X

Güneş bize enerji ve canlılık verir. Ama güneşten doğru korunmadığımızda yaz mevsimi ne yazık ki bebekler için tehlikeli olabilir. Aynı şey kış mevsiminde de özellikle etrafın karla kaplı olduğu günlerde geçerlidir. Bebeğinizin açık havada olma ihtiyacı oldukça önemlidir. Günlük D vitamini ihtiyacını da güneş ışınları aracılığıyla sağlaması önerilir. Ancak özellikle de 1 yaşından küçük bebekleri cilt bariyerleri henüz tam gelişmemiştir. Bu sebeple yaz mevsiminde büyük öneme sahip olmakla birlikte ilkbahar, sonbahar ve hatta kış mevsimlerinde de güneşli havalarda bebekleri uzun ve yoğun bir güneş ışığı maruziyetinden korumak gerekir.


Yaz mevsimi söz konusu olduğunda, sıcakların artmasıyla bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen su kaybı erişkinlere nazaran daha fazladır. Ayrıca doğrudan güneş ışınlarına maruz kalarak veya güneşin aşırı ısıttığı yüzeylere dokunarak bebeklerde ve çocuklarda yanıklar oluşabilir. Güneş ışınları doğrudan maruz kalındığında etkili olduğu gibi gölgelerde ve kapalı alanlarda da etkili olabilir. Kış mevsiminde ise D vitamini ihtiyacını karşılamak amacıyla uzun süreler boyunca güneş ışınlarına maruz kalmak bebeklerin hassas cildine iyi gelmeyebilir.


Herhangi bir koruma olmadan güneşte fazla kalmanın deriye verdiği zarar, ileride cilt kanserine yol açabildiği için güneşten korunmaya gereken özeni göstermek gerekir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda, cilt kanseri riski 0–7 yaş arasında en üst düzeyde olduğu için güneşten korunma daha fazla önem kazanır. Derinin gelişimini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için güneşin zararlı ışınlarından korunması gerekir. Güneş yanıklarından korunmak için bu yazıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.




Güneşe çıkarken dikkat etmeniz gerekenler: