X

Türkiye’de, Ekim 2021’de derlenen verilere göre eğitim çağında olan 33.816 otizmli var. Otizmlilerin 10.020’si özel eğitim okullarında, 1.079’u ise diğer okullarda kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi alıyor. Kayıtlı otizmlilerin 3’te ikisinin herhangi bir eğitime erişemediği biliniyor.


Denizli Otizm Derneği tarafından Etkiniz AB Programı desteğiyle hazırlanan “Eğitimde Ayrıştırılan Otizmliler ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, Denizli’de yaşayan ve otizmli çocukları olan ailelerin eğitim alanında yaşadıkları ihlallerin ortaya çıkarılması amaçlandı.


Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Otizm Eylem Planı gözetilerek yapılan incelemelerde ayrıca okullarda, özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında ve rehberlik araştırma merkezlerinde otizmli çocukların eğitime ne şekilde erişebildiği araştırıldı.



Kanunlar yeterli fakat uygulanmıyor

Otizmli çocukların aileleriyle görüşen yetkililer, görünürde yeterli olan kanunların yeterince uygulanmıyor olması nedeni ile hak ihlallerinin yaşandığına dair veriler elde ettiler. Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirmede öne çıkan bulgular şu şekilde:





Otizmlilere yönelik şiddet dikkat çekici boyutlarda




Pandemi sürecinde zorluklar arttı





Daha çok kız çocukları ayrımcılığa uğruyor

Yapılan araştırmada, eğitim kurumlarında karşılaşılan ayrımcılık cinsiyet, başka bir engel durumu olması ve ortalama hane geliri verileri de değerlendirilerek analiz edildi. Sonuçlara göre:









Kaynak: "Eğitimde Ayrıştırılan Otizmliler ve Çözüm Önerileri raporu çıktı". Şuradan alındı: https://denizliotizm.org/tr/egitimde-ayristirilan-otizmliler-ve-cozum-onerileri-raporu-cikti. (10.05.2022).