6. ay ile 9. ay arası, bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemidir. Bu dönemde beslenme düzeniyle birlikte bebeğinizin uyku düzeninde de bazı değişiklikler olmaya başlar.
Altıncı aydan sonra bebekler genelde günde 10-11 saat uyurlar. Gündüz ise biri sabah, diğeri de öğlen olmak üzere iki kere uyurlar. Eğer sizin bebeğiniz halen günde 3 kez uyuyorsa panik yapmayın. Bebeğiniz gündüz uykularını yavaş yavaş 2’ye indirecektir. Bu geçişe yardımcı olmak için uyku saatlerini her gün aynı saate sabitlemek uyku alışkanlıkları için iyidir. Bunu yapmak için sabah uyku saatini düzenlemek, gün içindeki diğer uykularını ayarlamanızı kolaylaştırır.
Altı ve dokuz aylar arasında artık bebeğinizin gece beslenmesine gerek duymadan gece boyunca uyuması beklenir. Bebeğin nasıl beslendiğine göre değişmekle birlikte, formül mama ile beslenen bebeklerin artık gece beslenmesine ihtiyaç duymadığı söylenir. Bu konuda elbette ki bebeğinizin fiziksel gelişimine ve genel sağlık durumuna göre doktorunuzun fikrini alarak ilerlemelisiniz. Eğer bebeğiniz geceleri 8–10 saat uyuyorsa bu oldukça iyi bir haberdir. Ama eğer 5–6 saatten az uyuyorsa da üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bazı bebekler hala geceleri acıktıkları için uyanabilirler ama gece beslenmesi çok da gerekli değildir ve bebek uyandığında sadece su teklif edilebilir. Bir süre sonra gece uyanmaları ihtiyaçtan ziyade alışkanlık haline dönüşebilir, dikkatli olun. Her ağladığında yanına gitmemeye çalışın. Kendi kendine sakinleşmesi ve uykuya geçmesi için ona kısacık da olsa süre tanıyın. Bu tarz küçük denemelerle tekrar uykuya dönmeyi öğrenmesi kolaylaşır. Emzirilen bebekler ise ihtiyaçlarını kendileri belirler ve bebek büyüdükçe azalan bir periyodda gece emzirmelerinin devam etmesi muhtemeldir. 6-9 aylık dönem bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi olduğu için akşam öğününde aldığı gıdalar bebeğin sindirimini etkileyebilir. Gece uykuları konusunda bunu da göz önünde bulundurmanız iyi olur.
Bebeğiniz 6-9 aylık dönemde oturmayı, emeklemeyi ve hatta bazı bebekler gibi 9. Ay civarında yürümeyi öğrenir. Bu yeni aktiviteler onu heyecanlandırdığı için sürekli yeni yeteneklerini denemek ister ve uyumak istemez. Öte yandan tüm bunlar onu yorduğu için uykuları daha uzun süreli hale gelebilir. Bazen de aşırı yorulduğu günlerde uykuya geçmesi zorlaşabilir. Temel motor becerileri geliştikçe, her gelişim evresi sonrası uyku düzeninde birkaç günlük aksamalar yaşanabilir. Bebeğinizi gözlemleyerek, bu evrelerde sakinleşmesi için uyku öncesi rutininizi daha uzun tutabilirsiniz.
6-9 aylık dönemin sonuna gelindiğinde ise 9. ay civarı bebeklerde görülmeye başlayan anneden ayrılma kaygısı, uykuya geçişlerde zorlayıcı olmaya başlayabilir. Bebeğin gece uyanmaları azalmış olsa da, ayrılık korkusu yeni bir gelişim döneminin işaretçisi olduğu için uyandıktan sonra tekrar uykuya geçişte zorlanma görülebilir. Bu tarz değişiklikleri bebeğin doğal gelişiminin bir parçası olduğunu hatırlamak gerekir. Uykuya geçişini kolaylaştırmak için sakince yaklaşmak özellikle önemlidir.
6-9 aylık dönemde bebek hareketlenmeye başladığı için yataktaki güvenliğine ekstra dikkat etmeniz önerilir.
YORUMLAR