X

Depresyon sadece ruh halimizi değil, fiziksel durumumuzu da etkileyen bir hastalıktır. Yalnızca duygusal semptomlara odaklanıldığında fiziksel belirtiler gözden kaçırılabilir ya da birçok fiziksel semptom, sıradan ağrılarla karıştırılarak yanlış tedavilere yönlendirebilir.


Depresyon, beyinde duygusal bilgiyi işleyen sinir hücrelerinin ve bu hücrelerin kullandığı yolların doğru çalışmaması ile ilişkilendirilen bir rahatsızlık. Beyindeki bazı bağlantılar aynı zamanda fiziksel ağrıyı hissetme şeklimizi de etkilediğinden, depresyondaki kişilerin ağrıyı diğer insanlara kıyasla daha farklı deneyimlediği düşünülüyor.



Depresyonun fiziksel belirtileri arasında şunlar sayılabilir:



Depresyona bağlı fiziksel rahatsızlıklar nasıl tedavi edilir?

Uzmanlar, özellikle ifade edilemeyen duygusal stresin, depresyonun fiziksel belirtilerini daha da şiddetlendirdiği konusunda hemfikir. Bu yüzden, yaşadığınız fiziksel rahatsızlıkların depresyondan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir psikolog ya da psikiyatristten destek almanız gerekir. Doktorunuz fiziksel semptomlarınızı araştırmak için gerekli testleri önerdikten sonra size uygun olan tedavi konusunda da sizi yönlendirecektir. Bazı durumlarda depresyonun fiziksel belirtilerini azaltmak için vitamin ve mineral takviyeleri de önerilebilir, bazen ciddi fiziksel rahatsızlıklarla karıştırılan depresyon belirtileri kolay bir antidepresan tedavisi ile iyileştirilebilir. En doğru yöntemin hangisi olduğuna detaylıca görüşeceğiniz doktorunuz karar verecektir.




Referanslar: ''Depression: Recognizing the Physical Signs'' (16 Ekim 2018) Şuradan alındı: https://www.webmd.com/depression/physical-symptoms