X

“Ateş, tek başına bir hastalık değildir. Vücudun bir enfeksiyona verdiği tepki; hastalığa dair bir sinyaldir. Ateşi düşürmek konusuna odaklanmaktansa çocuğa ihtiyacı olan çevreyi, rahatlığı sağlayarak bedenin enfeksiyondan kurtulma çalışmasına, dengeyi bulmasına ve iyileşmesine destek olun. Ateş, istenmeyen bakteriyi def etmek için vücudun ısısını yükselterek onun rahat edemeyeceği koşulu yaratmaya; bağışıklık sisteminin harekete geçmesine yarar” diyen doktor, herbalist, ebe ve dört çocuk annesi Aviva Jill Romm’a kulak verdiğimi söylemiştim dünkü yazımda. Bugün ateş konusunun diğer detaylarına gireceğim.


Batı tıbbının semptomatik iyileşme sağlayan ilaçlarına alışmış biz zamane anneleri için ateşli çocuğu rahat bırakmak zor iş. Lakin adı üstünde: semptomatik tedavi…Yani rahatsızlıkları bastıran, yokmuş gibi gösterten ama rahatsızlıkların kaynağını iyileştirmeyen bir müdahale. Ateş düşürücüler sıkıntıları baskıladıkları için çocuk kendini iyileşmiş hissediyor ve dinlenmeye gerek duymuyor mesela. Şurubun etkisi geçene kadar hoplayıp zıplıyor. Aviva Jill Romm ve Amerikalı çocuk doktorları Sears’ların kitabından derlediğim ateşli günleri geçirmeyi kolaylaştıran liste şöyle:


Çocuk ateşlendiği zaman neler yapabiliriz?







Enfeksiyonla savaşmak

Sarmısak, C vitamini enfeksiyonla savaşan bünyeye yardımcı olacak takviyeler. 4 yaşından büyük çocuklar her 4 saatt, bir tane ezilmiş sarımsağı bir kaşık balın içinde tüketebilirler; sarımsak tüketmeyen çocuklar için sarımsaklı limonata işe yarayabilir. Hazırlanışı: 3 diş sarımsağı bir kavanoza koyun. Üzerine bir bardak kaynamış su ekleyip yarım saat bekletmek üzere kapağını kapatın. Yarım saat sonra sarımsak dişlerini suyun içinden alın. Üzerine yarım limonun suyunu ekleyin ve balla tatlandırın. C vitamini olsun diye portakal suyu verecekseniz portakalların oda ısısında olmasına dikkat edin.


Ne zaman endişelenmenize gerek olmaz?



Ne zaman doktora gitmek gerekir?





Yazı: Damla Çeliktaban