Bu yazı, Eğitim Koçu, Yayıncı ve Matematik Eğitmeni Koray Varol tarafından kaleme alınmıştır.
Matematik, yaşamın her noktasında olan bir bilimdir. Erken yaşta matematiğin anlaşılmaya ve sayılarla ilişki kurulmaya başlanması, rasyonel mantık gelişimine çok ciddi katkı sağlar. Çocuğun küçük yaştan itibaren mantık gelişiminin güçlendirilmesi yaşamda birçok noktada işine yarar. Duygusal gelişimin önemi gibi, rasyonel mantık gelişimi de çok önemlidir, Hayatları boyunca bu ikisi arasında dengeyi kurabilen bireyler daha mutlu olurlar.
Matematiğin bir ezber dersi olarak görülmesi ileride sorunlara yol açar
Çocuğun matematikle tanışması küçük yaşlarda olur. Matematiğin öğrenilmesi, doğadaki karışıklıklarıyla eşleştirilmesi ve özümsenmesi çok önemlidir. Dönem dönem çocuklar matematiği ezberlemeye çalışırlar ama bu durum ileride çok büyük sorunlar yaratır. Örneğin günümüzde bazı insanlar; saatte 80 km hızla gitmeyi, saatte 80 km hızla gitmek olarak algılayıp bir saat boyunca o şekilde gittikleri zaman 80 km yol gidileceğini düşünemeyebiliyorlar. Matematik ve gerçek yaşam ilişkisinin güçlü olması hukuktan mühendisliklere kadar her noktada çok anlamlı işlevsel süreçler yaratıyor.
Matematikte yer alan işlemlerin yaşamsal karşılığını anlamak önemlidir
Çocuğun erken yaşta saymayı öğrenme aşamasında; sayılarla varlıkları ifade etme, varlık bittiği zaman saymayı bitirme, saymayı varlık bittiği zaman durdurma gibi temel eylemleri yapabilmeyi öğrenmesi, toplama ve çıkarma işleminin yaşamsal karşılığını görmesi çok önemlidir. Çarpma işleminin toplamanın kısaltılması olduğunu, bölme işleminin çarpma işleminin tersi olduğunu yavaş yavaş sezmesi, büyük çoklukların sayılarla ifade edilmesi, büyük çoklukların bölme işlemi ile eş parçalara ayrılabildiğini görmesini sağlamak önemlidir.
Çocuğunuzun matematik gelişimini evde minik oyunlarla destekleyin
Aileler olarak çocuklarınızın matematik gelişimini evde minik oyunlarla desteklemeniz, tane tane farklı sorularla güçlendirmeniz önemlidir. Çocuklar dönem dönem ezberleme hareketi yapmayı ister. Örneğin, çocuğunuz “Saatte 60 km hızla giden bir araç, 5 saatte kaç km yol alır?” sorusuna “Çarpacağız” cevabını verdiği zaman yumuşak bir sesle “Emin misin?” dediğinizde “O zaman böleceğiz” der. “Emin misin?” sorusunu tekrar sorduğunuzda “O zaman toplayacağız.” der. Tekrar sorduğunuzda ise, “O zaman çıkaracağız” cevabını verebilir. Bu cevaplar, matematiğin tam özünü anlamadığı anlamına gelir. Farklı yollarla, birçok örnekle pekiştirmesini sağlayın ve doğru yaptığı zaman bile minik sorularla gerçekten anlayarak doğru yapıp yapmadığını, anlayıp anlamadığını sorgulayın. Çocuğunuz bu konuda güçleninceye kadar ona açıklama yaparak ve bol örnekle besleyerek, gelişmesinin iyi ve sağlam olmasını sağlayın.
YORUMLAR