Emzirme konusunda bilmem gereken ne çok şey varmış. Evet, çok basit bir şey gibi düşünmüyordum ancak bu denli dikkat edilecek şeylerin var olduğunu da bilmiyordum. Okudukça daha çok okuyayım, aman ona da hazırlıklı olayım, şunu da kavrayayım derken kendimi bol memeli içerikler arasında kaybettim. Önceden her şeye hakim olayım duygusu pek iyi bir şey değil çünkü hayat sürprizlerle dolu, bebek de öyle bazısını da başa gelince, yaşayarak öğrenmeliyim nihayetinde. Peki, yaptığım araştırmalardan, okumalardan emzirme ile ilgili neler öğrendim?
Emzirme hazırlığı ne zaman başlar?
Emzirme hazırlığı hamilelik döneminden başlıyormuş. Bu benim için çok şaşırtıcı bir bilgi olmasa da bunun için hiç kafa yormamıştım. Özellikle doğuma son 2 hafta kala meme bakımı, masajlar, tükettiğimiz su oldukça önemliymiş. Katıldığınız eğitimler, okuduğunuz kitaplar, içerikler de cabası. Ben meme ucu yarasından çekindiğim için öncelikle bu konuya eğildim. Nihayetinde doğum sonrası sürekli bir emzirme süreci olduğu için memenin iyileşmeye vakti olmuyor, meme ucu henüz yara olmadan önlem almak gerekiyor. Bu nedenle doğuma 2 hafta kala meme ucu kremi kullanacağım. Gümüş kapak konusunda kararsızlıklarım olsa da faydasını gören birçok anne yorumu okudum. Yara olursa da kantaron yağı ile ayva çekirdeğinden elde edilen jelin çok işe yaradığı da bana söylenen bilgiler arasında. En zorda kaldığım anda ise meme ucu koruyucu kullanmayı düşünüyorum. Bebeğin memeyi doğru tutuşunu sağlamak meme ucu yaralarının önüne geçen bir şeymiş bu konuda detaylı bilgiler okumanızı tavsiye ederim.
Emzirme konusunda işimi kolaylaştıracağını düşündüğüm bilgiler ise şu şekilde:
- Biraz önce de dediğim gibi bebeğin memeyi tutuşunun çok önemliymiş. Bebeğin memeyi doğru kavraması için bebeğin çenesini göğüsümüze yaslamamız, meme ucumuzu ise üst dudağı ile burnu arasındaki bölgeye değdirmelmiz gerekliymiş.
- Sütümüzün artması için yapmamız gereken en önemli şey bol emzirmekmiş. Yediğimiz içtiğimiz şeylerin süt yapacağına ilişkin bilgi tamamen yanlışmış. Bu bilgi çok sevgili Emzirme Danışmanı Diyetisyen Nihan Zayım ile yaptığımız içerikten dolayı bende mevcuttu. O sebeple yalnızca pekiştirmiş oldum. Tabii bol su içmek çok önemli, orası ayrı.
- Biberon ve emzik kullanımı emzirmenin özellikle ilk zamanlarında mecbur kalmadıkça kullanılmamalıymış. Bu ürünler bebeğin memeden emme isteğini azaltabiliyormuş.
- Bebeğin doyup doymadığını, sütünüzün yeterli olup olmadığını anlamanıza fayda sağlayacak unsur bebeğin kirli bezleri imiş.
- "Bebeğin acıkınca ağlar sen de emzirirsin" düşüncesi kısmen yanlışmış. Bebeğin ağlaması en son belirti imiş erken emzirme belirtilerine kulak vermeliymişiz. Bebeğin emmek istediğini gösteren işaretler için hazırladığım şu içeriğe bakabilirsiniz. Oldukça faydalı bir içerik, işinize yarayacağını düşünüyorum: Yenidoğan bebeklerin acıktığını nasıl anlarız?
- Özellikle yenidoğan zamanlarında bebeğin acıkması beklenmeden memeye konulması doğru bir hareketmiş. Böylece hem sık emmesini hem de emmeyi daha rahat öğrenmesini sağlayabilirmişiz. Tabii yenidoğan döneminde sık emzirme ilk haftalarda yaşanabilecek hipoglisemi, sarılık gibi hastalıkların önüne de geçiyor.
- Emzirirken ruh halimizin bebeği çok etkilediği de unutmamamız gereken gerçeklerden biri. Biz nasıl hissediyorsak ona da o duygumuzu aktarıyoruz bu nedenle emzirme sürecinde sakin kalabilmek, kaygılarımızdan uzak durabilmek oldukça önemli.
Bu bilgilere ek olarak emzirme pozisyonlarına da göz attım. Bebeğimle hangisini yapmaktan keyif alırız bilmiyorum ancak siz de emzirme pozisyonlarına bir göz atın derim: Emzirme nasıl olmalı? Emzirme ile ilgili ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir sürü içeriğimiz bulunuyor bu içeriklere doğrudan şuradan ulaşabilirsiniz: Emzirme.
Emzirme konusu böyle, ben okumalara devam ediyorum pek tabii ancak çok da boğulmamam gerektiğinin farkındayım.
34 haftalık hamilelikte vücudumda ve bebeğimde olan değişimler:
Bebeğim inanılmaz hareketlendi. Bu çok keyifli bir şey gerçekten. Ara ara uykudan uyandıracak boyutlarda üstelik... Ancak çok keyifli. Geçen haftalarda bahsettiğim üzere var olan ağrılarım az da olsa hafifledi. Yataktan kalkmak biraz zorluyor ancak şükür bugünlere...
Haftaya doktor kontrolüm var. İple çekiyorum.
Haftaya görüşmek üzere!
Hamileliğin 34. haftasına dair bir şeyler okumak istiyorsanız Gebeliğin 34. Haftasında Neler Oluyor? içeriğimize davetlisiniz!
Diğer tüm bölümler için tıklayın!
YORUMLAR