X

Sürekli tekrarlayan, istemsiz düşünceler obsesyon olarak adlandırılıyor ve yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebiliyor. Çocuk, anlam veremediği bu düşünceleri engellemekte güçlük çekebiliyor, bazı çocuklar durumu aileleriyle paylaşırken bazı çocuklar da içine kapanarak, konuyu ailelerine açmayabiliyor.


Peki, obsesyonlar çocukları nasıl etkiliyor, nasıl tedavi yaklaşımlarının uygulanması gerekiyor? REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Obsesyon ve kompülsiyon nedir?

Obsesyon; tekrarlayan, rahatsız edici hale gelen, önlenmesi konusunda güçlük yaşanılan, endişeli bir ruh haline bürünmeye neden olan düşünceler topluluğudur.


Kompülsiyon ise; obsesyonların neden olduğu, kişinin hayatını etkileyen olumsuz düşüncelerin engellenmesi amacıyla, bazı davranışların tekrar edilmesidir. Kompülsiyon, durdurulması zor bir davranıştır.


Çocukluk döneminde en sık karşılaşılan obsesyonlar kirlenme takıntısı, sevdiklerine ya da kendine zarar verme kaygısı; en sık karşılaşılan kompülsiyonlar ise yıkanma, bir davranışı tekrar tekrar yapma ve bir şeyi sürekli kontrol etmedir.

Çocuklarda başlıca obsesif kompülsif bozukluk belirtileri:


Nasıl bir tedavi yaklaşımı izlenmeli?

Obsesif kompülsif bozuklukta tedavi, ilaç tedavisi ve psikoterapi olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Tedavide yüksek oranda başarı sağlamak için; bilişsel davranışçı terapi teknikleri uygulanmalı, çocukla birlikte ailenin de bu hastalık konusunda bilinçlendirilmesine çalışılmalıdır. İlaç tedavisi aşamasında, çocukta huysuzluk ve mutsuzluk tablosu da ortaya çıkıyorsa, anti-depresanlardan da destek alınabilir.

Anne babalara öneriler: