X

Memurlar için farklı, SSK ve Bağ-Kurlular için farklı meblağlarda olan emzirme ödeneğini kısaca açarsak;







Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması, (b) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır. Emekli olanlar için bu tür şartlar yoktur.




İşten çıkana da var

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 5510 sayılı kanunun 9. maddesine göre, sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere eğer 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanabilir. Sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlanabilir.


Emzirme Ödeneği verilmesi için

Talep dilekçesi, doğum raporu veya KPD’den (Kimlik Paylaşım Sistemi) alınan bilgiler gereklidir. Gerekli belgelerin temini sonrasında ilgili işlemler SGK (Sosyal Güvenlik Kurulu) tarafından 2 gün içerisinde sonuçlandırılır.




SSK ve Bağ-Kur’luların emzirme ödeneği 80 TL

SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olanlara verilecek emzirme ödeneğinin tutarı SGK (Sosyal Güvenlik Kurulu) yönetim kurulu belirlemektedir ve 2010 yılı içinde 75 lira olan rakam 2011 yılı için 80 liraya yükseltilmiştir.


Memurların Emzirme Yardımı Yüksek

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 207 inci maddesine göre; Doğum yapan kadın memura veya memurluk görevi yapan erkeğin eşine 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği, 2500 x 0,061954 = 154,88 TL ödenir.





Ali Tezel Sosyal Güvenlik Müşavirliği / Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel