X

Bu içerik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral tarafından kaleme alınmıştır.


Beta virüsü nedir?

Halk arasında Beta Mikrobu olarak bilinen bakterinin asıl ismi A Grubu Beta Hemolitik Stroktokok'tur. Klinik bulgulara göre çocuklarda 3 yaş grubuna ayrılır; 6 aydan küçükler, 6 ay ila 3 yaş arasında olanlar ve 3 yaş ila 12 yaş arası. Bebeklik çağında (yani ilk yıl) çok sık görülmez, 4-5 yaşına doğru yavaş yavaş artış gösterir; 5 ila 15 yaş arasında zirve yapar.


Beta virüsünün okullarda ve kreşlerde daha fazla görülme nedeni nedir?

Bu bakteri solunum yolu ile yayılır ve çok bulaşıcıdır. Zamanında, hızlı ve uygun tedavi edilmezse hayati sonuçlar doğurabilir. Beta enfeksiyonu olan bireyin genellikle burun deliklerinin ön kısmında bolca bu ajan bulunur ve yakın temasta bulunduğu kişilere (ev halkına ve okul arkadaşlarına) kolayca bulaştırır. Mikrop bulaşmış yiyecekler (özellikle süt, dondurma, günlük yiyecekler, yumurta ve yumurta ile yapılmış yiyeceklerde) besinden bulaşmış farenjitin (beta enfeksiyonu) etkeni olarak gösterilmiştir.


İlginizi çekebilir: Çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?


Beta virüsü hangi hastalıklara neden olur?






Beta virüsünün tanı ve tedavisi nasıldır?

Hekimin şüphelenmesi ve testler yardımıyla tanısı konulur. Sonuçları 45 dakika içerisinde alınabilen boğazdan alınan salgının incelendiği bir testle ön tanı konularak; tedavi süreci hemen başlatılabilir. İlk etapta yapılan testin sonucu pozitifse hemen penisilin tedavisine başlanır; ancak mutlaka boğaz kültürü alınmalıdır. Sonucuna göre uygun antibiyotik seçilir.


Beta virüsü tedavi edilmezse nelere neden olabilir?



Beta salgınından korunmak için ne yapmak gerekir?