Psikodrama Terapisti Uzman Psikolog Arzu Aydın Koç, kendini etkin ve doğru ifade eden, güvenli, empati kurabilen, çevresine duyarlı, konsantrasyon gücü yüksek çocuklar yetiştirmek isteyen ailelere ‘Çocuk Psikodraması Yöntemi’ni öneriyor.
Bireylerin ruh sağlığı için büyük önem taşıyan spontanite ile yaratıcılığın çocuk yaşlarda sahip olunan ve gelişen özellikler olduğuna dikkat çekin. Çocuklarınızın spontan davranışlarını cesaretlendirin. Bu konuda cesaret görmeyen çocukların doğuştan gelen yeteneklerinde azalma olur, ayrıca kendini ifade edebilmek için başka çözümler arayarak saldırganlaşır; tik, alt ıslatma gibi sağlıksız tutumlar geliştirebilir.
Uzmanlar, çocukların kendini ifade etme becerisi kazanması, güveninin artması, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurması konusunda yöntem arayışında olan ebeveynlere ‘Psikodrama’yı öneriyor. Psikodramanın temel kavramlarından biri olan spontanite, eski ve yeni durumlara, yeni ve uygun tepkiler verebilme becerisidir; aynı zamanda yaratıcılığımızı gösterebilme aracıdır.
Çocuklar doğdukları andan itibaren birçok spontan davranışta bulunur ve bu yolla çevresine duygularını, ihtiyaçlarını iletir. Ebeveynlerin çocuğun spontan davranışlarını cesaretlendirmemesi durumunda doğuştan gelen bu yetenekte azalma olur. Çocuklar da eylem açlıklarını gidermek, kendilerini ifade etmek için başka çözümler arayabilir. Öfkeli davranışlar, korku ile kaygının gelişmesine bağlı olarak tikler, alt ıslatma gibi sağlıksız tutumlar oluşabilir. Psikodrama yöntemiyle bu sorunların iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Gerçeği yeniden canlandırarak keşfetme!
Dr. Jacob Levi Moreno tarafından kurulan ve gücünü insandaki yaratıcılık, spontanlık ve eylemden alan bir grup psikoterapi yöntemi olan psikodramanın aslında gerçeğin yeniden canlandırılması yoluyla keşfedilmesidir.
Çocuk Psikodraması ile çocukların uzman psikodrama terapistleri gözetiminde yaratıcılık ve rol repertuarları zenginleşir. Karşılaştıkları güçlüklerle, korku ve kaygılarla baş etmeyi öğrenir, sorun çözme becerisi kazanırlar. Çevrelerinde olup bitenlere karşı duyarlı bir tutum geliştirirler, konsantrasyon güçleri artar. Çocuk Psikodraması gruplarıyla çocukların kişilik ve duygu gelişimleri yükselir. Kendini doğru ve etkili ifade etme, öfke kontrolü, girişkenlik, empati gibi beceriler kazanırlar.
İdeal yaş 6-10 yaş arası
Çocuk Psikodraması gruplarında çalışacak uzmanlar tarafından aile ve çocukla yapılacak ön görüşme sonrasında, çocuğun gruba uygunluğuna karar verilir. Yaş grubuna ve gelişim özelliklerine göre oluşacak grubun yaş kriteri belirlenir. İdeal yaş 6-10 yaş arasıdır ama bazen 5-11 yaş aralığı da olabilir. Grup oluşturulurken yaş yakınlığı, kişilik yapısı, gruba gelme nedeni, çocukların birbirlerini tanıyıp tanımamaları gibi konulara da özen gösterilir. Bir grupta en az 3, en fazla 6 çocuk bulunur. Ardından önce çocuklar hazırlanır. Terapist bir takım konuları gruba sunar veya çocukları önerilerde bulunmaları için cesaretlendirir. Daha sonra seçilen konu rol alma, rol değiştirme, ayna, eşleme gibi birçok psikodrama tekniğinden yararlanılarak çocukla birlikte çalışılır.
Psikodrama Yöntemi Nedir?
Dr. Moreno tarafından geliştirilen Psikodrama Yöntemi, kendine özgü bir terapi tekniği olarak ortaya çıktı. Olumlu etkileri fark edildikçe eğitim, iş, örgütsel gelişim, yönetim, personel eğitimi, kişisel gelişim programları gibi birçok alanda kullanılmaya başladı. Dr. Moreno’ya göre, insanın spontanlık, yaratıcılık ve eylem olmak üzere üç temel dinamiği bulunuyor. Her insanın doğuştan yaratıcılık potansiyeli bulunduğuna, yaratıcılığın ortaya çıkabilmesi için ise spontanlığa ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Moreno, spontanlık olmadığı zaman yaratıcılığın körleştiğini, yaratıcılık olmadığı zaman da spontanlığın işlevsizliğine dikkat çekiyor.
YORUMLAR