Geçen hafta ortaya atılan konulardan biri de çalışan annenin çocuğuna bakan büyükanne büyükbabalara devlet desteği uygulamasının pilot çalışmalarına başlanacağı yönündeydi. Halihazırda zaten birçok aile tarafından benimsenen bu uygulamada büyükannelere maddi destek verilmesi çok yerinde bir fikir bana kalırsa...
Konunun psikolojik boyutuyla ilgili bir çalışma yakın zamanda ‘Evolution and Human Behavior’ Dergisi’nde yayınlandı. Buna göre, torunlarının bakımına yardımcı olan büyükanne-büyükbabalar, olmayanlara kıyasla daha uzun süre yaşıyorlar.
Ömre 3 yıl ekleniyor
Kendi torunları olmayan yaşlı insanlar da, farklı ailelerden olmalarına rağmen, başkalarının çocuklarıyla ilgilendiklerinde benzer avantajlardan faydalanıyor. Çocuklarla ilgilenen çocuksuz yetişkinlerin ömürlerine, yaklaşık 3 yıl ekleniyor.
Bu araştırmada torunlarla ilgilenmenin yararlarını incelemek adına, 70 ila 103 yaş arasında 500 İsviçreli ve Alman katılımcıdan elde edilen yaklaşık 20 yıllık veriler değerlendirildi. Yaş, fiziksel sağlık, sosyoekonomik durum ve çocuk sayısı gibi etmenleri göz önünde bulundurarak torunlarla ilgilenme ile uzun yaşam arasındaki bağlantıyı ortaya koyabildiler.
Bakıcılığın yararlarını gösteren ilk çalışma bu değil. Bu yıl ‘Social Science and Medicine’ Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada da torunlarıyla ilgilenen büyükannelerin fiziksel açıdan daha sağlıklı oldukları ve haftada bir torunlarına bakanların Alzheimer risklerinde düşüş yaşandığı görüldü.
Daha aktif kalıyorlar
Ayrıca torunlarıyla vakit geçirmek nine ve dedelerin bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor ve daha aktif kalmalarını sağlıyor. Geçmişte sağlık problemleri olan ve düşük gelir sorunlarıyla mücadele eden kişilerde bile sağlık açısından faydalara rastlanıyor. Sonuçlardan bir diğeri de torunlarla kurulan güçlü bağların depresyon riskini azalttığı yönünde.
Yazı: Damla Çeliktaban
YORUMLAR