X

“Dersin başına oturmasıyla kalkması bir oluyor. Ödevlerini bitirmekte çok zorlanıyor. Sürekli hatırlatmam gerekiyor. Çok dağınık, öyle çok oyalanıyor ki dersi bitmek bilmiyor....” Bu cümleleri anne babalar okul hayatı devam eden birçok çocuk için sık sık dile getirebilirler. İlk önce bu durumun bir tembellik problemi mi yoksa dikkatsizlik problemi mi olduğunu ayırmak gerekir. Bu ayrım gerçekçi olarak yapılmadığında; bir yanda tembellik ya da motivasyonsuzluk problemi yaşayan ancak dikkatsizlik problemi olarak algılanan ve kendisine sık sık daha dikkatli olsa her şeyi yapabileceği telkinleri yapılan çocuklar ile diğer yanda gerçekte dikkat problemleri yaşıyor olmasına rağmen tembellik, isteksizlik ve motivasyonsuzlukla sık sık suçlanan çocuklarla karşılaşmak mümkündür.


Tembel çocuk



Tembel olan çocukların ilgi düzeyleri oldukça düşüktür, zaman kaybederler, hedefleri yoktur, kendilerini organize etmede ve aldıkları işi zamanında bitirmede çok zorlanırlar. Tembelliğin ortaya çıkmasında kendine güven problemleri etkili olabilir. Her şeyi yanlış yapacağına inanan çocuk, yanlış yapma riskini ortadan kaldırmak için tembelliği seçebilir.


Anne babalar ödevlerini zamanında yapamayan çocuktan sürekli şikayet edebilirler. Şikayet etmek ve eleştirmek çocuğun davranışlarını değiştirmek için etkili bir yol değildir. Aksine sürekli eleştirilen bir çocuğun bir işe başlaması gittikçe zorlaşır. Tembelliğin görüldüğü durumlarda; gelişim zorlukları, hormonal bozukluklar, isteksizlik, motivasyonsuzluk, net yönerge verilmemesi, fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmaması gibi birçok faktörün de gözetilmesi gerekir. Dinlenme, uyku ve yemek gibi fiziksel ihtiyaçların karşılanmamış olması da tembelliğin ortaya çıkışında etkili olabilir. Zaman zaman da çocuk tarafından tembellik, yetişkinler üzerinde bir güç elde etme yollarından biri olarak görülebilir.


Bu çocukların sağlık problemlerinin olmadığını bilmek ancak bu davranışın ortadan kalkmasını sağlayamamak öğretmenler ve aileler için oldukça can sıkıcı olabilir. Çalışmaya yönelik ilgisizlik, motivasyonsuzluk kolay aşılabilir bir durum değildir. Azarlamak ve zorlamak çocuğun o an elindeki ödevi bitirmesini sağlasa da, çalışma alışkanlığının kazanılmasında etkili olmaz. Her çocukta tembelliğin ne anlama geldiği bireysel olarak dikkatle incelenmeli, çocuğun birincil ve ikincil ihtiyaçları tespit edilmelidir.

Çocuğunuz tembelse...














Dikkatsiz çocuk



Dikkat problemi yaşayan çocuklar, dikkatsiz olduklarını dile getirirler. Davranışları ve tutumları da dikkat zorluğu yaşadıklarını gözlemleme fırsatı verir. Okulda araç gereçlerini unuturlar, ödevlerini hatta oldukça küçük işleri dahi yapmakta zorlanırlar, yönergeleri takip edemezler, tüm aktivitelerde ilgisiz ve isteksiz görünürler, unuttum kelimesini çok sık kullanırlar.


Dikkat problemleri de çocuklar için oldukça zorlayıcıdır. Bu çocuklar da diğer çocuklar gibi anne babalarını ve öğretmenlerini memnun etmek için oldukça hevesli ve isteklidirler. Ancak dikkatini yoğunlaştırmada zorlanmaları, okuma, yazma, aritmetik, planlama gibi becerileri sergilerken yoğun zihinsel enerji harcamalarına neden olabilir. Bu durum diğer çocuklara göre zihinsel olarak daha çabuk yorulmalarında etkilidir. Zihinsel olarak yorulmaları da çalışmalarını durdurmalarına, yavaşlamalarına, etrafındaki nesnelere yönelmelerine ve konuşmaya başlamalarına neden olur.


Anne babalar tarafından dikkatlerini yoğunlaştırmak için bu çocuklar tekrar tekrar uyarılır. Daha sonra uyarılara ceza tehditleri de eklenir. Ancak bu anne baba tutumları dikkat problemlerini çözmede etkili değildir. Dikkat problemleri gözlendiğinde bir uzmandan profesyonel destek alınmalıdır.

Çocuğunuz dikkatıni toplayamıyorsa...










Bunlardan kaçının



Çocuğunuzun çalışmaması yada akademik performansının düşük olmasının sebebi her ne olursa olsun şunları yapmaktan kaçının:










Uzm. Psikolojik Danışman Meltem Canver Kozanoğlu - Agape Danışmanlık Merkezi


Kaynak: Bebeğim ve Ben Dergisi