Çok eski çağlardan beri annelerin hayatını kolaylaştıran şeylerden biri de, bebeği taşımanın kolay yollarını arayıp bulmuş olmalarıydı. Çeşitli örtülerle bebeğini üzerine bağlayarak -şimdiki tabiriyle bebeğini 'giyerek'- üzerinde taşıyan anneler hem hareket özgürlüğü kazanıyor, hem de bebekleri onlar için en güvenli yer olan anne kucağından mahrum bırakmamış oluyorlardı.
Son yıllarda yükselen doğal ebeveynlik trendleri ile birlikte bebeği üzerinde taşıma geleneğinin kıymeti de hatırlanır oldu, 'babywearing' ürünleri ve felsefesi Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı. Bu işi ülkemizde ciddi bir iş edinerek eğitimler veren ilk isimlerden olan Ceren Bebek, Türkiye'deki ilk sertifikalı babywearing eğitmeni olarak bebek giyme meselesi ile ilgili merak ettiklerimizi açıkladı...
Babywearing ile tanışman nasıl oldu?
Babywearing ile tanışmam ilk hamileliğimde katıldığım bir eğitimde oldu. Sonrasında bebeğini giyen arkadaşlarımı gözlemledikçe de bebeği giymenin ebeveynliklerine olan katkılarına şahit oldum. İki eli boşta, hareket özgürlüğü olan, bebekle yaşamın keyfini çıkaran kadınlar… İşte bu dedim! Büyük oğlum da kolik bir bebekti, sürekli kucağımda olduğundan, bebeği giymek de tüm katkılarıyla hayatımıza dahil oldu, ikinciye hamile olduğumu öğrenene kadar bebeğimi üzerimde taşıdım. Yaklaşık 15 ay ikinci oğlumu da ilk doğduğu günden itibaren vücudumda taşıdım…
Bu işi yapmaya nasıl karar verdin?
Miss Bebek markasını yaratmak konusunda ilham veren kardeşim oldu. Bebek ziyaretine Viyana’ya gelen kardeşim, oğlum Benji Ege’yi taşıdığım taşıma gereçlerini görüp; “Bunlardan Türkiye’de olsa da biz de kullansak” diyerek Miss Bebek’in ilk fikir tohumunu atmış oldu. Ülkemizde verdiğim eğitimlerde belirttiğim ergonomi kriterlerine sahip taşıyıcılar olmadığını görerek, eğitmenlik sonrası girişimciliğe de adım attım. Doğru ve güvenli taşıyıcıları ülkemize getirmek adına da MissBebek markasını kurduk. Taşımak, daha önemlisi ergonomik ve doğru taşımak halen ülkemizde öğrenilmesi gereken bir hüner. Elbette, hedefimiz; ülkemizde Babywearing (bebek giyme) yöntemiyle ilgili bebeğin nefessiz kalacağı, rahat edemediği, vücut şeklinin bozulduğu tarzında doğru zannedilen yanlışları ortadan kaldırmak! Anne-Baba adaylarına hayatlarına kaldıkları yerden devam ederken aynı zamanda da şefkatli ve içgüdüsel ebeveynliği yaşayabilmeleri konusunda destek olmayı da bunu misyon edindik ve emin adımlarla da ilerliyoruz.
Annelik yolculuğunu nasıl tanımlarsın? Ebeveynliğe yaklaşımın nasıl?
Annelik her anında kendi sınırlarımla yüzleştiğim, mutluluğun yanında bolca zorlandığım da bir yol! Bir yandan çocuklarla birlikte büyürken, diğer yandan onlara özgüvenli, empati sahibi ve sevgi dolu bireyler olabilmelerinin yolunu göstermek adına kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Bu süreci; kendimi daha yakından tanıdığım, gelişimimi gözlemleyebildiğim, umut dolduğum, korkularımla yüzleştiğim, hayal kırıklıklarıyla umudu bir arada yaşadığım bir dönem olarak tanımlıyorum. Aslında ben hem rahat hem de oldukça ilgili bir anneyim. Ebeveynliğimde şefkatli ve şiddetsiz var olabilmek en öncelikli amacım. 5,5 ve 3,5 yaşlarındaki çocuklarıma emek harcarken onların özgürce var olabilmelerini gözetmeyi de unutmuyorum.
Bebeği taşımak neden önemli?
Anne sütü dönemindeki bebekler, en eski çağlardan beri taşınmaya müsait bir yapıya sahiptirler. Dünyaya henüz tam "olmamış" halde gelirler ve anne babalarının kesintisiz bakımına ihtiyaç duyarlar. Dokuz aylık sıcaklık, hareket ve anneyle durmaksızın süregiden ilişkinin sonunda doğum, bebek için büyük bir değişimdir. Bu değişimden sonra anne veya babanın vücudunun yakınlığı bebeğe emniyet hissi verir. Bu tanıdık korunma hissi bebeğin yeni yaşama geçişini yumuşaklaştırır. Taşıma bebekte güven ve bağlanma yaratır. Hareket ve ılık vücut teması bebeği rahatlatır.
İlginin değil, günlük aktivitelerinizin merkezinde olmak, bilimsel araştırmalara göre, bebeğinizin beyinsel gelişimini ve zihinsel kabiliyetlerini geliştirir. Bebeğinizi giymek; ergonomik, kullanışlı ve konforludur. Bebeğinize anne karnında yaşadığı güven ve korunma hissini verir.
