Günümüzde çoğu anne bebeklerinin kendi kendilerini beslemelerine izin veriyor. Bu da çocukların daha cesur olmalarını sağlıyor. Bebek liderliğinde beslenme veya BLW olarak da bilinen bu yöntemi siz de denemek isterseniz birazdan bahsedeceğimiz ipuçlarını göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Bebek liderliğinde beslenme ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan ve bebek doğduğundan beri elle yenen besinlerin çocuğa sunulmasını hedef alan bir beslenme stratejisi. Bu yöntem düzenli yemek pişirmeye alışkın olan anneler için aslında oldukça kolay.
Bebeğiniz bu yöntemle görme, koku alma ve tatma duyularını keşfetmeye başlar ve yemek yerken kendi kendilerine keşfettikleri yoldan ilerlerler. Ayrıca bebeğiniz kendi başına yemek yerken el-göz koordinasyonu ve çiğneme yetisi gelişir.
Siz de bu yöntemi uygulamak istiyorsanız bunları yapabilirsiniz:
1- Basit içeriği olan yiyeceklerle başlayın
Çocuğunuza ilk hafta, yaklaşık 2-3 gün boyunca basit içerikli olan, çok fazla malzeme içermeyen yiyecekler sunmanız çocuğunuzun hangi yiyeceklere alerjisi olduğunu tespit etmenize yardımcı olur. Bunlara örnek olarak muz, avocado, haşlanmış brokoli, omlet ve çıtır tavuk parçalarını kullanabilirsiniz. Unutmayın, 6 aylık bebekler günlük almaları gereken kalori miktarının çoğunu zaten anne sütünden veya ek gıdadan aldıklarından günde sadece bir ya da iki defa başka şeyler yemeleri yeterlidir. Bebeğiniz bir kez neye alerjisi olduğunu anlayacağınız kadar yemek yediğinde ve kendine güvenmeye başladığında ona daha fazla malzeme içeren yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz.
2- Yemeğin kıvamına dikkat edin
Bebeğinize vereceğiniz yemek, tuttuğunda sabit duracak kadar sert fakat parmaklarıyla bastırdığı zaman da parçalanabilecek kıvamda olmalı. Çocuğunuza asla çiğ sebze ve meyve servis etmemeye dikkat edin, bunları ya haşlayın ya da fırınlayın. Çocuğunuza yemeği ılık veya soğuk servis edin. Yemeğini daha rahat yiyebilmesi için ona çocuklar için tasarlanan çatal veya kaşıklardan verebilirsiniz. Fakat asla kürdan gibi sert ve malzemeler vermeyin.
3- Tuzu az, demiri bol tutun
Bebeğiniz aile sofrasında sizinle beraber yemeye başladıktan sonra yemekleri çok az tuzlu veya tuzsuz pişirmeniz daha iyi olacaktır. Bebeklerin bedeni sodyumu kolaylıkla sindiremez bu yüzden yemeği tuzsuz yapıp ailenin diğer fertleri için masada tuzluk bulundurabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize her gün demir açısından zengin besinler vermeniz de önemlidir çünkü bebekler yaklaşık 6 aylık olduklarında vücutlarında yeteri kadar demir kalmamış olur. Demir konusundan zengin olan besinler için size mercimek, et ve yapraklı sebzeleri önerebiliriz.
4- Bırakın yemekle oynasın
6-8 aylık bebekler yiyecekleri daha baş ve işaret barmaklarıyla kavrayamadıklarından, avuçlarıyla tutmaya eğilimlidirler. Bırakın bebeğiniz yemeğini kendi şekillendirsin. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey ise ona verdiğiniz yiyeceklerin bir yetişkinin serçe parmağından daha büyük olmamasıdır. Üzüm gibi, boğazına kaçtığında nefes almasını engelleyecek silindir besinleri çocuğunuza mutlaka keserek verin. 8-9 aylık bebeğinizin baş ve işaret parmakalarıyla bir şeyleri tutabilme yetisini geliştirebilmesi için ona yiyecekleri tek lokmada tutup yiyebileceği şekilde keserek verebilirsiniz.
5-Menüde pürelere de yer verebilirsiniz
Bazı bebek liderliğinde beslenme uzmanları katı yemekleri savunuyor olabilir. Fakat serçe parmağınız boyutundaki yiyeceklerin yanı sıra püre de bebeğiniz için iyi olabilir. Çünkü püreler, bebeğinizin daha kolay yutabileceği şeylerdir. Ayrıca bebeğe püre vermek onun için daha doyurucu ve besleyici olabilir.
6- Etrafın dağılacağını kabullenin
Bebeğinizi kendiniz de besleseniz, onun kendi kendine yemesine de izin verseniz ilk aylarda etrafın dağılacağını kabul etmeniz gerekli. Bunu hoşgörüyle karşılamanız çocuğunuzun bir şeyleri keşfetme arzusunu desteklemeye yardımcı olurken, yeni şeyler denemek için güven kazanmasını da sağlar. Temizlik konusunda çok endişeliyseniz bebeğinizin mama sandalyesinin altında çöp poşeti hazır bulundurabilir, kolay temizlenen bebek önlüklerinden kullanabilirsiniz.
7- Esnek olun
Bebek liderliğinde beslenme her çocuk için doğru bir yol değildir, unutmayın. Doktorlar, gelişim yavaşlığı olan, nörolojik problere sahip ve tek başına oturamayan, desteğe ihtiyaç duyan çocukların katı besinlere daha geleneksel yöntemlerle başlaması doğru olacaktır diye belirtiyor. Ayrıca bebeğiniz parmak besinlerle 9. ayının başına kadar baş edemiyorsa bunu mutlaka doktoruyla paylaşın. Doktorunuz sizi, bebeğinizin beslenme yeteneklerini geliştirmesi için bir beslenme uzmanına yönlendirebilir. Bu tip sorunları olmayan bebeklere baskı uygulamadığınız ve çeşitli besinler sunduğunuz sürece bebeğiniz bu yönteme uyum sağlayabilecektir.
YORUMLAR