X

Merakla beklenen demokrasi paketi nihayet açıldı. Paketten okul çağındaki çocukları ilgilendiren konular da çıktı. Mesela ilköğretim okullarındaki andımız uygulamasının sona ermesi, farklı dil ve lehçelerde eğitim veren özel öğretim kurumu açılabileceği ile ilgili bölümler... Farklı kesimlerden yükselen farklı tepkileri izlerken aklıma 19 Eylül 2013'te açıklanan Azınlık Okulları Raporu geldi. “Ana dilde eğitim” ve “andımız” konuları o raporda da yer alıyordu.


Bugün İstanbul’da 16 Ermeni, 5 Rum, 1 Musevi okulu olmak üzere sadece 22 azınlık okulu var. Bu sayı Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1894 yılında 6437 olarak karşımıza çıkıyor. Azınlık okullarının sayısının giderek azalmasının en önemli nedeni öğrenci sayısının azalması gibi görünüyor. Düz bir mantıkla azınlık nüfusu ile ilişkilendirdiğinizde bu size doğal görünebilir. Ancak öğrenci sayısının azalmasının tek nedeni bu değil. Azınlık okullarına kayıt yaptırma koşulları önemli bir engel mesela. Buna, eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirilmemesi ile azınlık okullarının diğer bütün okullar gibi devletten katkı almaması ve müfredatla ilgili yaşanan sıkıntıları da eklemek gerekiyor.


Yrd. Doç. Dr. Selçuk Akşin Somel ve Nurcan Kaya’nın Tarih Vakfı adına hazırladığı “Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları Raporu” 3 ciltten oluşuyor. Türkiye’de azınlık okullarının yaşadığı sorunları ortaya koyan rapor, çözüm önerileri de sıralıyor.


Azınlık Okulları Raporu'nda yer alan çözüm önerileri şöyle özetlenebilir:



















Haber: Perihan Özcan