HT Hayat Anasayfa Yaz tatilini fırsata çevirin! | Anne - Baba

Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz, yaz tatilinin çalışan anne baba için planlaması zor bir dönem olduğuna dikkat çekti. Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz “Memlekete yollamak, yazlığa gitmek, yaz okuluna göndermek ya da vakit geçirmeleri için çeşitli aktiviteler bulmak gerekebilir. Bu nedenle yaz tatilinin iyi planlanması hem yetişkinler hem de çocuklar için iyi olacaktır” dedi.


Tatili verimli geçirin


  • Herkesin imkânına göre bir tatil planı yapacaktır ama biz buradan verimli ve eğlenceli bir tatil için neler planlanabilir bununla ilgili önerilerde bulunabiliriz.

  • Çocukların doğayla iç içe olabileceği herhangi bir tatil hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok rahatlatıcı olacaktır. Anne babasının köyüne gitmek ya da deniz-göl kenarında dinlenmek, yaylaya çıkmak gibi imkânları olan ailelerin bunlardan faydalanması çok iyi olacaktır. Böylece çocuk hem farklı yaşam biçimleri görecek hem de fiziksel olarak verimli bir tatil geçecektir.

  • Evde kalması gereken çocuklarda en çok zorlandığımız alan bilgisayara ayrılacak vakittir. Çocuklar uzun ve zorlu bir okul yılından sonra doğal olarak bilgisayara daha fazla vakit ayırmak isteyeceklerdir. Doğal olarak tüm yaz yoruldular ve oyun oynayıp stres atmaya da hakları var. Yalnız saat konusunda sınırlamaya gitmek uygun olacaktır. Günde en fazla 2-2,5 saatlik bir bilgisayar zamanı yeterli olacaktır. Oyunların şiddet içeriği yaşa göre değerlendirilmelidir.

  • Televizyon ve telefonla geçirilen zaman da aynı şekilde kısıtlanmalıdır yoksa çocuklar kendileri için hiçbir şey yapamaz duruma gelmektedirler. Ailecek yapılan film izleme geceleri ya da beraberce gidilen sinema seansları çocuklar için güzel aktivitelerdir.


İyi bir tatil geçirmek elinizde!


  • Çocuklarınızın fikrini alın.
  • Tutamayacağınız sözlerden kaçının.
  • Ders çalışma saatlerini çocuklarınızla beraber planlayın başarılı ya da başarısız fark etmez çocuklarınızı asla zorlamayın.
  • Ailecek tatil yapma gibi bir imkanınız varsa mutlaka değerlendirin.

Açık hava ile dolu enerjik bir tatil


Yaz tatili demek, sıcak hava, deniz, park bahçe, ormanda piknik gibi güzel aktiviteleri çağrıştırır. Ne yazık ki alışveriş merkezlerinin sayıca fazla olduğu şehir sayısı gittikçe artmakta. Alışveriş iyi güzel ama tüm günün AVM'de geçmesi çocuklar için tabii ki de zararlıdır. Bu nedenle arkadaşlarıyla planlanan etkinlikler dışında “aile gezmesi” için açık hava tercih edilirse ne güzel olur.


Tatil ve motivasyon


Yapılacak aktivitelerin çocuklarla birlikte planlanması en önemli konudur öte yandan. Çocuğumuzun istemediği bir aktiviteyi ona zorla yaptırmak tüm motivasyonunu düşürecektir. Tabii bu demek değildir ki tüm gün bırakalım bilgisayar başında kalsın. Ama futbolu sevmeyen bir çocuğu futbol ağırlıklı bir yaz okuluna vermek ya da yüzmeyi istemeyen başka bir çocuğu yüzmeye yollamak da aile içinde sıkıntı yaratacaktır.


Bilgisayar saatlerini düzenledikten sonra çocuğunuza hangi aktiviteleri yapmak istediğini sorabilir; aldığınız cevapları kendi imkânlarınızla karşılaştırarak hep birlikte en iyi planlamayı yapabilirsiniz.


Aile büyüklerini unutmayın


Memlekete aile büyüklerinin yanlarına giden çocuklar ya da yazlığa deniz kenarına giden çocuklar için işler biraz daha kolaydır. Açık havadan daha fazla faydalanma imkanları olduğu arkadaşlık ortamlarının eğlenceli olduğu bu tip yerlerde çocuklar hem bilgisayardan uzak duracak hem de aile büyükleriyle ilişkilerini sıkılaştıracaktır. Sorumluluk alacak belki çalışacaklardır.


