X

Eğitim İzleme Raporu 2019’un “Eğitimin İçeriği” dosyasının duyurulduğu bir panel düzenledi. PİSA verileri ve ders kitaplarının içeriklerinin değerlendirildiği toplantıda çeşitli uzmanların görüşleri paylaşıldı. Hayat boyu öğrenme konusu, ders içeriklerinde toplumsal cinsiyet kavramı, ayrıca bilgi kuramı dersi gibi yeni eğitim sistemiyle ilgili konuların tartışıldığı panelde çeşitli veriler ele alındı.


“Eğitimin İçeriği”nin duyurulduğu panelde; ortaöğretim tasarımı, mesleki ve teknik eğitim, ölçme ve değerlendirme, İlkokullarda Yetiştirilme Programı (İYEP), toplumsal cinsiyet eşitliği ve Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi konuları değerlendirildi. Konular, “nitelikli eğitimin üç odağı” çerçevesinde ele alındı. Bunlar; bireyin isteklerinin ve gereksinimlerinin karşılanabilmesi, temel becerilerin kazanılması ve demokratik değerleri içselleştirmiş, eleştirel düşünme yetkinliğine sahip, insan haklarına ve çokkültürlülüğe saygılı aktif yurttaşlar yetişmesi hedefine katkıda bulunabilmek olarak açıklandı.


2003 yılında Türkiye’nin önde gelen vakıflarının bir arada desteklediği bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir girişim olarak kurulan Eğitim Reformu Girişimi (ERG), “Eğitimin İçeriği” başlıklı dosyanın ikincisini bugün düzenlediği panelde kamuoyuyla paylaştı. Raporların bu yıldan başlayarak beş ayrı dosya olarak yayımlanacağı duyurulmuştu.


Panelde ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ve ERG Araştırmacısı Merve Mert raporun sunumunu gerçekleştirirken, Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun (Yeditepe Üniversitesi) ve Dr. Atike Zeynep Kılıç (Başka Bir Okul Mümkün Derneği) konuşmacı olarak yer aldı. Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun eğitimin içeriği ile ilişkili gelişmeleri ortaöğretim tasarımı ve ölçme değerlendirme alanına odaklanarak değerlendirirdi. Dr. Atike Zeynep Kılıç ise toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki gelişmeleri bugüne kadar uygulanan projeler çerçevesinde ele aldı.

Eğitimin içeriğini belirleyen politikaların değerlendirdiği raporu ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ve ERG Araştırmacısı Merve Mert sundu. Verilere ve eğitim sistemimizde ortaöğretime bakıldığında, Pisa verilerinden de bilindiği üzere öğrencilerin başarı düzeyi oldukça düşük. Bu da ortaöğretim tasarımı gerekliliğini ortaya çıkardı. MEB, Eylül ayında açıkladığı yeni eğitim sistemiyle konuya yönelik bazı yenilikler getirdiğini duyurdu.

Ortaöğretim tasarımı konusunda yenilikler ve öneriler neler?

Geçtiğimiz dönemde eğitimin niteliğini artırmaya yönelik birçok çalışma gerçekleşti. Bu çalışmalardan biri ortaöğretimde köklü bir değişiklik getireceği açıklanan “ortaöğretim tasarımı” oldu. “Ortaöğretim tasarımı”, MEB tarafından Mayıs ayında açıklandı. Yeni eğitim sistemini ortaya koyan bu tasarım bilgi kuramı dersi gibi yenilikler getiriyor. Çeşitli seçmeli dersler açıklanırken, zorunlu ders sayısı ve okulda geçirilen süre azalıyor. Ders sayılarındaki her kademede azalma var ve azalma en belirgin olarak 9. sınıfta görülüyor.


Yenilikler şöyle dikkat çekiyor: