X

Dirim Yaşam Akademisi Başkanı Nuran Dirim Ayral, çocuğunuzun konuşma terapisine ihtiyacı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak konuşma ve dil problemleri için uyarıcı belirtiler hakkında önemli bilgiler verdi.


Çoğu ebeveyn içgüdüsel olarak çocuğunda konuşma ya da dil problemi olup olmadığını bilir. Çocuklarının oyun gruplarında diğer çocukların gerisinde kalıp kalmadığına ya da iletişim ve anlaşma problemi yaşayıp yaşamadığına dikkat edebilirler.


Ayrıca;


Çocuğunuzun konuşması ve dili nasıl gelişir?


Bir çocuğun konuşma ve dil becerilerinin nasıl gelişmesi gerektiğine dair kabaca şöyle bir liste yapabiliriz:


18 aylık çocuk


İki yaşındaki çocuk


Üç yaşındaki çocuk


Dört yaşındaki çocuk

Beş yaşında


Konuşma terapisi neden önemlidir?

Okul çağındaki çocuklar anlama, iletişim kurma ya da konuşma zorluğu yaşadığı için sıkıntı çektiğine dair belirtiler gösteriyorsa konuşma terapistinin değerlendirmesini almak gereklidir. İletişim kurma bozukluğu çocuklarda yetişkinliğe kadar uzanan geniş ölçekli etkilere neden olmaktadır. Hafif bir bozukluk bile olsa sınıfta kendini ifade etmekle başlayıp akademik performansı etkileyen, sosyal izolasyona kadar giden etkileri olabilir. Başkalarıyla bir aradayken sosyal yaşamında da sorunlar yaşayabilir. Kısaca konuşma biçimi yaşamını son derece zor bir hale getirebilir.