Kuşlar değil ama oyunlar bebeğinize dil getirir!
Bebeğinizin konuşmasına yardımcı olacak en iyi 10 oyun.
-
1. Ce-eee
Tüm zamanların en klasik bebek oyunu - bebekler bu oyuna bayılırlar! Transparan bir atkı ya da kumaş parçasını bebeğinizin sizi görebileceği şekilde yüzünüze doğru yavaşça getirin ve sonrasında bir anda atkının arkasında kaybolun. Yüzünüz örtülüyken 'ce..' diye başlayın, sonra bir anda ortaya çıkarak 'eee!' diye bitirin. Bebeğiniz bu oyunla çok eğlenecek ve size kucaklar dolusu kahkaha verecektir.
1 / 10 -
2. Dinle, bekle ve tepki ver
Ortalama 8 haftalık bebekler için iyi bir oyundur. Bebeğinizin güvenli bir şekilde yattığından emin olduktan sonra ona doğru eğilin ve göz teması kurun. Şarkı söyler gibi bir sesle "Merhaba, tatlım." gibi sözler söyleyin. Yaklaşık 10 sn. kadar bekleyin, gülümseyin ve bebeğinize beklentiyle bakın. Ses çıkardığında "Ah, konuşmaya başladın." deyin ve sohbeti olabildiğince sürdürün. Bebeğiniz sıranın kendine gelmesi için 'konuşması' gerektiğini algıladığında birçok kelime girişimine tanık olacaksınız.
2 / 10 -
3. Gevezelik çantası
Bebeğinizin konuşmaya çalışmasını destekleyecek gürültülü nesneler bulun ve bunları bir çantaya koyun. Nesneleri abartı tavırlarla teker teker çıkarın ve çıkardıkları sesleri taklit edin.
Örneğin;
· Mmmmm - bebeğinizin sevdiğini bildiğiniz bir yiyeceğe benzer oyuncakla oynarken bu sesi çıkarın.
· Çuf, çuf, çuf - tren sesi yapın. Başlangıçta çocuğunuza bu sesi çıkarmak zor gelebilir; ancak duymaktan hoşlanacak ve zamanla kendi de deneyecektir.
3 / 10 -
4. Basit ama inanılmaz etkili: Şarkı söyleme
Çocuğunuza dil becerileri konusunda yardımcı olmak için tanıdık bir şarkı seçin ve size tepki vermesini bekleyin. Şarkıyı yavaşça söyleyin, çocuğunuza size katılması için beklentiyle bakın, yetişebilmesi için boşluklar bırakın. Zamanla ve pratikle bebeğiniz söylediğiniz şarkıyı öğrenecektir.
4 / 10 -
5. Parmakla gösterme
Dil kazanım hızı, parmakla işaret etme alışkanlığıyla bağlantılı olduğundan bu basit hareket çok önemlidir. Bebekler nesneleri parmaklarıyla ne kadar erken işaret etmeye başlarlarsa, 20. aya kadar öğrendikleri kelime sayısı o kadar fazla olur. Çocuğunuzla en sevdiği kitabı okurken resimleri parmağıyla göstermesine yardımcı olun. Atıştırma zamanı geldiğinde bir elinizde muz diğerinde bisküvi tutarak bebeğinize seçim şansı verin ve parmağıyla hangisini istediğini göstermesini sağlayın.
5 / 10 -
6. Baloncuklar
Bebekler baloncuklara bayılırlar. Bebeğinize biraz baloncuk yapın, patlamalarını bekleyin. Balonlar patladıkça "pop, pop, pop" diye sesler çıkarın. Sizi taklit etmesini bekleyin ve "Daha" diyerek devam etmesi için bebeğinizi teşvik edin. Çok basit; ama bebeğinizin dil gelişimi üzerinde inanılmaz etkili.
6 / 10 -
7. Kitaplar
Yatmadan önce hikaye okumayı asla unutmayın. Kitaplar çocuğunuzun dil gelişimi için vazgeçilmezdir; bu yüzden bu rutini en kısa zamanda oluşturun. Sık sık tekrarlanan, dikkat çekici cümleler ve bebeğinizin kulaklarına ilginç gelecek sesli harfler içeren kitaplar arayın. Hikâye okurken bir yandan oynayabileceğiniz birçok oyun var; bebeğinizin parmağını kullanarak kitaptaki resimleri gösterebilir ya da bebeğinizin sayfaları çevirmesine yardımcı olabilirsiniz.
7 / 10 -
8. "Hazır....başla!" oyunları
Bu oyunların amacı, çocuğunuzun ses çıkardığında bir şeyler olacağını fark etmesini sağlamaktır. İki adet çıngırağa ihtiyacınız var; biri sizin, diğeri bebeğiniz için. "Hazır...başla!" deyin ve çıngırakla elinizden geldiğince çok ses çıkarmaya çalışın. Rutin oluşana dek tekrarlayın. Yeterli pratikten sonra "Hazııır.." diye başladığınızda bebeğiniz çıngırağıyla tepki verecektir.
8 / 10 -
9. Kutu oyunları
Çocuklar kutuları bir şeylerle doldurup yığınlar yapmaya, kapaklarla uğraşmaya bayılırlar. Tüm ihtiyacınız olan birkaç araba, bebek ya da dinozor oyuncağı ve bir adet boş kutu. Her objeyi kutuya koyarken dramatik bir şekilde "bay, bay" deyin. Hepsi bittikten sonra bu seferde objeleri teker teker çıkarmaya başlayın, isimlerini de söylemeyi unutmayın. Tüm bu işlemi bebeğinizin yapmasını da sağlayın. İsimleri söylemeye çalışması için yavaşça hareket etmeyi unutmayın.
9 / 10 -
10. Klasik alkış oyunları
Ebeveynler, bebekleri alkış yapmayı öğrendiklerinde neredeyse onlar kadar heyecanlanırlar. Çünkü alkış bebeğinizin bir şeyden hoşlandığını gösterme yöntemidir. Bebeğiniz alkışlamayı öğrendiğinde artık onu durdurmak çok zordur! Bu yüzden klasik alkış oyunlarını çok severler. İlk olarak, bebeğinizin arkasına oturun, ellerini tutarak alkış pozisyonuna getirin ve harekete geçin. Çok kısa sürede öğreneceğinden emin olabilirsiniz.
10 / 10
YORUMLAR