X

Bir eğitim öğretim yılı daha biterken çocuklarda yaz tatili heyecanı, velilerde ise karne endişesi görülüyor. Uzmanlar kötü karne için çocukların suçlanmaması gerektiğini belirtirken, anne babalara da tatili verimli hale getirmek için önemli görevler düşüyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psikolog Özge Merve Türk, yaz tatili öncesinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Karne kişilik ve zekâ göstergesi değil

Çocuklar bir yıllık sürenin sonunda hazırlanma, motivasyon ve organizasyon eksikliği gibi nedenlerle iyi bir karne getirememiş olabilir. Öğrencinin karnesinde zayıf notların olmasını, kişilik ve zekâ göstergesi olarak değerlendirmek son derece yanlıştır. Anne babalar başarısızlığa üzülmek ve çocuklarını kırmak yerine, yazın onunla birlikte neler yapabileceklerini planlamalıdır.


Çocuğunuzla başarının anahtarlarını konuşun

Ebeveynler çocuğun karnesine baktığında eğer notlarda zayıflıklar görüyorsa mutlaka çocukları ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini konuşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelidir. Veliler çocuklarına onu anladıklarını hissettirmelidir. Karnesindeki kötü notlar nedeniyle çocuklar tehdit edilmemeli ve azarlanmamalıdır. Bunun yerine yeni yıl için nasıl daha başarılı olunabileceği konuşulmalıdır. Bu tutum çocuğu psikolojik olarak destekler ve anne babaya güvenerek iletişiminin de güçlenmesini sağlar.



Başarısızlığının sebepleri neler olabilir?

Yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmek elinizde

Tatilde çocuklar için mutlaka zaman ayırılmalıdır. Kaliteli vakit geçirmek için çocuklarla çeşitli oyunlar oynanmalıdır. Oyun, çocuk ile anne baba arasındaki iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebilecek sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlanabilir. Anne babalar çocukların arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilir. Çocuğun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak, eğlenceli zaman geçirmesi motivasyonunun artması için çok önemlidir.


Çocuğunuzla iyi bir iletişim için 7 önemli kural