X

Ancak zorunluluk 69 aydan sonra başlıyor. Bu raporu veren hekimler çocuklar musluğu ya da kapıyı açıp kapatıyor, ayakkabılarını bağlıyor ve çöp adam çizebiliyorsa "okula gidebilir" kararı veriyor.


Geçen yıl yaşama geçen 4+4+4’te en çok, okula başlama yaşı ve çocuklarını hazır olmadıkları için okula yollamak istemeyen ailelerden istenen “Yetersizdir” raporu tartışıldı. Yasaya göre 30 Eylül’de 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu okul çağında. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ailelerden gelen yoğun talep üzerine geçtiğimiz 14 Ağustos’ta bir genelge yayımladı ve bir anlamda okula başlama yaşında “3 aylık bir geri adım” attı.


Bu yıl 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan rapor istenmiyor. 2008 Ocak, Şubat ve Mart doğumlu çocukların aileleri dilekçe verecek ve okula başlamalarını bir yıl erteletebilecek. 69, 70 ve 71 aylıkların yani 2007 Ekim-Aralık doğumluların aileleri “Yetersizdir” raporu alacak. Geçen yıl olduğu gibi 60 ayını dolduran her çocuk bu yıl da adreslerine göre en yakın ilkokula kaydedildi. 2008 Nisan-Eylül ayları doğumlu bu çocuklar yasaya göre okula başlamak zorunda değil. Aileleri “Çocuğumu okula göndermek istiyorum” dilekçesi verirse, kayıtları kesinleşecek.

72 Aylıklar ne olacak?

Ancak tüm bu değişiklerde gözden kaçan bir nokta var. O da 72 ve daha büyük aydaki çocuklarla ilgili. Onlar arasında okula hazır olmayanlar varsa aileleri rapor bile alsa okula başlamak zorundalar. Oysa 60-66 aylıkların okula başlamasında tek karar verici olarak aileleri gören bu düzenleme bu aylardan büyük çocuklar için ne rapor ne de aile kararını kabul ediyor. Bu “Yetersizdir” raporu Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerindeki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile çocuk psikiyatri uzmanlarından alınacak. Ayrıca zorunlu hallerde tetkikler ve konsültasyonlar yapılmak üzere ilgili hekim tarafından tek hekim raporu tamamlanacak. Yani ihtiyaç durumunda tek hekimin de raporu geçerli olacak.



MEB hangi özellikleri arıyor?


Psikomotor gelişim


Sosyal- duygusal gelişim

Bilişsel gelişim


Dil gelişimi becerileri

Özbakım becerileri

Haber: Pervin Kaplan