El-ayak ve baş-boyun bölgesinde oluşan kontrolsüz titremeler, özellikle sosyal yaşantıda çeşitli sıkıntılara neden olabiliyor, ilerlediği takdirde yemek yemeyi ve yazı yazmayı bile güçleştirebiliyor. Esansiyel tremor olarak bilinen hareket bozukluğunun bilinen bir tedavisi yok ancak bazı önlemler alarak titremelerin etkisini hafifletmek mümkün.
Esansiyel tremor nedir?
Nedeni bilinmeyen titremeler olarak bilinen esansiyel tremor, sıklıkla ellerde ve baş-boyun bölgesinde görülen hareket bozukluğu olarak tanımlanır. En çok ellerde görülen titreme, eller öne doğru uzatıldığında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda görülebilen esansiyel tremor, yaş ilerledikçe vücudun diğer bölgelerinde, bacaklar, gövde ve ses tellerini de etkilemeye başlayabilir. Titremeler stres, kafein tüketimi gibi durumlarda daha da artabilir ancak her zaman bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaz. Alkolün etkisiyle azalan titremeler için bilinen kesin bir çözüm ve tedavi yoktur ancak bazı ilaçlar veya doğal yöntemlerle belirtileri azaltmak mümkün olabilir.
Esansiyel tremor nasıl anlaşılır?
Ellerinizde veya vücudunuzun herhangi bir bölgesinde zaman zaman ortaya çıkan ve günlük yaşantınızı etkileyen titremeler oluyorsa, uzman bir nöroloji doktoruna danışmanız gerekir. Doktorunuz muayenenizi, gerekli tahlilleri ve MR sonuçlarınızı inceledikten sonra farklı bir nörolojik rahatsızlığınızın bulunmadığına karar verip titremeleriniz için esansiyel tremor teşhisi koyabilir.
Vücuttaki titremeleri önlemek için ne yapılabilir?
- Beta-bloker adı verilen ilaçlar, vücuttaki adrenalin hormonunun etkisini azaltarak etki ederler ve titremeleri de önleyebilirler. Ancak dolaşım sistemini etkileyebilecek bu tür bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
- Alkollü içecekler, titremelerin etkisini azaltırlar. Ancak elbette ki alkolün zararlı etkileri düşünüldüğünde bu da kalıcı bir çözüm yöntemi olarak düşünülmemelidir.
- Esansiyel tremor durumunda stres, kafeinli içecekler kullanmak, yorgunluk ve uykusuzluk, titremeleri arttıran etmenler arasındadır. Çay-kahve tüketimini azaltmak, yeterince ve düzenli uyumak, strese karşı önlemler almak da titremeleri önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Yoga, yalnızca bir egzersiz değil, beden-zihin dengesini sağlayan harika bir pratiktir. Düzenli olarak yoga yapmak kaslarınızı güçlendirip daha esnek bir yapıya sahip olmanıza, beden farkındalığı geliştirmenize, doğru nefes alma alışkanlığı geliştirmenize, duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olur. Bütün bunlar da vücudunuzda aniden oluşan titremeleri önlemenize yardımcıdır.
- “Rescue Remedy” adıyla bilinen homeopatik ilaç, stresin ve gerginliğin ani etkilerini azaltmada oldukça etkili. Özellikle önemli bir etkinlik öncesi strese bağlı olarak çok fazla titriyorsanız, bir-iki doz Rescue Remedy kullanmak sakinleşmenize ve dolayısıyla titremelerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Melisa, adaçayı ve benzeri rahatlatıcı-sakinleştirici bitki çayları, titremeyi azaltmaya yardımcıdır. Aynı şekilde lavanta benzeri rahatlatıcı aromaterapik kokulardan da faydalanabilirsiniz.
- Sigara kullanımı titremeleri tetikler. Titremelerin etkisinin zamanla artmasını önlemek için sigarayı azaltın ya da tamamen bırakın.
- Meditasyon yapın. Her gün 15-20 dakika ayırıp sakince oturun ve sadece nefes alış verişinizi dinleyerek vücudunuzu ve zihninizi dinlendirin. Yorgunluk, stres ve endişeye bağlı artan titremeleriniz önemli ölçüde azalacaktır.
Derleyen: Duygu İslamoğlu
YORUMLAR