X

Dijital aygıtlar, hayatımızı işgal etmiş durumda ve mobil uygulamalar giderek çocukları hedef almaya başladı. Çocuklar artık iPad ya da iPhone soruyor istiyor. Ebeveynlerse çocuklarına bu cihazları verip vermemeleri konusunu düşünüp duruyor.


Küçük çocuklarda dijital medya kullanımı son derece yaygın. Bu kadar erken yaşta akıllı cihaz kullanımına izin verilip verilmemesi gerektiği tartışmalı bir konu. Bazı uzmanlar, çocukların dijital ekranlara maruz bırakılmaması gerektiğini söylemektedir. Özellikle 2 yaş altı çocukların televizyon ekranı dâhil, hiçbir ekran önünde zaman geçirmemesi gereklidir. Diğer yandan bazı uzmanlar da, çok küçük çocukların bile dijital medyadan, özellikle eğitimsel iPad uygulamalarından faydalanabileceğini düşünmektedir.


Eğer çocuğunuzun tablet ya da akıllı telefon kullanmasına izin verecekseniz, işte size birkaç tavsiye:


1- Çocuğunuz kullanmadan önce, uygulamayı çok dikkatli inceleyin ve uygun olduğuna emin olun. Örneğin iki yaş altı çocuklar için harf öğreten bir uygulama uygun değildir.

2- Uygulamayı beraber kullanın. Birlikte kullandığınızda, çocuğunuz uygulamanın faydasını daha çok görecektir. Küçük çocukların konuşmanızı duyması ve ucu açık sorular sorması, dil gelişimi açısından çok önemlidir.

3- Eğer uygulamada interaktif hikâye kitabı varsa (e-kitap), önce hikâyeyi sesler ve hareketler olmadan çocuğunuza siz okuyun. Önce hikâyeyi anlamasını sağlayın.

4- Uygulama kullanımını günlük rutininizin bir parçası haline getirmeyin. Örneğin arabaya bindiğinizde iPad’i çocuğunuza devamlı vermeyin. Alışkanlık haline geldiğinde terk etmesi zor olacaktır.