Bu içerik Dr. Barış Mutluer ve Dr. Samet Özer'in verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır.
Çevrelerine karşı aşırı ilgili olan küçük yaştaki çocuklar, ev kazalarına neden olmaktadır. Çevreyi tanıma dürtüsüyle hareket eden çocuklardaki öğrenme merakı, tehlikeyi değerlendirmelerine engel teşkil eder. Çocuklar emeklemeye başladıkları andan itibaren evin içinde dolaşarak çevresini keşfetmek için her yanı kurcalamaya başlar. Ülkemizde ev kazaları, tüm kazaların önemli bir kısmını oluşturur. Bunların içinde de en büyük yüzdeyi mobilyalardan, merdivenden, korkulukların arasından ya da üzerinden, yürüteçten, pencereden ve oyun alanlarında yaşanan düşmeler alır.
Olası kazalardan kendilerini koruyabilecek durumda olmamaları nedeniyle 0-6 yaş grubu çocukları en riskli grupta yer alır. Dolayısıyla ebeveynlerinin gözetimi altında bile olsalar, bulundukları ortamda yeterli güvenlik önlemi alınmamışsa çocukların kaza yaşama olasılığı çok yüksek. Bunun yanı sıra ev dışında oluşabilecek kazalara karşı da dikkatli olmak gerekli.
Ev kazalarına karşı ne gibi önlemler alınabilir?
- Evde bulunan elektrik prizlerini, özel koruyucuyla kapatabilirsiniz.
- Kimyasal madde içeren deterjan gibi malzemeleri, çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde tutabilirsiniz.
- İlaçları kilitli dolaplarda saklayın.
- Kibrit, çakmak gibi alevli malzemeleri ortada bırakmayarak yangın çıkmasını engelleyebilirsiniz.
- Pencerelere ve varsa balkon kapısına, çocuk güvenlik kilidi takarak miniğinizin aşağı sarkmasını engelleyebilirsiniz.
- Buzdolabı, fırın ve mutfak dolaplarını, çocukların açamayacağı şekilde tasarlanmış özel çocuk kilidiyle emniyet altına alarak istenmeyen sonuçlardan uzak kalabilirsiniz.
- Sandalye gibi üzerine çıkabileceği mobilyaları özellikle cam kenarlarına ve mutfakta da fırının yanına koymayarak yanıkları ve kesilmeleri önleyebilirsiniz.
- Pencerelere ve varsa balkon kapısına, çocuk güvenlik kilidi takarak miniğinizin aşağı sarkmasını engelleyebilirsiniz.
- Buzdolabı, fırın ve mutfak dolaplarını, çocukların açamayacağı şekilde tasarlanmış özel çocuk kilidiyle emniyet altına alarak istenmeyen sonuçlardan uzak kalabilirsiniz.
- Sandalye gibi üzerine çıkabileceği mobilyaları özellikle cam kenarlarına ve mutfakta da fırının yanına koymayarak yanıkları ve kesilmeleri önleyebilirsiniz.
- Evde bulunan mutfak eşyaları, çocukların erişemeyeceği noktalarda bulunmalıdır.
- Kibrit ve çakmak gibi yakıcı objeler, oynaması için çocuklara verilmemelidir.
- Evde kullanılan ısıtıcılar çocuklardan uzak tutulmalı, çocuğun bulunduğu alanlarda kullanılıyorsa, çocuğa özellikle dikkat edilmelidir.
- Elektrik yanıklarına karşı, tüm elektrik prizleri özel plastik koruyucular ile kapatılmalıdır.
- Ütü, saç kurutma makinesi gibi küçük ev aletleri, çocuğun ulaşamayacağı şekilde ve fişten çekili durumda tutulmalıdır.
- Temizlik ürünleri ve deterjanlar, kimyasal yanıklara sebep olabileceğinden kilitli dolaplarda tutulmalıdır.
- Güneş yanıklarına sebebiyet verebileceğinden, yaz aylarında, öğle saatlerinde çocuklar dışarı çıkarılmamalıdır. Diğer saatlerde de koruyucu krem kullanılmalı ve şapka giydirilmelidir.
