitif cikti kaç haftalık oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 27 ocak ne aylık hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir 31 ekimde adet gördüm 8 kasımda ilişkiye girdim kaç aylık hamileyim lütfen yardımcı olun
    CEVAPLA
  • Misafir son adet tarihim 2 subat kac aylik hamile yim
    CEVAPLA
  • Misafir 17 subatta ilişkiye gidim doktor ikibuk aylık hamilesin diyo bu mumkun ola bilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir 2019 araligin 23 adet tarihim kaç haftalık hamilleyim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam ben geçen ayın yirmisekizinde doktora gittim bana dediki sen 15 hafta 6 günlük hamilesin dedi şuanda kaç aylık hamile olduğumu bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ilk gebeliğin olduğu için fazla birşey bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihimi hatırlamıyorum 1kasımda gittim 5+6 haftalık dediler 14kasımda 6 haftalık dediler ne zaman Hamile kaldım yani tarih olarak nasıl hesaplanıyor bilmiyorum hiç
    CEVAPLA
  • Misafir selam ben son kez 28 şubatda adet gördüm sonra hiç olmadi hesablamama göre dünnen 40 haftam doldu sizce yalnışmı hesapliyorum ama hala doğum yapamadim
    CEVAPLA
  • Misafir Doktara gittim ama bir aylık dedi ama suyu az dedi bide düşük telikesivar hiçbişey yapamiyorlar
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam.yumurtlama gününden 15 gün sonra kan tahlili verdim. Ama kanda bhgc hormonu yok dedi.doktor.doktora bakındıktan 2 gün sonra idrar testi yaptım hafif pembemsi çizgi oldu gebe olduğumu anladım fakat yumurtlama günü dışında hamile kalınır mı birde bebeğim yeni oluşuyor 1 haftalık mı olmuş
    CEVAPLA
  • Misafir 29temmuzda adet oldum 24 agustosta ilişkiye girdim 29 agustosta adet olmadım test yptim pozitif çıktı bebegim kac haftalik
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar hocam benim ilk doğumum 34+5 de oldu erken diye durdurmak istendi ama kalbi durdu ani ameliyatla doğum gerceklesti.suan yine hamileyim 22 haftalik yine erken olma riski var mıdır
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba hocam cok guzel bi yazı olmus öncelikle yüreğinize elinize sağlık benim ilk doğumun 34 +5 de oldu doğum başlamıştı yani suyum gelmişti fakat erken diye durdurmak istenildi fitil tarzı birşeyle bu kez bebeğin kalbi durdu ve acil sezeryan oldum suan 3.5 yaşın da bi oğlum var cok şükür
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam Ekim 21 de adet gördüm Kasım 20 de tesadüf olarak öğrendim hamile olduğumu ve 3 santim dedi doktor acaba kaç günlük olmuşum dur
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam benim son adet tarihim 15 Mart bu durumda hangi ayda hamile kalmış olabilirim?
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam en son adet başlangıç tarihim 26 Temmuz 14 haftalık hamileyim ne zaman hamile kalmış olabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam anlamadığım bi konu var 26 Temmuz 2018 son adet başlangıcım 14 hafta lık hamileyim ne zaman hamile kalmış olabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Mrhb ben 10 agustos 2018 tarihinde adet gordum.19 agustos tarihinde iliskiye girdim kac haftalik hamile olabilirim acaba
    CEVAPLA
  • Misafir mrhb ben 14 ağustos2018 reğl oldum günüm geçti hamile olabilirmiyim kaç günlük
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 10 gun once 35 hafta 5 gunliuktum ve bugün 10 gun geçti acaba kaç hastalığım teşekkür ederim
    CEVAPLA
  • Misafir hocam meraba ben adetimi 17,disi gordum kocamla 26tisi iliskiye girdik tabiki 31de ve dunde girdik.acaba hamile kala biliryimm burda hesapliyom adet gunumden 2hafda 6gunlik hamilesin diyor
    CEVAPLA
  • Misafir Hocam 1mayıs 2018 adet tarihi ki haftalığım
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba lar hocam benimde son adet tarihimin ilk günü 1 Temmuz du. gebelik var kan testi yaptım yalnız ultrason a hc girmedim . kac haftalık gebeyim acaba ? Çok teşekkürler.
    CEVAPLA
  • Misafir hocam benim son adet tarihim 23 haziran kac haftalik gebeyim
    CEVAPLA
  • Misafir 8 hafta 1 günlük hamilesiniz ,bu gun itibarı ile
    CEVAPLA
  • Misafir hocam slm ben 18 kasimda son adet tarihim dogumum hangi ay
    CEVAPLA
  • Misafir Mrhb.ben temmuzun 28 si adet gorecekdim gormedim ve test etdim pozitiv cikdi.acaba kac haftalikdi
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar hocam benim kan değerim 130 cıktı tahmini üç gün önce hamile kalmış olabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb
    CEVAPLA
  • Misafir Hocam benim son adet tarihim 19 mayıs ve bugün 5 hafta 4 günlük hamileyim ben ne zaman hamile kalmisimdr ve esasen o 2 haftalik gerilik hesaplanırsa 3 hafta 4 günlük mu oluyor hamileliğin 7 haziran gebe kalma ihtimali olabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 14 mayis ve 6 haftalık gebe çıktı kanda ustune adet görmüş olabilirmiyim
    CEVAPLA
  • Misafir Esim 4.ayin 11 de hamile kaldi kac haftalik olabilir suan cocuk hocam
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 5 ci ayin 12 ikisi son adet farihim ve su an hamileyim kac haftalik oluyor ve ben ne zaman hamile kalmisimdir
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 20 nisan ne zaman hamile kalmışımdır
    CEVAPLA
  • Misafir 31+6 haftalik hamileyim beni neler bekliyor
    CEVAPLA
  • Misafir Son ader tarihim 26 nisan 2 mayısta bitti adetim . Kaç günlük hamile oluyourm
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 27 mart bebegim NE zman olusmus oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 25ekim kaç haftalık hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir Doktora gittim 9 15 hamilesin ama anlamadım kaç hafta oluyor acaba yorumlarınızı bekliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 22 haftalık hamileyim bugünle doğumum ne zaman olur gün ve ay olarak
    CEVAPLA
  • Misafir 1subat 2018 son adetim beta HCG 2742 çıkmış kaç haftalık dır hocam
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam ben 30 aralikda dugunum oldu odunden önce hasta oldum ondan sonra 2 ay geçti doktora gittim hamilesin dedi sizce bebeğim kaç haftalık tir
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba hocam adetten bir hafta önce kan tahlili yaptırdım 6 nokta küsüratli bir rakam çıktı pozitif çıktı gebelik fakat adet tarihim ise 10_15 arasıdır...pazartesi 12de bir kez daha kan tahlili yaptirsammiki olurmu???
    CEVAPLA
  • Misafir Hocam benim sat 6mayıs 2017 sımdı 38haftalık hamıleyım dogum tarihi 10 subat ama hastaneye 2 ve 4 aylık ken gittimher iki seferdede edd degıstı ılkınde 14 2. 23 subat cıktı hangısı dogru bana yardım edermısınız
    CEVAPLA
  • Misafir Nasil hamile kalabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhababenim son adet tarihim1 aralık kanda hamilelik 5479.45 cıktı acaba hamilemiyim kac haftalık
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ,benim son adet tarihim ,27ekim 27aralikta doktora gittim 8haftalik beklerken ,doktor 5haftalik dedi ,tarihten eminim neden böyle cikti
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benim son adet tarihim 23 Ağustos şimdi doktora gittim bebek on gün ileri gözüküyor ense kalinliginida göremediler çocuğum dovn sendromu olabilir mi üçlü test de doktorum amniyosentez yaptırın dedi teşekkürler
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar 14 eylülde son adet başlangıcım iki hafta önce kese görüldü dün akşam kahverengi leke geldi hala ara ara geliyor dr gözüktüm kprkulacak bişey yok yat fazla hareket etme dedi buğün gittim 10 gün sonra gel dendi kalp atışıno duyamadı ne yapmam alzım acilde 6 hafta dendi polikinlikte 8hafta
    CEVAPLA
  • Misafir Doğmuş olan bebeğin ne zaman oluştuğunu nasıl hesaplayabiliriz?
    CEVAPLA
  • Misafir kimse bu yazıyla ilgilenmiyor, esas merak edilen haftayaki anlaşılan :)
    CEVAPLA
  • Misafir ssvd sabırsızlıkla beklıyorum inşallah olur rabbım sen nasıp et
    CEVAPLA
  • Misafir Sabirsizlikla bekliyorum hep merak etmisimdir
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.