Gelelim en sıkıntılı yere; tatilde akademik alandaki eksikliklerin giderilmesine. Kimi öğrenci sınıfını başarıyla geçti ve tatilde –tabii eğer herhangi bir sınava hazırlanmıyorsa- dinlenmeyi haketti. Kimi öğrenci ise bazı eksikleri olduğu için yaz tatilini bunları tamamlamak için kullanmak zorunda kaldı. İşte bu süreci planlarken dikkat edilmesi gerekenler:


Öncelikle panik yapmadan, hangi derslerde eksik olduğunu çocukla birlikte saptayın. Hangi derslerde problem yaşanıyor anladıktan sonra destek nasıl alınacak bunun kararını vermek. Dershaneye yollamak, özel ders aldırmak ya da anne baba olarak eksiklerini tamamlamak arasında seçim yapılabilir.


Ders çalışma saatlerini çocukla birlikte planlamak, tüm gün ders çalışmasını ondan beklememek. Unutmayalım ki başarısızlıkları olabilir ama onun da tatile ihtiyacı var. Günde 2-3 saati geçmeyecek ders çalışma periyotları yeterli olacaktır.


Onun da spor aktivitelerinden faydalanmak ya da bilgisayar oynamak hakkı. Arkadaşlarıyla gezmeli, hafta sonları kendisine tatil verebilmeli.



Gelelim, lise ya da üniversite sınavlarına hazırlanan geçlerimize. Onlar için de bazı tavsiyelerimiz var;


  • Günlük tekrarlar önemli, kendinizi çok yormadan eksik olduğunuz derslerde tekrarlar yapabilirsiniz.
  • Çok fazla soru çözmek ya da uzun saatler soru çözmek yerine yine 2-3 saatlik ders çalışma zamanı belirleyebilirsiniz.
  • Bol bol aktivite yapın ki zor geçecek seneye hem bedensel hem de ruhsal olarak hazırlanın
  • Arkadaşlarınızla bol bol zaman geçirin.

Kitap okuyun


Yaz tatilinde derse odaklandık ama tabii ki de kitap okumayı unutmamalı. Boş zamanların en güzel, en eğlenceli ve en eğitici değerlendirme aracıdır kitap. Okuldan yaz ödevi olarak verilen kitapların yanı sıra çocukların istedikleri kitapları okumasına imkân sağlanması çok önemlidir. Kitap, sizi bambaşka diyarlara götürecek, hayal gücünüzün çalışmasına imkân verecektir. Yapılan araştırmalara göre kitap okuma alışkanlığı olan ailelerin çocukları diğerlerine göre daha fazla kitap okur. Bu durumda siz ebeveynlere de çok iş düşmekte. Siz de boş vakitlerinizde kitap okursanız çocuğunuz da sizi model alacaktır.



Tatil her şeyden 3 ay kopmak mıdır?

Tatil, hem çocukların hem de büyüklerin dinlendikleri ve güzel vakit geçirdikleri bir zaman dilimidir. Bu dönemde günlük hayatın sorumluluklarından bir süreliğine de uzaklaşmak zaten bünyeye asıl iyi gelen süreçtir. Ama tabii ki de bu, her şeyden kopmak anlamına gelmez.


Çocuklar için geri kaldıkları derslerine yetişmek gibi bir sorumluluk hala geçerlidir. Tatil oldu diye ev içindeki tüm kuralların bozulması değil de tatile göre bazı esneklikler yapılması daha uygundur. Mesela çocuk tatil günü olduğu için sokakta daha fazla vakit geçirebilir, eve geliş saati biraz daha geçe çekilebilir. Uyku saatlerinde bazı esnetmeler yapılabilir. Okul günü saat 22.00’de yatan bir çocuk tatil gecesi 1-2 saat daha geç yatıp 1-2 saat daha geç kalkabilir.

Uyuma kalkma saatleri nasıl değişecek?


Uyku düzeni herhalde tatilde en çok değişkenlik gösteren durumdur. Çocuklar tüm sene erken kalkmanın verdiği yorgunlukla ve doğal olarak daha fazla uyumak istemektedir. Bunda bir terslik yoktur. Ama eğer çocuklar çok geç yatıp çok geç kalkmaya başlarlarsa yani geceleri yaşayıp gündüzleri uyur hale gelirlerse ve bunun nedeni de uzun süre bilgisayar ya da telefon başında kalmalarıyla burada bir problem var demektir.