- Bebeklerde kaynar su yanıkları ile çay ve kahve gibi sıcak içeceklerden yanma, genelde emekleme ve yürümeye başlama dönemlerinde yaşanır. Bu sebeple ebeveynler bu dönemde daha dikkatli olmalıdır.
İlginizi çekebilir: Ev kazalarına karşı evinizi böyle dekore edin
Uz. Dr. Samet Özer, çocukları ev kazalarından korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Bebek güvenliği için mutfakta nelere dikkat etmeli?
Pencere ve balkon kapılarının açık tutulması evde meydana gelen ve ölümcül olarak nitelendirilebilen kazaların nedenlerindendir. Camın ve balkon kapılarını açık bırakılması, düşme ve travma riskine yol açabilmektedir. Kazaların en fazla görüldüğü alanlardan biri mutfaklardır. Ocak üstünde kaynayan kızgın yağ ve çaydanlıktaki su, yeni pişmiş sıcak yemek her zaman çocuklar için tehlike oluşturmaktadır.
Çocukların erişebileceği yerlere dikkat!
Devrilmesi kolay ve ergonomik olmayan yürüteçler, yerde ve halı üzerindeki oyuncaklar, korkuluğu olmayan yataklar, ev içindeki merdiven ve zeminden yüksek alanlar, deterjan ve kireç çözücü gibi kimyasalların çocukların erişebileceği yerlerde bulunması ev kazalarının diğer önemli nedenlerini oluşturmaktadır.
Yaşam kurtarıcı önlemler alabilirsiniz!
Yapılan araştırmalara göre ailelerin bilinçlenmesi ve çeşitli eğitim teknikleriyle ev kazalarının 2 ile 4 kat azaltılabileceği belirlenmiştir. Evdeki eşyaların büyüklere göre değil çocuklara göre dizayn edilmesi kazaların önüne geçecektir. Alınacak basit önlemler sayesinde ev kazaları oluşmadan engellenebilmektedir.
- Çocukların ulaşabileceği yerlerde 3 santimetreden küçük cisimler bulundurulmamalıdır. Çünkü çocuklar merak dürtüsüyle bilmediklerin cisimlerin tadına bakabilir.
- Çocuklara 3 yaşına kadar fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişlerin yanı sıra katı gıda verilmemelidir. Her yıl yüzlerce çocuk, nefes yollarını tıkayabilen kuruyemiş ve katı gıda nedeniyle boğulma tehlikesi atlatmaktadır. Küçük ya da parçalanabilir oyuncaklar, 3 yaşından küçük çocuklardan uzak tutulmalıdır.
- Çocukların üzerinde çengelli ya da toplu iğne bulundurulmamalıdır. Bazen kıyafetleri birleştirmek için kullanılan çengel iğneler, vücudun çeşitli bölgelerinde yaralanmalara neden olabilir.
- Elektrikli su ısıtıcılarının kabloları, çocukların ulaşamayacakları şekilde konumlandırılmalıdır.
- Çocukların erişebileceği mesafedeki fırın kapakları, ikinci bir anahtarla açılamayacak konuma getirilmelidir.
- Çakmak ve kibritler çocukların erişemeyeceği yerlerde bulunmalıdır.
- Evde kolay devrilebilen dolap, televizyon ve koltuk gibi eşyalar sabitlenmelidir.
- Çekmecelerin kolay açılmasını engelleyen ikinci bir anahtar kullanılmalıdır.
- Masa örtüsü kullanılmamalıdır.
- Keskin yüzeyli ev eşyaları çocukların yaşam alanlarından uzak tutulmalıdır.
- Çocukların kolay erişebileceği duvar yüzeyindeki elektrik prizleri, kolay açılmayan kapaklarla kapatılmalıdır.
- Çocuklar 5 yaşından önce ranzanın üst katında ve korumalığı olmayan yataklarda yatırılmamalıdır.
- Merdiven başlarında ve pencere önlerinde korkuluk olmasına özen gösterilmelidir.
YORUMLAR