X

Anne babanın baba da annenin yerini tutamaz

Ancak toplum değiştikçe, ailedeki babanın yeri ve rolü de yeniden şekillenmektedir. Büyük aile ve yakın toplumsal ilişkiler çekirdek ailelere dönüştükçe çocuğun babasına ihtiyacı daha da artmaya başlamıştır. Babanın yerine destek olacak amcalar, dayılar, dedeler, büyük ağabeyler artık yoktur. Genellikle anneler de çalışmaktadır. Çocuğun hayatı öğrendiği sokak ve mahalle kültürü ise aile için tehlikeli ve kontrol edilemez durumdadır. Dört duvar arasına sıkışmış çocuk için; televizyon, bilgisayar, elektronik oyunlar dışındaki en önemli renkli kişi baba olmaktadır. Çocuğa anne tek başına yetmez, babanın da ilgisi olmazsa, çocuk iyi ya da kötü çevresinden beslenir.


Baba otoritesini korurken çocuklarının ihtiyaçlarını da düşünmelidir

Babalar genellikle ailenin en yaşlısı, tecrübelisi ve sağduyulu otoritesi durumundadır. Temel görevi aileyi ekonomik yönden geçindirmek ve gelecekte güvenli, huzurlu bir ortam sağlamak olduğu için uzun saatler ev dışında çalışmaktadır. Şehir hayatı içinde trafikte yorulmakta, evin alışverişi için daha çok uğraşmaktadır. Tıpkı kendi babaları gibi eve gelince rahatlamak, kendine zaman ayırmak, babalara yakışır etkinlikler yapmak; güncel haberleri izlemek, arkadaş akrabalarla diyalog kurmak, kendini geliştirecek sohbetlere gitmek gibi ihtiyaçları vardır. Dahası kendi babası gibi; çocukları ile ilişki seviyesini bozmadan, otoritesi sarsılmadan, güçlü ve kudretli bir model olmayı tercih etmektedir. Çocuklarını uykuda veya uzaktan sevmeyi yeğler. Çocuğuna, “uyuma zamanın geldi” dediğinde annesi gibi 10 kere söylemek zorunda kalmak istemez. O yüzden de babası gibi olmaya çalışırken çocuğunun değişen ve artan ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.


Babanın rolleri değişti


Babalar artık evlerinde, anne gibi çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir rol üstlenmektedir. Yani babalar için kaçmak ya da bir şeylere sığınmak söz konusu değildir. Babaların görevi; çocukları ile konuşmak, oyun oynamak, onlara eğitim vermek, özellikle televizyondan gelen değişik uyaranları çocuk için sindirip, süzmektir. Çalışan eşine ev işlerine yardım etmek, yokluğunda, çocuğun yemeğinden yıkanmasına işlerin ucundan tutmak zorundadır. Çocuk olana kadar karı-koca rolleri ve sorumlulukları daha rahatken çocuk sahibi olunca tekrardan dengeler değişir. Hiç bir şey, özellikle anne ve baba eski kimliklerinden, önceliklerinden farklı bir çizgiye taşınır. Aslında çocuk sahibi olmak insanı büyütür, anlamlandırır, olgunlaştırır. Çocuğa öğreteceğimiz kadar, ondan öğrendiğimiz şeyler olur. Hamilelikten bu yana, babanın da bu olaydan nasiplenip, sahiplenmesine izin vermek gerekir. Aksi takdirde baba sadece korkulan, para kazanan, çok çalışan, yalnız ve dışlanmış olur ve evlat yetiştirmenin kendisine sağladığı aydınlanmadan yoksun kalır. Yani pastanın kaymağını yiyemez. Tek bir hücreden, kendisi gibi bir yetişkin kişi oluşana kadar ki süreçten alınacak ibretler, öğrenilecek dersler, yaşanacak duygular, düşünceler vardır. O yüzden çocuğun büyümesini beklemeden bir an önce bebeğin hayatına dahil olup, birebir zaman geçirmek gerekir.


Babanın çocuğuyla ilgilenmesinin çocuğa yararları:












Babalara öneriler:



















Baba olma yaşı kişisel yönden farklılıklar gösterir. En iyi baba olma yaşı, ilk çocuk için 25-35 yaş arasıdır. Çocuğunuzun en az 25 yaşına kadar ona destek olmanız, beraber hareketli aktiviteler yapabilmeniz, tahammül edecek sabır, enerji ve çalışkanlık gösterecek kadar genç ve sağlıklı olmak gerekiyor. Belli bir eğitime, mesleğe, kariyere sahip olmak, uygun bir eş seçebilmek, aile yaşamının sorumluluğuna ve daha tutarlı bir yaşam tarzına hazır olacak kadar olgunlaşmak gerekiyor.