Tarama testleri
Bebeğinizin topuğundan alınacak birkaç damla kan, onun bazı rahatsızlıklarının erken teşhisinde çok önemli bir rol üstleniyor.
Sağlık bakanlığı yeni doğan her bebeğe şu üç testin mutlaka yapılmasını istiyor; Fenilketönüri, biotinidaz ve TSH.
Fenilketönüri metabolik bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemini etkileyerek zeka geriliğine sebep olur. Ancak erken teşhis ile tedavi edilerek bebeğinizi sağlıklı büyümesi sağlanıyor.
Biotinidaz Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık 2,5 sene önce zorunlu hale getirdiği bir test. Erken teşhis sonucu ilaç ile tedavi edilen biotinidaz eksikliği görme ve işitme kaybından zeka geriliğine kadar birçok rahatsızlığa sebep oluyor.
TSH ise bebeğin tiroid bezinin sağlıklı çalışıp çalışmadığını ölçüyor. Tiroid hormonu yetersizliği de yine zeka geriliğinden nöromotor gelişimine kadar birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor.
İşitme Testi
İşitme testi sağırlığın erken teşhis ve tedavisinde büyük rol oynuyor. Testin yapılması için en uygun zaman doğum sonrası 2.gün sonunda. Doğan her 2000 bebeğin birinde işitme kaybı görülüyor. Ailesinde doğuştan işitme kaybı olanlar ya da prematüre dünyaya gelen bebeklere bu testi mutlaka yapılması gerekiyor.
Kalça Çıkığı Testi
Kalça çıkığı ultrason ile tespit edilebiliyor. Ama ultrasonu yapan kişinin mutlaka bu konunun ehli olması çok önemli. Özellikle doğum sırasında ters gelen bebeklerde bu testin mutlaka yapılması gerekiyor. Test eğer riskli bir durum var ise ilk hafta aksi halde doğumdan sonraki ilk ayın içinde mutlaka yapılması gerekiyor.
Haber: Cesur Doruk
YORUMLAR