X

2 yaş sendromu nedir?

Zaman nasıl da hızlı akıyor. Ne ara 18 aylık oldun da, ne ara sinirlenmeyi, kafa tutmayı öğrendin? Hani sendromlar 2 yaş itibariyle yaşanıyordu ve zamanımız vardı. Biz ne ara erken ergenlik dönemine girdik. Teknoloji çağının etkisi olsa gerek zaman da teknoloji gibi hızlı. Buna bir de iki çocuklu hayatı ve çocukların arasındaki gelişim farklarını da ekleyince insan hazırlanmadan kendini zorlu bir dönemin ortasında buluyor. Peki nedir bu 2 yaş sendromu? Ya da terrible two / korkunç 2? Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde hırçınlık, her şeye hayır deme, öfke nöbetleri, söz dinlememe, aşırı hareketlilik ya da her şeyi tek başına yapmak isteme gibi “BEN” duygusunun geliştiği, yanı sıra sinir sisteminin ve kas – motor sisteminin geliştiği süreçtir aslında. Yani ilk büyüme evresi.


2 yaşındaki bir çocuğun beyni, bir yetişkinin beyninden kat kat daha aktiftir. Merak duygusu artarak daha fazla uyaranla karşılaşmasına, bu da kafa karışıklı hatta geceleri kabuslar görmeye sebep olur. Bağımsızlığı artar ve kendi isteklerini ortaya koymaya, kendini ifade etmeye başlar.


2 yaş sendromu ile nasıl başa çıkılır?

Biz ebeveynlerin öncelikle kabul etmesi gereken: “Bebeklikten çocukluğa geçen her bireyin bunu yaşadığı ve geçici bir süreç” olduğudur. Güvenli alanlar yaratarak çocuğumuzun ben duygusunu geliştirmesine, bağımsızlık kazanmasına alan açmalıyız. Peki nasıl?









Biz bu 7 maddeyi nasıl yaşanır hale getireceğiz dediğiniz duyar gibiyim. Ben neler yapıyorum;


Sorularınız olursa yorumlarda buluşalım.


Sevgiler

@zehradorter