Okul başarısında beslenmenin yeri yadsınamaz. Üstelik sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme, sadece başarılı bir okul dönemi için değil, gelişimi devam eden çocuklarda da büyük önem taşır. Çocukların bu dönemde kazanacakları sağlıklı beslenme alışkanlıkları, hayatları boyunca sürecek ve yaşam kalitelerini artıracaktır.
Kahvaltı hafızayı destekliyor, konsantrasyonu artırıyor
Okul dönemi, sabahları anneleri en çok zorlayan konulardan biri belki de kahvaltıdır. Çocuklar sabahları uyanmak, okula gitmek özellikle de kahvaltı yapmak istemeyebilirler.
Ancak kahvaltı; beyin fonksiyonları, konsantrasyon, hafıza ve dikkat süresinde artışa yardımcı olur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan, okula gidebilmek için trafikte uzun süreler harcayan, yoğun ders ve ödev programları olan çocuklar için kahvaltı çok önemlidir.
Vaktiniz yoksa işte size birkaç ipucu
Çalışan ailelerde sabahları yaşanan vakit sorunu nedeniyle kahvaltı için yeterli zaman kalmayabilir. Bu nedenle akşamdan ya da çok önceden hazırlanacak pratik ve sağlıklı kahvaltılıklarla çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırılabilir.
Dondurucu desteği!
Tam tahıllı ev yapımı poğaçalar: Önceden hazırlayacağınız, tam buğday unu ve tereyağ ile yapılmış peynirli ve maydanozlu ya da peynirli ve dereotlu poğaçaları dondurucuya koyun. Sabah ısıtmanız yeterli olacaktır.
Meyveli ve yemişli muffinler: Tam buğday unu, süt, yoğurt ve pekmez ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki kekleri; havuç-ceviz, elma-fındık veya incir-badem ekleyerek önceden hazırlayıp, dondurucuda bekletebilirsiniz. Sabahları tek ihtiyacınız 1 porsiyon keki ısıtmak olacaktır. Bu kekler, şeker ile hazırlanmamalı, kabartma tozu yerine de maya kullanılmalıdır.
Sebzeli-peynirli kekler: Tam buğday unu, süt ve yoğurt ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki az tuzlu kekleri; peynir-dereotu, ıspanak veya kaşar peyniri-kabak, dereotu veya bezelye, havuç ve lor peyniri ekleyerek önceden hazırlayabilir, dondurucuda bekletebilirsiniz. Kekin üstüne çörek otu veya susam ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Krep dürümler: Bir akşam önceden, tam buğday unu ve yumurta ile hazırlayacağınız krep hamurunu sabah teflon veya seramik bir tavada pişirmeniz sadece 1 dakikanızı alacaktır. Pişirilmiş krepi ister sürmelik taze peynirler ve biraz çiğ sebze ile servis edebilir, isterseniz içine tarçın ekleyip, pişirerek biraz tereyağı sürüp mevsim meyveleri ile sağlıklı bir waffle hazırlayabilirsiniz.
Tatlandırılmamış kahvaltılık gevrekler: İçerisinde glikoz veya fruktoz şurubu, şeker içermeyen, yulaf ve çavdar ağırlıklı kahvaltılık müslileri bir bardak kefir veya süt ile karıştırmanız yeterli olacaktır. İçerisine sevilen bir meyve ve biraz ceviz eklemek dengeli bir müsli elde etmenizi sağlar.
Kahvaltı tabağı: Birkaç bölmesi olan, kapaklı kahvaltı tabağına peynir, zeytin, domates püresi (yazdan hazırlanırsa daha sağlıklı) ve reçel/pekmez yerleştirin. Ufak boyda renkli biberleri veya küçük salatalıkları yıkayın ve dolaba koyun. Sabah tek yapmanız gereken bölmeli kahvaltılık tabağını ve çiğ biberleri masaya koymak ve ekmek dilimlerini ısıtmak olacaktır.
Tostlar veya sandviçler: Akşamdan hazırlayacağınız Akdeniz tipi sandviçleri dolaba koyun. Bu sandviçler beyaz peynir, dil peyniri, kaşar peyniri ve domates, biber, maydanoz ile hazırlanabilir. Sandviçlerde avokado, zeytin ezmesi ve sotelenmiş sebzeler de kullanılabilir. Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu sandviçleri sabah isterseniz tost makinasında ısıtın ya da tost haline getirip, zamandan kazanabilirsiniz.
YORUMLAR