Denizler ve kara parçaları yer değiştirseydi ne olurdu?
Dünya'nın %71'ini sular kaplarken sadece %29'unu kara parçaları oluşturuyor. Peki ya tam tersi olsaydı ne olurdu? İnsanlar ve diğer canlılar yine de hayatta kalabilirler miydi?
-
Dünya'nın sıcaklığı artardı
Dünya üzerindeki sular, sıcaklığın çok fazla artmasına fırsat vermeden büyük bir çoğunluğunu emer. Bundan dolayı da okyanuslar Dünya'nın serin kalmasını sağlar. Ayrıca okyanus ve nehirlerden buharlaşan su da Dünya'nın sıcaklığını düzenlemede yardımcıdır. Eğer dünyadaki su ve kara parçaları yer değiştirseydi, Dünya'nın sıcaklığı çok hızlı bir şekilde artardı. Buna ek olarak kara parçalarının çoğu kuru ve çorak hale gelirdi.
1 / 5 -
Atmosferdeki oksijen oranı düşerdi
Deniz bitkilerinin atmosferdeki oksijen oranının %70'inin oluşmasını sağladığını biliyor muydunuz? Büyük su kütleleri olmadığında deniz bitkilerinin çoğu da hızlı bir şekilde yok olur ve bu da atmosferdeki oksijen miktarının azalmasına yol açar. Aynı zamanda yeryüzündeki sular bizlerin atmosfere saldığı karbondioksiti de emen çanaklar gibidir. Yani yeryüzündeki su miktarı azaldığında karbondioksit oranı artarken oksijen oranı azalacaktır. Bu da küresel ısınmanın inanılmaz derecede artmasına sebep olur.
2 / 5 -
Biyolojik çeşitlilik değişirdi
Suların ve kara parçalarının yer değiştirmesi dünya üzerindedeki yaşam biçimini de etkiler. Bundan önceki maddelerde bahsedilen tüm olaylar Dünya'nın daha zor yaşanılabilir bir hal almasına sebep olur. Hayvanlar ve bitkiler de yeni Dünya'da yaşamak için adaptasyona uğramak zorunda kalırlar. Bitkilerin azalması sebebiyle de otçullar etçillerden daha hızlı bir şekilde yok olmaya başlar. Hava koşulları ise bizim gibi sıcak kanlıların, soğuk kanlılardan daha zor bir yaşam sürmesine sebep olur.
3 / 5 -
Kara ulaşımı kolay hale gelirdi
Sular tarafından bölünmeyen kara parçalarında ulaşım kolaylaşır. Diğer taraftan ise deniz ulaşımı zor bir hal alır. Deniz ürünleri ihracı yapan ülkeler ise böyle bir durumdan kötü etkilenir.
4 / 5 -
Su için savaş bile çıkabilirdi
Su yaşam kaynaklarından biridir. Su kıtlığının yaşanmasıyla beraber bütün ülkeler maksimum seviyede suyun kontrolleri altında olmasını isterler. Bu da ülkeler arasındaki ilişkileri kızıştırır.
5 / 5
YORUMLAR