Dünden bugüne Türkiye'de yasaklanan platformlar
Türkiye’de kısa süreli Instagram yasağı sonrasında Discord ve Roblox gibi platformlara da erişim engeli getirilmişti. Dünya genelinde 400 milyondan fazla kullancısı olan Tango isimli sosyal medya platformunun da yasaklandığı ortaya çıktı. Erişim engeli kararını, Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği aldı.
Türkiye'de yıllar içinde çeşitli platformların yasaklanması, ülkenin internet politikaları ve ifade özgürlüğü konusundaki tartışmaları alevlendiren önemli olaylardan biri olmuştur. Biz de, dünden bugüne Türkiye'de yasaklanan platformları ve bu yasakların nedenlerini bir araya getirdik.
-
1. Youtube (2007 - 2010)
Bugüne kadar tam 6 kez yasaklanan YouTube, Türkiye'de yasaklanan ilk büyük platformlardan biridir. 2007 yılında Atatürk'e hakaret içerdiği iddia edilen videolar nedeniyle YouTube, Türkiye'de erişime kapatıldı. Bu yasak, platformun Türkiye'deki içeriği denetlemesi ve belirli videoları kaldırması yönündeki taleplerin karşılanması sonrası 2010 yılında kaldırıldı.
1 / 12 -
2. Twitter (2014)
Twitter şimdiye kadar ülkemizde en çok yasaklanan ve sonrasında yeniden erişime açılan platformlardan bir tanesidir. Twitter, yani yeni adı ile X, Mart 2014'te sosyal medyada yayılan siyasi birtakım ses kayıtlarının dolaşması yüzünden platform kapatılmıştı.
2 / 12 -
3. Vikipedi (2017 - 2020)
Vikipedi, Türkiye'de yaklaşık üç yıl süren bir yasakla karşı karşıya kaldı. 2017 yılında Türkiye'yi terör örgütleriyle ilişkilendiren makaleler nedeniyle, siteye erişim tamamen engellendi. Bu yasak, Vikipedi'nin Türkiye aleyhindeki içerikleri kaldırmaması üzerine uygulanmıştı. Ancak 2020 yılında Anayasa Mahkemesi, bu yasağın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar vererek Vikipedi'ye erişimi yeniden sağladı.
3 / 12 -
4. Dailymotion (2016)
Dailymotion erişim engeli pek çok kişi tarafından hatırlanmasa da, o dönem ülkemizde meydana gelen terör saldırıları ve birtakım toplumsal olaylar ile ilgili videoları barındıran platform kısa süreliğine kapalı kaldı. Fakat ilgili içeriklerin yayından kaldırılması ile beraber yeniden Türkiye'de hizmet vermeye başladı. 2017 yılında da benzer bir olay yaşandı ve yine platform kısa süren bir erişim engeli ile karşılaştı.
4 / 12 -
5. Ekşi Sözlük (2023)
2023 yılında Türkiye'nin en popüler internet platformlarından biri olan Ekşi Sözlük, hükümet karşıtı içerikler ve özellikle seçim döneminde yayılan spekülatif bilgiler nedeniyle erişime kapatıldı. Bu yasak, platformun ifade özgürlüğü açısından ne kadar kritik bir rol oynadığını bir kez daha gösterdi.
5 / 12 -
6. TikTok (2020)
TikTok, 2020 yılında Türkiye'de geçici olarak erişime kapatıldı. Bu yasak, platformda yayılan bazı videoların çocuk güvenliğini tehlikeye attığı ve ahlaki değerlere zarar verdiği gerekçesiyle uygulanmıştı.
6 / 12 -
7. Instagram (2024)
2 Ağustos 2024'te Türkiye, Instagram'a erişimi engellendi. Bu yasak, Hamas lideri İsmail Haniyeh'in ölümüne ilişkin taziye mesajlarının Instagram tarafından kısıtlanması sonrasında gerçekleşti. Instagram'ın 50 milyondan fazla kullanıcısı olmasına rağmen, platformun bu tür içerikleri kaldırması, hükümet tarafından "sansür" olarak nitelendirildi ve erişim engeliyle karşılık verildi. Instagram yetkilileri ve hükümet tarafından görüşmeler olumlu sonuçlandı ve 10 Ağustos günü itibari ile Instagram erişime açıldı.
7 / 12 -
Şu anda Türkiye'de yasaklanan platformlar
1. Roblox (2024)
Türkiye'de yasaklanan platformlar arasına dahil olan son isimlerden bir tanesi de Roblox oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişimi kısıtlanan oyunun neden yasaklandığı ile ilgili şimdilik net bir açıklama gelmedi. İddialarına göre kısıtlamanın nedeni oyunda yer alan +18 içeriklerden kaynaklanıyor. Kullanıcıların kendi oyunlarını yaratma imkanına da sahip olabildikleri geniş özgürlük alanına ev sahipliğinde bulunan oyunda yetişkin içeriklerini barındıran bölümler de yer alabildiği ifade ediliyor.
8 / 12 -
2. Wattpad (2024)
Türkiye'de yasaklı platformlar içerisinde en dikkat çekici isimlerden biri olan Wattpad temel olarak bir edebiyat platformu olarak nitelendiriliyor. Amatör ve profesyonel yazarları bir araya getiren platformun kapanma nedeni bilinmiyor. Henüz bu konuda resmi makamlardan net bir açıklama gelmedi.
9 / 12 -
3. Threads (2024)
Meta'nın sahibi olduğu başka bir popüler sosyal medya uygulaması olan Threads de aylardır ülkemizde erişim engeline takılı durumda. 29 Nisan 2024 itibaren Türkiye'de faaliyet göstermiyor.
10 / 12 -
4. Dscord (2024)
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün "Discord" isimli sosyal medya platformuna Türkiye'den erişim engeli getirildiğini duyurdu. Discord uygulaması üzerinden suç teşkil eden pek çok olayın gündeme gelmesiyle birlikte kurgu ve gerçek olanların ortaya çıkarılması adına detaylı bir inceleme başlatılmıştı.
Telegram ve Discord platformlarında aktif olan "C31K" isimli grubu yöneten ve "Hz. Ebu Cehil" takma adıyla bilinen kişinin, E.K. adlı bir çocuk olduğunu tespit etti. Kimliği belirlenen 2 çocuk muhafaza altına alındı.
11 / 12 -
5. Tango (2025)
Dünya genelinde 400 milyondan fazla kullancısı olan Tango isimli sosyal medya platformunun da yasaklandığı ortaya çıktı. Erişim engeli kararını, Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği aldı. Tango, 11 Aralık 2024 tarihli ve 2024/15041 sayılı kararıyla erişime kapatıldı.
12 / 12
YORUMLAR