Doğumdan sonra anneler yeni hayatlarına adapte olmaya çalışırken, bedenleri de eski haline dönmeye çalışıyor. Bu süreçte normalden farklı çalışan hormonlar ve günlük yaşantının değişmesine bağlı gelişen stres ve kaygı gibi durumlar, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Lohusalıkta Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), daha önce hiç mental rahatsızlık geçirmemiş olan kadınlarda da ortaya çıkabiliyor ancak öncesinde depresyon, kaygı veya OKB geçmişi olan kişileri etkileme ihtimali daha yüksek.
Lohusalıkta Obsesif Kompulsif Bozukluk nasıl ortaya çıkar?
Doğumdan sonra gelişen OKB, genellikle altı hafta içerisinde ortaya çıkar, bazı durumlarda hamilelikte de belirtiler göstermeye başlayabilir. Hamilelik öncesinde de Obsesif Kompulsif Bozukluk yaşamış kadınlar, lohusalıkta bu sendromla karşılaşmaya daha meyilli olurlar. Önceden takıntı bozukluğu yaşamış olan kadınlarda lohusa döneminde OKB belirtileri daha agresif bir şekilde ortaya çıkabilir. Hamilelikte ya da lohusalıkta ortaya çıkan OKB fark edilmez ve uygun şekilde tedavi edilmezse, ilerleyen yıllarda da devam edebilir. Yapılan araştırmalar, daha önce düşük yapmış olan kadınlarda da hamilelikte ve lohusalıkta OKB görülme ihtimalinin arttığını ortaya koyuyor.
Hormonlar ruh halini etkiliyor
Kadınların doğumdan sonra değişen ve ancak zamanla düzene girebilen östrojen ve progesteron hormonu dengeleri, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin salınımını da etkiliyor ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar da seratoninin yeterince salgılanamaması veya verimli kullanılamamasına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Bebeğe zarar verme düşüncesi ile ortaya çıkıyor
Hamilelikte veya lohusalıkta gelişen Obsesif Kompulsif Bozukluk, birçok kadında ‘ya bebeğime zarar verirsem’ endişesi ile ortaya çıkıyor. Hemen her annenin yaşayabildiği bu kaygı, mantıklı gerekçelerle giderilemiyor ve kişiyi sürekli olarak bazı hareketleri yapmaya veya yapmamaya itiyorsa, durum ciddileşiyor. Doğumdan sonra sürekli olarak rahatsız edici düşüncelere kapıldığınızı hissediyorsanız ve bebeğinize zarar verme endişesi günlük rutininizi fazlaca etkiliyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız öneriliyor. Aile sağlığı hekiminiz sizi yönlendirebilir veya doğrudan bir psikoloğa/psikiyatriste danışabilirsiniz.
Lohusalıkta Obsesif Kompulsif Bozukluk nasıl tedavi edilir?
Uzman bir psikolog veya psikiyatrist eşliğinde gerçekleştirilen OKB tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanıyor. Hormonal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda ise dengeyi sağlamayı kolaylaştırmak için Seratonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI) türevi antidepresan ilaçların kullanılması da önerilebiliyor. Süreçte duyguları ifade etmek, eş ve geniş aile desteği, kendini yargılamadan düşüncelerin farkına varmak; takıntılı düşüncelerden uzaklaşmayı kolaylaştıran şeyler arasında. Lohusalıkta yalnızca mental değil, fiziksel rahatsızlıklara da yol açmamak için dengeli beslenmeye özen göstermek önem taşıyor. Lohusalıkta her ne kadar çok kolay olmasa da uyku düzenine dikkat etmek, fırsat buldukça egzersiz yapmak, açık havada yürüyüşlere çıkmak da basit ama çok yardımcı olabilecek önlemlerdir.
YORUMLAR