Kitaplar, bebeklerle kurulan iletişime farklı bir boyut getirir. Sayılar, harfler, renkler ve şekiller gibi kavramları eğlenceli bir şekilde tanıtır. Kitaplar dinleme ve hafıza becerilerini geliştirir. Kelime dağarcığını arttırır ve bebeklere çevrelerindeki dünya hakkında bilgi verir.
Kitap okumak her şeyden önce bebeğin dil gelişimi açısından faydalıdır. Şunu vurgulamak gerekir ki dil ve konuşma gelişiminin altyapısı, bebeğin beyninde henüz konuşmaya başlama yaşı gelmeden gelişmeye başlar. Bebeğiniz ne kadar çok kelime duyarsa konuşma becerisi de o kadar iyi gelişir. Yeni kelimeler öğrenmek, kelimelerin cümle içindeki farklı kullanışlarını duymak bebeğin seslerdeki farkları, iniş çıkışları ve vurguları ayırt etme becerisini geliştirir. Özellikle de 1 yaşından itibaren kitap okumak bebeğin konuşmaya başlamasını hızlandırmak için etkili faaliyetlerden biridir. "Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?" sorusunun cevabı için tıklayın.
Bebeğe kitap okumanın faydaları
Her ne kadar kitapların faydasını herkes bilse de, söz konusu bebek ve çocuklar olduğunda “Kitap okumak çocuğa ne kazandırır?” diye soranlar olabilir. Kitaplar her şeyden önce çocuklara farklı dünyaların kapısını açar. Hayal dünyaları gelişir, yaşamda karşılaşılan farklı durum ve duyguları tanırlar, kavramları ve değerleri öğrenirler. Bebekler kendilerine kitap okunmasından keyif almaz gibi görünse de her yaştan çocuk kitaplardan yeni bir şeyler öğrenir.
Kitaplar bebekle birlikte kaliteli zaman geçirmek için harikadır.
Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı kazanması için okumayı öğrenene kadar sizin ona düzenli olarak kitap okumanız önemlidir. Kitap okuma rutini gelişen çocuk, okuma-yazmayı öğrendiği zaman bu alışkanlığı tek başına sürdürmeye hazır olur. Özellikle de bebeklere uyku rutini oluşturmada kitaplara da yer verilmesi iyi olur. Bebeğiniz küçük olsa bile uyku rutininde bir kitaba yer vermeniz kitabı onun hayatının bir parçası yapmak için harika bir yoldur. Bu faydasının yanı sıra, özellikle 1 yaşından sonra bebekle kaliteli zaman geçirmeyi sağlar. Bebeklere ay ay uyku rutini oluşturma konusunda daha fazla bilgi için tıklayın.
Bebeklerde yaşa göre kitap seçimi
Bebeklere kitap okumanın faydaları her ayda farklı seçimlerle ortaya çıkarılabilir.
Doğumdan 6 aya kadar
Kalın ahşap kitaplar, yumuşak dokulu kumaş kitaplar ve bebeğin ağzına götürmesine uygun yapıda banyo kitapları ile bebeğinizi kitaplarla tanıştırabilirsiniz. Siyah-beyaz geometrik şekillerin olduğu kitaplar da yenidoğan bebeğe uygun kitaplar olarak karşınıza çıkar.
6 – 9 ay
Renkli resimlerle kısa ve basit hikayelerin olduğu kitaplar, ayrıca gerçek resimlerin olduğu hayvanlar ve eşyaları gösteren kitaplar bu aylarda bebeğinizin ilgisini çeker.
Bebekler kitapları bakarak, dokunarak (açarak/kapatarak) ve ağzını açarak keşfetmeye başlayabilirler. 9 aya kadar, belirli hikayeleri veya resimleri tercih edebilir veya bunları tanıyor gibi görünebilirler. Bebeğinizin kitaplara olan ilgisi arada sırada değişim gösterebilir.
9-18 ay
Basit hikayeler içeren kitaplar, tekrarlanan kelimeler ve ifadeler içeren küçük hikayeler, küçük çocuğunuzun dikkatini çeker. Bu yaştaki çocuklar, diğer bebeklerin ve hayvanlar veya ev eşyaları gibi tanıdık nesnelerin resimlerinin olduğu hikayeleri de severler.
18-24 ay
Tekerlemeler, komik hikayeler bu aylardan itibaren çocukların ilgisini çekmeye başlar. Öte yandan fiziksel hareketliliği oldukça artmıştır. Bu yaştaki çocukların hareket etmeye gerçekten ihtiyaçları vardır. Kitabı okumaya devam ederseniz kitapla yeniden bağlantı kurmak ve devamını dinlemek için geri gelecektir. Gösterdiği enerjiyi kitaptaki hikâyeye bağlamanın yolunu bulabilirsiniz. Örneğin kitaptaki tavşan gibi zıplamasını isteyebilirsiniz. Sayfaları onun çevirmesini isteyebilir, resimlerde neler olduğunu sorabilirsiniz. Bu etkileşim, yürümeye başlayan çocuğunuzun düşünme ve dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. İnşaat araçları, hayvanlar, mevsimler hakkında hikayeler veya meslekleri tartışan kitaplar da dünyanın nasıl çalıştığını anlamak isteyen küçük çocukların ilgisini çeker.
Bu yaşta hikâye hakkında biraz daha zorlayıcı sorular sorabilirsiniz, örneğin “Sence çocuk nasıl hissediyor?” veya “Sence bundan sonra ne olacak?”, “Bu hikayedeki çocuk karda oynadı” gibi sorular sorarak kitapla çocuğunuzun hayatı arasında bağlantı kurun. Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde, resimlerde olup bitenlere dayanarak size hikâyeyi bile anlatabilir. Küçük çocuğunuz aynı kitabı tekrar tekrar duymak isterse şaşırmayın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar tekrarı sever ve 7. kez bile olsa bir hikâyeden bıkmaz, hazırlıklı olun.
YORUMLAR