X

Selülit nedir?



Yaygın olarak kilolu insanlarda var olan bir durum gibi gözükse de oldukça zayıf kişilerde de selülit problemi olabiliyor. Yani anladığımız kadarı ile selülit kilo ile ilgili bir problem değil. Peki nedir bu yaz aylarımızı zindana çeviren selülit? Derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümünde pütür pütür bir görünüme neden olan bir hastalıktır. Selülitin erkeklerden daha çok kadınları etkilemesinin ana nedeni kadınların cilt yapısındaki farklılıktır. Cildi bir ağ gibi sararak destekleyen ve ona sıkılık veren kolajen lifleri, kadın vücudunda yağ hücrelerinin toplanıp birikmesine daha müsait bir yapıdadır. Bu noktada neden bazı kadınlarda, kilolu bile olsalar daha az selülit olduğunu anlayabiliriz. Çünkü bu tip kadın vücudundaki kolajen liflerinin yapısı erkek vücudundaki yapıyla benzerlik gösterir ve selüliti büyük oranda engeller. Bu da genetik bir durumdur. Aynı şekilde neden zayıf kadınların vücudunda selülit olduğuna da bu ‘kolajen lifleri’ teorisi açıklamış olur. Genetik olarak vücudunuz selülite yatkınsa, ne kadar kilo kaybederseniz kaybedin, selüliti yok etmeniz mümkün olmayabilir.


Selülit üç aşamada gelişir

Birinci aşması dolaşım bozukluğudur, damarlardan çıkan su dokulara dolar dokular acılı ve duyarlıdırlar. İkinci aşamada ödem daha da fazlalaşır. Üçüncü aşamada, bu dokularda biriken yağ, su ve tuz molekülleri organizma tarafından kullanılmaz ve selülit yerleşir. Genellikle vücudun bacak, kalça, diz yanları, kolların üst kısımları ve göbek bölgelerinde oluşur.



Selülit neden oluşur?

Genetik: Fazla yağlar genellikle kadınların kalçalarında ve üst bacaklarında toplanır. Eğer annenizin vücudunda bu bölgelerde selülit varsa, sizin vücudunuzda da kilonuz ne olursa olsun, aynısının görülmesi mümkündür


Yaş: Yaşlandıkça cildiniz esnekliğini, sıkılığını kaybetmeye başlar. Cildin dış tabakası zayıflar, incelir ve yer çekiminin etkisiyle sarkar. Bu durum cildin altında depolanmış olan yağın yüzeye doğru itilmesine neden olur.


Hormonlar

Selülit oluşumunda hormonların da rolü olduğuna inanılır. Çeşitli kaynaklarda östrojen, insülin, noradrenalin, tiroit ve prolaktin hormonlarının selülitin oluşum sürecinde rol oynadığı belirtilmiştir


Fazla yağlar

Selülitin oluşumuna şöyle bir baktığımızda, bir anlamda selülitin ‘yağ’ demek olduğunu görüyoruz. Vücudunuzdaki yağ oranı ne kadar yüksekse bu yağın dokularda birikerek göze batma ihtimali de o kadar yüksektir. Düzenli egzersiz ve ağırlık kaldırmak çözüm yollarından biridir.


Kötü beslenme ve yanlış diyetler

Bir beslenme uzmanına veya doktora danışmadan kendi kendinize diyet yapıyorsanız ve bunu da sık sık tekrarlıyorsanız, selülite davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Sık sık kilo alıp vermek cildin gevşemesine neden olur ve selülite zemin hazırlar. Beslenme ile ilgili olarak ayrıca rafine ve işlenmiş gıdalar, yağlı yiyecekler, karbonhidratlı gıdalar, şeker ve tuz tüketimi selülit nedenleridir. Eğer lifli yiyeceklere ve taze meyve-sebzeye beslenmenizde ağırlık vermiyorsanız ve bir de bol bol su içmiyorsanız, selülite davetiye çıkarıyorsunuz demektir.


Yaşam biçimi

Sigara içenlerde, hazır gıdaları fazlaca tüketenlerde ve gün içinde çok az hareket edenlerde selülit şikâyetinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Kahve ve sigara vücuttaki kan dolaşımını olumsuz etkileyerek selüliti arttırır.




Tedavisi var mı?

Bir kez vücudunuzda selülit oluşmuşsa piyasadaki hiçbir kozmetik ürün, masaj teknikleri ya da cerrahi yöntemler selüliti tamamen yok edemez. Bilimsel olarak henüz hiçbir yöntemin selüliti tedavi ettiği kanıtlanmamıştır. Selüliti azaltacak yöntemlerin sayısı ise bir hayli fazla…


Selülit dereceleri

Hiçbir pozisyonda ve hatta cildi sıksanız bile görünmeyen,

Ayakta ya da yatarken görünmeyen ama cildi sıkıştırdığınızda görünen

Ayaktayken görünen ama yatarken görünmeyen

Hem ayakta hem de yatarken görünen selülitler.


Bireysel olarak selüliti azaltma yöntemleri







Uzman Yardımı ile Selüliti Azaltma Yöntemleri