X

Kahvaltı yapmadan güne başlamak, hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğüne sebep olabilir. Bu özellikle konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı, uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalmaya sebep olur. Kahvaltının içeriğinin dengeli olmaması da aynı olumsuzlukların yaşanmasına sebep olur. Güne sadece pastaneden aldığı sade bir poğaça ve hazır meyve suyu ile başlayan çocukla, evde yapılmış peynirli bir börekle süt içen bir çocuğun zihinsel ve fiziksel performansı aynı olmayacaktır.


Sağlıklı bir öğrenci beslenmesinde dört besin grubundan yiyecek bulunmalı

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde, şu dört besin grubu öğünlere dağıtılarak yeterli miktarlarda tüketilmelidir:


Kız çocukları demire daha çok ihtiyaç duyabilir

M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, özellikle ergen yaşlardaki kız çocuklarında demir ihtiyacı konusunda dikkat çekiyor. Kız çocuklarında menstruasyonun başlaması tüm besinlere ama özellikle de özellikle demire olan ihtiyacı artırmaktadır. Demirden yeterli bir beslenme düzeninin olmaması demir eksikliğine bağlı anemiye sebep olacaktır. Bu dönemde kalsiyum da önem kazanan bir mineraldir. Optimal büyümenin yakalanabilmesi ve kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen sağlık sorunları yaşanmaması için kalsiyum tüketimine de dikkat edilmelidir.


Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için ana öğünler kadar ara öğünlerde de sağlıklı yiyecekler seçmek önemlidir. Ders çalışırken veya dinlenme zamanlarında yenilenlere çok dikkat edilmelidir. Şekerli ve yağlı besinler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kavrulmamış kuruyemiş, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.


1.gün


Kahvaltı


Kuşluk

Armut




Öğlen


İkindi

1 çay bardağı kavrulmamış, tuzsuz badem


2.gün


Kahvaltı



Kuşluk


3 tam ceviz


Öğlen


3.gün


Kahvaltı



Kuşluk

4 adet mor erik



Öğlen


İkindi

1 küçük kase puding


4.gün


Kahvaltı


Kuşluk

1 avuç kuru dut ve leblebi





Öğlen


İkindi

1 kase yoğurt (200 gr) içine ½ elma, ½ kivi, ½ armut ve 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi