X

Hacamat nedir?

Hacamat, vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılması için yapılan bir işlemdir. Hacamat işlemi yapılırken belirli bölgelerde deri üzerine bistüri ile küçük çizikler atılır ve özel kupalarla vakumlanarak bölgedeki kanın dışarı akması sağlanır.


Antik Yunan’dan kadim Uzakdoğu şifa sanatlarına kadar, dünyanın pek çok yerindeki tıbbi kayıtlarda hacamat ile ilgili bilgilere rastlanmıştır. Tam olarak kim tarafından nasıl keşfedildiği bilinmese de, Hz. Muhammed’in yaptırdığı bir uygulama olduğu için İslam’da sünnet kabul edilmiş ve müslüman kültürlerde daha yaygın bir şekilde uygulanmaya devam edilmiştir.


Hacamat, Türkiye’de de Geleneksel Tamamlayıcı Tıp yöntemleri arasında kabul edilmiş ve 2018 yılında SGK kapsamına alınan tedaviler arasına girmiştir. Henüz çok yaygın olmasa da bazı devlet kliniklerinde de hacamat uygulaması yapılmaktadır.


İlginizi çekebilir: Hacamat alerjiye çözüm olabilir mi?


Hacamat ne işe yarar?

Doğru zamanlarda yapılan hacamat işlemi, vücut içerisinde bulunan ağır metaller, toksinler, ilaç kalıntıları gibi zararlı maddelerin vücut dışına atılmasını kolaylaştırarak çeşitli faydalar sağlar.


Hacamatın faydaları nelerdir?









Hacamat yaptırırken nelere dikkat edilmeli?