Yaz tatili çocukların güneş ışığından faydalanabileceği aylardır. Sabahları yataktan kalkmak için bir sebeplerinin olması önemlidir. Bu deniz kenarına inmek için olabilir bazı gençler için belki çalışmak ya da gönüllü işler yapmak için bazıları için ise yaz okulu gibi aktiviteleri için uyanmak olabilir. Burada anne babalara düşen görev çocuklarının sabah kalkmak için bir meşgalelerinin olmasını sağlamaktır.



Tehlikeli spor aktivitelerine dikkat…


Tehlikeli sporların tabii ki de ebeveyn gözetiminde ve güvenilir yerlerde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yaş sınırlamalarına dikkat edilmeli ve çocuğun daha sonradan korkabileceği düşünülüyorsa yaşının daha büyük olduğu bir döneme ertelenmesi daha uygun olacaktır.


Yaz okulları başlıyor


Yaz okulu birçok çalışan ebeveynin kurtarıcısı ve çocuklara çoklu uğraş imkanı veren okullar. Çocuklar burada spor ve sanatla uğraşabiliyor aynı zamanda akademik becerilerini de geliştirebiliyorlar. Çocuklarını aile büyüklerinin yanına, memlekete ya da yazlığa yollayamayan aileler için iyi bir seçim. Çocuklar yaz okullarında hem yeni arkadaşlıklar ediniyorlar hem de spor ve sanatla uğraşabiliyorlar. Yaz okullarının yanı sıra yaz kampları, matematik kampları, bilim kampları gibi alternatif seçenekler de düşünülebilir.



Bilgisayar kontrolsüzlüğüne kesin çözüm getirin!


Aile tatili iyi planlayabildiyse, çocukların yaz ayları boyunca bilgisayar başında geçirecekleri süre kış aylarına göre daha kısa olacaktır. Çocuklar normalde günde 1-2 saat bilgisayar başında kalabilirken tatil olduğu için bu süre 2-3 saate çıkartılabilir. Burada önemli olan aralıkların ayarlanabilmesidir. 3 saat yerinden hiç kalkmadan bilgisayar başında kalmak zararlıdır. Bunun yerine arada molalar vererek oyun oynaması alışkanlığı aşılanabilir.


Sadece bilgisayar değil, günümüzde akıllı telefon, televizyon ve tabletleri de kapsamaktadır bu uygulama. Çocuk eğer bilgisayar başından kalkıp telefonuyla 2 saat oynuyor, arkadaşlarıyla mesajlaşıyor, sosyal medyada geziniyorsa ya da televizyon başından kalkmıyorsa bu da eşit derecede zararlıdır... İyi planlanmış tatil günlerinde çocukların bunu yapmaya zamanı ve ihtiyacı kalmayacaktır. Ama planlanmamış bir tatilde boş kalan ve özellikle anne babası çalıştığı için gözetimsiz ve tek başına evde kalan çocuklar elektronik aletlere sığınacaklardır.



Çocukları odalarında ne zaman tek başına bırakmalı?


Belli bir yaşın üzerinde ve sorumluluk almaya hazır çocuklar evde tek başlarına kalabilmektedirler. Fakat bu sorumluluğa henüz sahip olamamış çocukların mutlaka kendilerine eşlik edecek bir büyükle evde olmaları önemlidir. Bu büyük hem çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasında hem de gününün planlanmasında yardımcı olacaktır. Evde yalnız kalan çocukların ve gençlerin de ara ara aranarak günlerinin nasıl geçtiği öğrenilmeli, hafta eğer yapılabiliyorsa anne babayla birlikte önceden planlanmalıdır. Ebeveyn ve çocuk birbiriyle iletişim halinde kaldığı sürece bir problem olmayacaktır. Kurallar iyi belirlenmeli, tatil dolayısıyla bazı esneklikler gösterilmelidir. Çocuğun arkadaşlarıyla buluşması, dışarıda kaliteli vakit geçirmesi, etkinliklere katılması aile tarafından yüreklendirilmelidir. Eve geliş saatleri ortaklaşa belirlenmeli, plan dışında herhangi bir şey meydana geldiğinde çocuğa açıklaması için olanak verilmeli, söylediği sözün değerli olduğu hissettirilmelidir.


YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.