X

Yetişkinlikte başınıza ne geliyorsa; nasıl bir hayat yaşıyorsanız bunun temeli içine doğduğunuz aile ile yaşadığınız ilk 6-10 yıl içinde atılmıştır; isteseniz de istemeseniz de bu böyledir. Bu benim icat ettiğim bir çıkarım değil; sadece ne zaman duygudurum üzerine bir şeyler okusam teorinin kökleri buna dayalı oluyor. Tıpkı “Fazla seven kadınlar” – (Women who love too much) da olduğu gibi.


1985 yılında Robin Norwood tarafından yazılan kitap uzun zaman en çok satanlar listesinde kaldı. 25 farklı dile çevrildi ve yayınlandığı günden beri temel sorusu “Neden ben hep yanlış ilişkiler yaşıyorum?” diyen kadınlara kendi durumlarını izah etmeye çalıştı.


Fazla seven kadın ne yapar?




Norwood fazla sevme kavramını şöyle tanımlıyor:


Peki neden bazı kadınlar kendilerini sevecek birini ararken sağlıksız, dengesiz, sevgisiz partnerler bulurlar ve bu durum kişiler değişse de tekrarlanır? Norwood bu tekrarlanan davranışın köklerini bulmak için çocukluk yaşantısına bakıyor ve işlevsiz ailelerden gelen çocukların yetişkinlik hayatlarındaki yakın ilişkilerinde mutsuz olmalarının sebeplerini inceliyor. Öncelikle işlevsiz aile (dysfunctionalfamily) nedir ona bakalım.


İşlevsiz aile nedir?


Brown üniversitesi psikoloji bölümü işlevsiz ailenin özelliklerini şöyle sıralıyor:



Eğer ailelerde yukarıda sayılan özelliklerden biri ya da birkaçı varsa bu çocuğun duygularını, ihtiyaçlarını hissetme ve ifade etme, kendine ve çevresindeki dünyaya güvenme gibi özelliklerine zarar verirken ötekiler tarafından ciddiye alınmama duygusu tüm hayatına yayılıyor. Bunlar da yetişkinlikte eğitim hayatında, ilişkilerinde ve kimliklerinde problemlere yol açacak davranışlara dönüşüyor.


Yetişkinlik ilişkilerine yansıması




Bu davranışlardan biri de aynı bozuk aile yapısını sürdürecek bir partner bulmak. Çocukluğunda yeterince bakım almamış bir kadın kendine sürekli bakması gerekecek bir partner buluyor ya da partnerinden gelen hiç bir negatif davranış “bardağı taşıran son damla” olamıyor; kadın zaman geçtikçe daha kötü, daha fazla enerji isteyen, daha çok herşeyini talep eden bir ilişkiye çekiliyor. Ya da çocukluğunda güven ortamında yaşayamamış bir yetişkin ilişkilerini, partnerlerini çılgınca kontrol etmeye çalışıyor. Diğer bir seçenekte ise düzgün, güvenilir partnerleri sıkıcı bularak onlarla ilişkiye girmemek. Bunun yerine dengesizliği heyecan, güven telkin etmemeyi uğraşmaya değer, çiğliği cazip, duygusal iniş çıkışları ise gizemli bularak tekrar tekrar bu tiplere doğru çekilmeyi sürdürüyor.


Şimdilik bu kadar, devamı gelecek.


Not: Kitabın 1987 yılında İnkılap tarafından basılmış Türkçe versiyonu var. İsmi “Eğer kadın çok severse”. Sahaflarda bulunabilir sanırım.