X

Miniğinizle baş etmek bazen çok yorucu olabiliyor değil mi? Özellikle de size fazlasıyla ters davranıp, sinirinizi bozan şeyler söyledikçe sakin kalmanız zorlaşır. Ancak meydan okuma ve tartışma, ısrar ettiği şey konusunda ona izin verdiğinizde çocuğunuza kibar olmayı öğretir. Tabii, 3 yaşındaki çocuğunuza onun anlayacağı dilde yanıtlayarak. İşte altın değerinde söyleyeceğiniz yanıtlar (ve tabii es geçmeniz gerekenler)



''Haksızlık bu!''


Ece’nin, 4 yaşındaki oğlu Ada’nın izlediği en favori çizgi filminin son bölümüne müdahale etme denemesi çoğunlukla yatma zamanı savaşına dönüşüyordu. Ada ‘Bu haksızlık anne’ diyor, ardından kollarını göğsünün üzerinde bağlıyor, sonra koridora gidiyor, geri dönüp tekrar ediyormuş ‘Haksızlık!’ Ece, bazı zamanlar bu konuda taviz vermemiş ve ‘Evet küçük bey, hemen şimdi televizyonu kapatıyor ve bir hafta da izlemiyorsun.’ diye kendince çözüm bulmuş.





Çözüm önerimiz:






''Sen benim patronum değilsin!''



3 yaşındaki Eda her şeyi kendi yapmak isteyen bir çocuktu. Annesi telaşlıyken, saçlarını tokayla tutturmuş ve arabadaki yerine oturtmuştu. Eda da ‘Sen benim patronum değilsin’ diye cevap vermişti Eda. Anne, ''İddiaya girmek ister misin!'' diye cevap vermemek için dilini ısırmıştı.





Çözüm önerimiz:






''Hiç birşey yapmama izin vermiyorsun''



10 yaşındaki Can, istediklerini asla yapamayacağını düşünüyordu ve bu konuda mızmızlanmayı öğrenmişti. Annesi Canan, istekleri olduğunda ona sert yanıt veriyordu. ‘Sen ne biliyorsun ki? Haklısın, seni bir gün yalnız bırakacağım. Ama 800 TL ev kirasını ve 400 TL mutfak parasını kazanmalıyım! Haberin olsun.





Çözüm önerimiz:


Ders vermek şikayeti kesebilir ama problemi ortadan kaldırmaz. Konuşurken, sızlanmanın ardında ne olduğunu anlamaya çalışın. ‘Yolunda gitmeyen bir şey mi var? Bilal’lerin evinde daha fazla oynayamadığın için üzgün olduğunu biliyor ve duygularını anlayabiliyorum.’ diyebilirsiniz. Bu cevap ne olursa olsun çocuğunuzun size olan güvenini sarsmaz. Çünkü çocuğunuz size güven duymak isteyecektir. Bu tip bir cümleyle de siz onun seviyesinde bir diyalogun kapısını açmış olursunuz.





''Seni Sevmiyorum''


Senden nefret ediyorum diye bağıran çocuğu karşısında duyguları incinmemiş bir anne olduğunu sanmıyoruz. Hatta yeni bir anne istediğini söyleyen çocukları karşısında dağılmamış, yıkılmamış bir anne olsun. Böyle bir durum karşısında, 6 yaşındaki oğlu Eren’in odasını temizleyip kısa süre sonra şu cevabı veren bir annede olduğu gibi… ‘O gece ona yatağına gidip keyfini çıkarmasın söyledim. Çünkü ertesi gün ona yeni bir anne bulacaktım. Ve oğlum yeni annesinin evine gidebilirdi, tabii oyuncakları olmadan.’ diyor Yasemin.





Çözüm önerimiz: