X

Biliyoruz doğduğu ilk günlerde minicik elleri, ayakları size her an incinecekmiş gibi geliyordu. Neyse ki artık alıştınız. Şimdi de o önceleri tutmaya kıyamadığınız miniğinize masaj zamanı!


Bebek masajı, anne ve bebeğin birbirleriyle tanışıp ilişkiyi başlatma ve geliştirmesi için önemli. Dolayısıyla bebek masajını yalnız fiziksel yararları olan fiziksel bir terapi olarak düşünmemek gerek. Masaj sırasında iletişimin beş boyutuyla (görme, dokunma, koklama, duyma ve tat alma) birlikte, altıncı boyut olarak hareketler de devrededir. Bu sırada ten temasıyla sağlanan sözsüz iletişimin, ilişkinin niteliğindeki önemi büyük. Anlayacağınız siz siz olun, masaj deyip geçmeyin! Ayrıca kas koordinasyonunun artmasına, dolaşım, sindirim ve solunum sistemlerinin gelişmesine, rahatlamaya, hareketliliğin artmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir.






Kolları sıvayalım


Bebeğinizle göz teması kurarak ayak parmaklarına dokunun. Bunu yaparken yumuşak bir sesle ne yaptığınızı ona anlatın. Vücudunun dokunduğunuz bölgelerin adıyla birlikte, bebeğinizi rahatlatacak ‘gevşe, rahatla minik kuşuuum’ gibi sözler söyleyin. İnanın bu, miniğinizi yalnız fiziksel olarak değil ruhsal olarak da rahatlatacaktır.




Vücudunu tanır


Masaj sayesinde hem anne-bebek arasında yakın bir ilişki başlamış olur hem de vücudun bölümlerini önce ayrı ayrı fark eden bebeğiniz, daha sonra vücudunu bir bütün olarak gevşemiş bir şekilde algılar. Masaj ilk yapıldığında bu deneyime alışkın olmayan miniğiniz, ağlayarak tepki gösterebilir. Böyle bir durumda masajı bırakın. Ama zamanla masaj onun için keyifli bir hale gelecektir. Ayrıca aranızda yaşanan stresli zamanların neden olduğu gerilimler, geçirilen bu nitelikli süre sayesinde bir anlamda telafi edilmiş olur.





Hazırlık anı


Şimdiii… Bebişinizi masaja hazırlama zamanı! Yeni doğmuş bebeklerde dikkat süresi yaklaşık olarak 15 dakika civarıdır. Bu süreyi düşünerek her hareket bir ya da iki kere tekrarla yapılabilir. Bebeğiniz zaman içinde masaja alıştıkça ve büyüdükçe toleransına göre masaj süresini artırabilirsiniz. Masaj yaparken amacınızın bebeğinizle birlikte iletişim kurmak, rahatlamak ve eğlenmek olduğunu daima hatırlayın. Bebeğiniz masaj yaparken ağlıyorsa ve huzursuzsa masajı daha keyifli olduğu bir zamana bırakın. Bebeğiniz, karnı doyduktan bir saat sonra masaj için daha keyifli ve dinamik olacaktır.




Masaj yaparken dikkat edilecek noktalar


15 dakika süreyle bebeğinizle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olun. Rahat bir ortam yaratmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın. Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Bebek masajını en güvenli yerde yapabilirsiniz. Masaj süresince temiz bir alt bezi ve yumuşak bir havluyu masaj yaptığınız yerde hazır bulundurun.




Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanırsanız, masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğinizin derisi zedelenmez. Herhangi bir lezyon oluşursa masaja ara verin. Bebeğinizin vücudunda ellerinizin rahat hareket etmesini sağlayacak miktarda bebek yağı sürün. Masaja hafif dokunuşlarla başlayın. Kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaş yavaş artırın.


Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı var. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin.




Rahat olması çok önemli


Bebeğinizin daha da rahatlamasını sağlamak için, onun dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını sağlayın. Örneğin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona rahatla deyin ve bu sayede gülümseyin. Bu, bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını ve rahatlamasını sağlar. Bebeğiniz bu ruh halindeyken de dokunuşlarınızdaki olumlu mesajları daha kolay anlar.


Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız, özellikle banyo yaptırdıktan sonra. Cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkarmayın. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edebilirsiniz.




Yüz masajı


Bebeğinizin yüzü meme emme, diş çıkarma, ağlama ve çevresinde durmadan büyüyen dünyayla karşı karşıya kalmaktan dolayı sürekli ve büyük bir stres altında kalır. O yüzden masaj şart!





Kol masajı






Karın masajı





Bacak masajı


Bacak masajı kollara uygulanan masaja çok benzer. Bacaklarını ovalarken miniğinizin nasıl sakinleştiğine bir kez daha tanık olacaksınız.




Sırt masajı


Bebeğinizin masajını sırtını ovarak bitirmek en keyiflisi. Sırtını sıvazlarken belki de sizinki uyuyakalmıştır bile!