X

Gece terörü bir uyku sorunudur. Uykunun ikinci evresinin yani non – REM evresinin 3 ve 4'üncü kısımları arasında meydana gelir. Bu da yaklaşık olarak, çocuğunuzun uykuya dalışından 90 dakika sonrasına denk düşmektedir. Kâbuslarla olan farklılığı ilk olarak bu evre değişikliğiyle açıklanabilir. Çünkü kâbuslar uykunun ilk evresi olan REM sırasında meydana gelirken, gece terörü, çok daha derin bir uyku kabul edilen non – REM sırasında olmaktadır. Çocuklar kâbuslarını uyandıklarında hatırlayabilir ve anlatabilirler. Oysaki gece teröründen sonra çığlıklar atarak uyanan çocuk neden korktuğunu bile bilmemektedir ve dolayısıyla sakinleştirilmesi daha zor bir ruh halinde olur.


Varlığıyla aile yaşantınızı bir kâbusa dönüştürebilecek olan gece terörlerinin nedenleri şunlardan biri olabilir:








Gece terörleri, devamlılığı olan episodlar halinde gelir. Çocuğunuzu uykudan uyanmış, korkmuş ve hıçkırıklar içinde ağlıyor olarak bulursunuz. Nedenini sorduğunuzda size cevap veremeyecek ve zor sakinleşecektir. Bunlar dışındaki diğer belirtilerse çok hızlı kalp atışları, çok hızlı nefes alıp verme ve aşırı terleme olarak sıralanabilir.


Bazı terörler 1-2 dakika sürebilir ve genelde sonrasında çocuğunuz uykuya döner. Ama bazen 30 dakikayı bulan bir episodlar olur ve bir türlü uykusuna dönmek istemeyen bir çocukla da karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğunuz sakinleşene kadar onunla kalmanız gerekir.


Çocuğunuz bu nöbetler sırasında zarar görebilir. Bu zararları ve hatta nöbetleri en aza indirebilmek için yapabilecekleriniz şunlardır:





Bu problem için maalesef henüz bir ilaç tedavisi uygulanmıyor. Ancak böyle bir sorunu yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir çocuk doktoruna gitmeniz sizin faydanıza olacaktır. Gece terörüne neden olan bir sorun varsa, bu sorunun tespitinde bir uzmanın yardımı sayesinde sorunun çözümüne ulaşmak mümkün olabilir.