Anne yürüyüşünün ritmi, annenin kalp atışının düzeni ve tanıdık kokusu bebeğin en temel ihtiyaçlarını tatmin eder ve onun mutlu olmasını sağlar. Anne karnından sonraki ortam değişikliğinin yaşattığı şok yumuşar, sesler anne karnındaki gibi algılanır, kaslar ve omurga çalışmaya başlar ve bebeğin denge duygusu gelişir. Bunun yanında bebekler anne /baba kucağından hayata daha güvenle göz atabilirler.
Kaç çeşit ürünü öneriyorsun? Bu ürünlerin bildiğimiz kangurudan farkı ne?
Piyasada ergonomik olduğunu dile getiren birçok ürün var. Bebek giyme danışmanı olarak ürün önermekten çok ebeveyne bebek giyerken dikkat etmeleri gereken ergonomi kriterlerinden bahsediyorum. Taşıma gerecinin dokuma kumaşından olması; bebeğin vücudunu omurilik gelişimi ile paralel olarak optimal şekilde desteklenip bebeğin seklini alabilecek olmasını, yeni doğan bebeklerde kullanılabilecek bir taşıyıcının, bacak arası bölümünün bebekle birlikte büyüyebilmesi gerekliliğini anlatıyorum. Yeni doğan bebek ile 1,5 yaşındaki bebeğin bacak aralığı aynı değildir çünkü. Bu durumda yenidoğandan 2 yaşına kadar kullanım imkânı sunan bir taşıyıcı, bebekle birlikte büyüyebilmelidir.
Bir taşıma bezi veya ergonomik bir taşıma ürünüyle bebek her zaman kendisi için en iyi duruşu alabilecektir. Doğru taşıma çocuğun sağlıklı vücutsal gelişimini destekleyecektir. Özellikle de kalçaların ve omurganın gelişimini… Diğer yanda taşıyanın da konforundan ve ergonomisinden bahsediyoruz. Taşıma gereçlerini doğru kullanabilmek de önemlidir. Bu konularda Bebek giyme danışmanlarından destek alınabilir. Bu ve diğer konularda detayları babywearingturkiye.com sitemizden de edinebilirler.
Kendi sling’imizi kendimiz yapabilir miyiz peki?
Yapılıyor! Farklı taşıma önergeleri, özellikle de MeiTai denilen taşıma gereçleri için mevcut. Buna rağmen kullanılan kumaşın özelliği taşıma ergonomisini belirleyicidir. Dokuma kumaşların uzun saatler boyu bebeğin ağırlığını taşırken bağlamayı bozmadan, sarkmadan taşıyabilme özellikleri dokunma şekilleri ile de alakalıdır. Seçilen ip ve örgü seçimi de dokumadaki can alıcı detaylar olabilir. Kumaşçıdan alınacak 4 metre kumaşla yapılacak wrap sling bağlaması ile de bebeğin olması gereken pozisyona sokulması mümkün.
Babywearing’e ilgi duyan annelere ne önerirsin?
“Babywearing”, yani bebeği giymek ebeveynlerle çocuklar arasında içtenlikli bir ilişkiyi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda bebeklerin vücutsal, entelektüel ve sosyal gelişiminin en önemli faktörlerinden biri olarak görülür. Bebekler için ilginin değil, günlük aktivitelerinizin merkezinde olmak, bebeğinizin beyinsel gelişimini ve zihinsel kabiliyetlerini geliştirir. Bebeğimizi giymek ergonomik, kullanışlı ve konforludur. Bebeğinize anne karnında yaşadığı güven ve korunma hissini verir. Bebekleri ile güvenle bağlanan, hayatlarına kaldıkları yerden devam eden, özgüvenli ve keşkesiz ebeveynlik için bebeğinizi giyin. Bu süreçte doğru bilgi ve yönlendirmenin önemi büyük. Hamileliğimizde doğuma hazırlık kurslarında görmeyi amaçladığımız bir konu olan bebeği giymek için ülkemizde de danışmanlık almak mümkün. babywearingturkiye.com sitemiz üzerinden sorularını sorabilecekleri uzmanlara her zaman ulaşabileceklerini bilmeliler. Yine sorularını sorabilecekleri, uzmanlarla direk irtibatta olabilecekleri platformumuz bebeğimigiyiyorum facebook sayfamızı da ziyaret etmelerini öneririm.
Eklemek istediğin başka bir şey var mı?
Tekrar altını çizmek isterim ki; ebeveynlerin hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmelerine katkı olabilmek, Babywearing (bebeği giymek) ve ten tene temas desteği ile huzurla yetişen özgüvenli bireyler yetişmesine katkı sağlamak en büyük amacımız. Amacımıza da uluslararası sertifikalı eğitmenler tarafından sağlanacak olan yetkin eğitim ve danışmanlık/destek sunarak ulaşmayı hedefliyoruz. Babywearing hakkında toplumsal farkındalık yaratabilmek, ten tene temasın, Babywearing ile ebeveyn-bebek bağını güçlendirmede ve bebeklerin optimum gelişimini desteklemedeki önemli rolünü anlatabilmek için çıktığımız yolda çok güzel adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz. www.babywearingturkiye.com ve www.clauwitr.com bilgi ve paylaşım platformlarını kurarak bilinçli ebeveynler için bir pencere açmış olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz.
Röportaj: Duygu İslamoğlu
YORUMLAR