Hatalı anne baba davranışları
Ebeveynlik aileden aileye değişse de anne babaların yaptığı bazı hatalar aynı kalıyor. İşte başlıca ebeveyn hataları...
-
Güven eksikliği
Yalan söylemek, hile yapmak, hırsızlık ve diğer uygunsuz davranışlar hakkında sorumluluk alacağı bir tutum aşılamazsanız, kurallar onlar için çok şey ifade etmeyecektir. Ama küçük yaşlardan beri yaptıklarından sorumlu tutulan bir çocuk, uygunsuz davranışlarının nelere sebep olabileceğini çabuk öğrenecektir. Aynı şekilde düzgün, uygun davranışlarının verimli geri dönüşleri olduğunu da öğretmelisiniz.
1 / 9 -
Gelişigüzel ilaç vermek
Her şeyin ilacı olduğu düşünülen bu çağda, ebeveynler çocukları için yeterince araştırma yapmayı ihmal etmemelidir. Doktora danışmadan, tanıdık tavsiyesiyle gelişigüzel alınan ilaçlar her çocuğun bünyesinde aynı etkiyi vermeyebilir ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.
2 / 9 -
Çocuğunuzun en iyi arkadaşı olmak
Çocuğunun ebeveyni olmak yerine en iyi arkadaşı olmayı seçen anne-babalar, sandıkları kadar iyi etkilere sahip olmazlar. Ebeveynlerin bu tarz davranışlar göstermesinin altında birçok psikolojik faktör yatmaktadır ancak bunlar çocuklara zarar verebilir. Bir çocuk ebeveyninin arkadaşı olduğunu sanarsa otorite kaybı yaşanır ve hatta biraz da saygı... Bir gencin sınırlara ihtiyacı vardır ve bu sınırları ayarlamak için yakınında aktif bir ebeveyn yoksa kendi belirleme eğilimindedir. Ebeveyn olun ve çocuğunuzu eğitin. Aşırı koruyuculuk ve hiç korumamak arasında oldukça büyük bir uçurum olmasına rağmen ikisi de çocuk gelişimi ve psikolojisi için iyi değildir.
3 / 9 -
Aşırı koruyuculuk
Cinayetler, çocuk tacizleri, alkol ve uyuşturucu tüketimi ile ilgili haberlerin eksik olmadığı bir dünyada ebeveynler çocukları ile ilgili çok daha fazla endişeleniyor. Ama aşırı korumacı ailelere sahip gençlerin deyim yerindeyse yoldan çıkmaya ve başını belaya sokmaya daha meyilli olduğu ortaya konmuştur. Aileler çocukları kısıtlayıp yasakladıkça aslında onların daha çok yalan söylemesine neden olabilir. Ayrıca arkadaşlarının ailelerinin daha açık fikirli ve hoşgörülü olduğunu gören çocuklar, kendi ailelerini sorgulamaya ve onlardan uzaklaşmaya da başlayabilir. Bir çocuğun ilk otorite figürleri ebeveynleridir ama bu otorite sarsılmaya oldukça meyillidir. Çocuklarınızı baş kaldırmak, asileşmek zorunda bırakacak kadar sıkmamalısınız. Bu kimse için işe yaramaz, özellikle de çocuklar...
4 / 9 -
Büyümelerine asla izin vermemek
Onlara yetişkin muamelesi yapmak yerine bir bebek gibi davranmaya devam ederseniz, bu pek çok psikolojik problem yaşamalarına sebep olacaktır. Aşırı ilgi ve üzerine düşme onları korumaktan çok zarar verir. Çocuğunuzun büyümesini sonsuza dek önleyemezsiniz, ilişkinizi ikinci aşamaya geçirmeli ve ona bir birey, yetişkin bir birey gibi davranmalısınız. Üstelik çocuklarınızın büyümesini engellemeye çalışmak oldukça bencil bir davranış. Büyüdüklerini kabul etmeli ve onlara sorumluluklar vermelisiniz. İyilikleri için...
5 / 9 -
Manipüle etmek
Bir ebeveynin kendi isteklerinin olması için çocuğunu dolaylı yollardan tehdit etmesi, çocuğun bir davranışı doğru olduğunu için yapmayı öğrenmesinden ziyade tepkiden korktuğu için gerçekleştirmesi ile sonuçlanabilir. Bu da ebeveyn ile güçlü bir bağ kurmanın ve iletişimin önüne geçer. Bir şeyi yapmasını gerçekten neden istiyorsunuz? Kendi iyiliğiniz için mi?
6 / 9 -
Her şeyin kötü olduğunu iddia etmek
Ebeveynlik için korku tüccarı bir yaklaşım çok tehlikelidir. Sürekli abartılı tepkiler ve felaket tellallığı yapmak çocuğunuzun zihninde şüphe ve kaygı yaratır. Her şeyin kötü olduğunu iddia ederek çocuğa bir şeyler öğretmek pek mümkün olmadığı gibi, kaygı uyandırır. Örneğin, ders çalışmazsa geleceğinin mahvolacağı gibi bir söylem ona yardımcı olmaz. Verimli olmak için ona nasıl yardımcı olacağınızı sorabilirsiniz.
7 / 9 -
Kararsızlık
Dengesizlik yaşanan evlerdeki çocuklar elbette dengeli bir düzene sahip evlerdekilerden daha sorunlu yetişeceklerdir. Bir çocuğun üzerine düşen görevleri, okul başarısı gibi, yerine getirebilmesi için ailesi tarafından desteklenmeye ve takdir edilmeye ihtiyacı vardır. Harçlık ya da kırtasiye harcamaları gibi zorunlu masrafları düzenli şekilde karşılanmayan çocuklar, kendilerine farklı yollar aramaya girişip başlarını belaya bile sokabilirler. Çocukları kendi kendilerinin ebeveyni olmaya zorlamayın.
8 / 9 -
Kapalı iletişim
Çocuğunuzun bir şey hakkında konuşmak için size gelebileceğini bilmesi, iletişim için açık bir kapı oluşturmanın sadece ilk bölümüdür. Çocuğunuzun size açık olmasını istiyorsanız, ona bir problemle yanınıza geldiğinde tarafınızdan yargılanmayacağını da hissettirmelisiniz. Kaçınması gereken bir konu ile ilgili size danıştığında, şüphe duyarak kendinize hakim olamayıp bağırmaya başlamak yerine onun yaşlarında iken aynı süreçlerden geçtiğinizi ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Çocuklarınızla iletişim yollarını kaparsanız, sorunlarını paylaşmak için sizin yerinize arkadaşlarına yönelecektir ki onlar da benzer süreçlerden geçmektedir ve çok da yardımcı olamayacaklardır.
9 / 9
YORUMLAR