X

Hayatınızın kontrolünü elinize almak, kişisel güçlenmenin bir göstergesidir. Bu, öz yansıtma, planlama ve eylemi içerir. Neyse ki, hayatınızı ve geleceğinizi daha amaçlı bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olacak pratik adımlar vardır.


1. Hedeflerinizi ve duygularınızı gözden geçirin

İsteklerinize, korkularınıza ve hayatınızda daha fazla kontrol sahibi olmak istediğiniz alanlara dikkat edin. Kendinizi anlamak, anlamlı değişiklikler yapmanın ilk adımıdır. Her gün birkaç dakika ayırarak duygularınızı, hayallerinizi, hedeflerinizi ve minnettar olduğunuz şeyleri düşünün. Bunları bir günlüğe yazabilir veya bir arkadaşınız ile konuşabilirsiniz.


2. Kontrolünüzde olanları ve olmayanları belirleyin

Kontrol edebileceğiniz şeylerle kontrol edemeyeceğiniz şeyler arasında ayrım yapın. Enerjinizi değiştirebileceğiniz alanlara odaklamak, hayatınız üzerinde bir güç duygusu destekleyebilir. Değiştirebilecekleriniz ve değiştiremeyeceklerinizin bir listesini yapmak faydalı olabilir. Etkileyebileceğiniz şeylere odaklanın ve gerisini bırakın.


3. Net hedefler belirleyin

Hayatınızı kontrol altına almak için yön ve amaç sağlayan net, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Başarmak istediğiniz şeylere karar verin; bir projeyi bitirmek, yeni bir hobi öğrenmek veya birine yardım etmek olabilir. Hedeflerinizi yazın ve tamamladıkça üzerlerini çizin.



4. Zamanınızı ve görevlerinizi önceliklendirin ve düzenleyin

Görevleri önem sırasına göre önceliklendirin ve zamanınızı etkin bir şekilde yönetmek için programınızı düzenleyin, böylece hayatınızı istediğiniz yöne yönlendirebilirsiniz. Görevleri takip etmek için listeler yapın veya uygulamalar kullanın. En önemli olanı belirleyin ve önce bu şeyleri halledin.


5. Dayanıklılık geliştirin

Dayanıklılık, zorluklardan geri dönmenize yardımcı olabilir. Zorluklarla yüzleşmenize ve onlardan ders almanıza, böylece kontrolü elinize almanıza yardımcı olur. İşler zorlaştığında, öz bakımınıza öncelik vermenin ve gerektiğinde yardım istemenin normal olduğunu unutmayın.


6. Bilgi ve beceri edinin

Beynimiz uyarılmayı sever ve hayatımızı telefonlarımızda gezinerek geçirmek cazip gelebilir. Neden beynimizin doğal merakını kendi avantajınıza kullanmayasınız? Yeni bilgiler ve beceriler, hayat koşullarını daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir, kontrol ve öz-yeterlilik duygusunu pekiştirebilir. Kitap okuyun, belgeseller izleyin veya atölyelere katılın. Ne kadar çok şey bilirseniz, hayatınızı şekillendirmek için o kadar çok aracınız olur.


7. Aktif kalın

Düzenli fiziksel aktivite, ruh sağlığınızı, enerji seviyenizi ve genel iyiliğinizi artırabilir, bu da hayatınız üzerinde daha fazla kontrol sağlamanıza yardımcı olur. Vücudunuzu olabildiğince sık hareket ettirin, dans edin, yürüyün veya spor yapın. Sağlığınız için iyidir ve kendinizi harika hissetmenizi sağlayabilir.


8. Günlük hayatınıza bir destek sistemi oluşturun

Arkadaşlar, aile veya mentorlardan oluşan bir destek sistemi, yapıcı geri bildirim sağlayabilir ve amacınızda sizi teşvik edebilir. Etrafınızı teşvik edici, destekleyici insanlarla çevreleyin. Arkadaşlar, aile veya hatta çevrimiçi topluluklar büyük bir yardım olabilir.


9. Harekete geçin

Kararlı eylem, ilerlemek ve hayatınızın koşulları üzerinde kontrol sağlamak için çok önemlidir. Sadece hayal etmeyin, yapın! Yeni bir hobi denemek, yeni bir arkadaş edinmek veya değerleriniz için ayağa kalkmak olsun. Cesur olun ve o adımı atın.


10. Farkındalık meditasyonu yapın

Farkındalık meditasyonu ile şimdiki anda kalmayı başarabilir, bu da kaygıyı yönetmeye ve kontrol duygusunu pekiştirmeye yardımcı olabilir. Anı yaşayın. Kuşların cıvıltısı veya en sevdiğiniz atıştırmalığın tadı gibi küçük şeylerin keyfini çıkarın.



Kaynak: "10 ways to take control of your life". Şuradan alındı:https://www.calm.com/blog/how-to-take-control-of-your-life