X

Anneler, bebekleri doğduğunda ne kadar kitap okurlarsa okusun mutlaka bazı konularda tereddüt yaşar. Hatta anneleri, kayınvalideleri, arkadaşları ve kız kardeşlerinden bebek bakımı konusunda destek de alsalar, bebeklerini büyütürken onlarca soruyla karşı karşıya kalırlar. Bunların içinden en sık karşılaşılanıysa bebişin bitmek tükenmek bilmeyen ağlamaları!


Sürekli ağlıyor


Evet, ağlayacak. Ağlama bebişinizin tek iletişim kurma yolu. Bebeğiniz genellikle açlık, uykusuzluk, rahatsızlık hissi nedeniyle ağlar. Bazen de kolik denilen gaz sancısı nedeniyle veya nedensiz ağlar. Yeni doğan bebeğin ilk günlerinde ağlaması ailelerde panik duygusuna yol açabilir ama zamanla bonunla iletişim kurmayı öğrenirsiniz. Ağlamanın şeklinden bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirsiniz. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur. Bebeğiniz günün yorgunluğunu atmaya çalışır. Eğer sabredip kendi haline bırakırsanız ve sakin bir ortam yaratırsa beş-on dakika içinde mışıl mışıl uyumaya başlar.


Ağladığında ne yapmalı?






Bebeğinizi sakinleştirmek için en çok hoşuna giden yöntemi rutin haline getirmeye çalışın. Her seferinde aynı yöntemi uygulamaya çalışmak bebeğinizi de bu rutine alıştıracak ve işinizi kolaylaştırır.

Temiz havaya çıkarmak, kucakta sallamak, emzik vermek gibi yöntemleri deneyin.

Eğer hiçbir teknik işe yaramıyor ve bebeğinizin kolik olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.


Kolik tanısı konduysa…


Bu durumda doktorunuz rahatlatıcı ilaçlar önerecektir ama ilaçlar da her zaman işe yaramayabilir. Kolikli bebek genellikle dizlerini karnına doğru çeker, yumruklarını sıkar ve hareketlidir. Kolik ağlaması normalden şiddetlidir ve saatlerce sürer. Kolik genellikle 2-3. haftada başlar ve 6. haftada en yoğun seviyeye ulaşır. Genellikle üçüncü ayda sonlanır. Koliğin kesin nedeni maalesef bilinmiyor. Ancak kalıtsal olabileceği, sigara dumanının ve annenin stresinin koliği artırabileceği, bebeklerin sinir sisteminin tam olgunlaşmamış olması gibi teoriler öne sürülür. Miniğinize sıcak bir duş aldırmak, hafif bir kundak yapmak bazen bebeğinizi rahatlatabilir. Arabayla veya pusetiyle dolaştırmak da çoğunlukla işe yarar. Ritmik sesler ve elektrikli süpürge sesi miniğinizi rahatlatabilir.



Beyaz gürültü

Kolikli bebekler için tüm ses frekanslarını içerdiği için ‘beyaz gürültü’ adı verilen ses ve müzik CD’leri üretildi. Bu CD’lerden birini edinmek hem sizin hem bebeğiniz için yararlı olur. Bu türdeki müzikler, arka fondaki diğer sesleri gölgelediği için bebeğinizizi çok rahatlatır. Hem ne demişler biliyorsunuz: Müzik ruhun gıdası! Onunla bu özel müziğin rahatlatıcı tınılarıyla iletişime geçebilirsiniz. Tüm bu yöntemlere karşın bebeğinizin ağlamasıyla başa çıkamıyorsanız ve bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz. Çünkü daha önce pek ağlamayan bebekte ani başlayan ve uzun süren ağlamalar doktora başvurmayı gerektirir.


Püf noktaları

Annelerin bebek bakımında artık halk efsanesine dönüşmüş bilgilerin doğrularını bulup mini bir rehber oluşturduk. Rehberimiz 20 maddelik.























Anneden gecen hormonların etkisiyle yeni doğan bebeğin memelerinde bazen süt toplanabilir, buna hiç el sürmemek en iyisi. Bu, birkaç hafta içinde zaten kendiliğinden geçecektir. Masaj bebeğinize çok iyi gelecektir. Ama masajı bilinçli yapmanız da çok önemli. Örneğin bebeğinizin memesinde süt birikince, enfeksiyon yapabilir diye önermiyoruz.