X

Otizm spektrum bozukluğu tedavisinde en iyi sonuçlar için, erken teşhis ve müdahale, çocuğun hayatının ilerleyen yıllarında önemli bilişsel becerileri ve işlevleri geliştirebilme şansını iyileştirmede çok önemlidir.


“Ne kadar erken başlanırsa, uzun vadede sonuçların daha iyi olacağı net.” diyor otizm organizasyonlarından Autism Speaks’ten Tıbbi Araştırma Başkanı Dr Paul Wang. “Bu çocuklara müdahale mümkün olduğunca erken yapılmalı.” Fakat neredeyse her vakada 12-18. aylar arasında belirtilerini göstermeye başlayan hastalık, birçok farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu durum, ebeveynlerin hastalığı saptayabilmelerini güçleştiriyor. Dr Wang’ın açıklamalarına göre, ebeveynlerin neredeyse yarısı, otizmin erken belirtileri konusunda bilgi sahibi değil.


Wang, “Ebeveynler, farklılıkları 6. aydan itibaren fark etmeye başlayabilirler.” diyor. “Her çocuk, ebeveynlerinin fark edebileceği farklılıklar göstermez; ancak bazıları gösterecektir ve oldukça erken başlayabilir.” Yaygınlığı gittikçe artan bu sinirgelişimsel hastalık, sosyal davranışlarda, iletişimde ve algıdaki farklılıklarla karakterize ediliyor. Tipik tehlike işaretleri, konuşmada gecikmeden olağandışı duyusal davranışlara kadar farklılık gösterebiliyor.


Otizm için 5 erken belirti


Yaygın uyarı işaretlerinin ötesinde, işte uzmanların ebeveynlere dikkat uyarısı yaptıkları 5 erken belirti:







Ebeveynler ne yapabilirler?


Dr Wang, ebeveynleri, bebekleri yaklaşık 12 aylıkken başlayan bu yaygın tehlike işaretlerini kaçırmamak adına tetikte olmaları ve eğer endişe duydukları bir şey varsa pediatrları ile görüşmeleri konusunda uyarıyor. Tedbir olarak, çocuğunuzun profesyonel yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlayabilmek için M-CHAT (Çocuklarda otizm için modifiye kontrol listesi) testini de kullanabilirsiniz.