X

Eskiden çok eskiden, pireler berber develer tellal iken, doğumlar havada karada yapılırken, bebekleri leylekler getirir, anneler sadece kucaklarını açar, babalar da bir ileri iki geri kapının önünde volta atıp beklermiş, doğumlar çok kolay olurmuş. Doğumlar ameliyathanelere taşınıp, teknoloji ve ilaçlarla beraber korkular devreye girince bu masal da burada bitmiş!


Doğru bilginin hissettirdiği güven ve hayatı kolaylaştırıcı etkisi, bebek sahibi olmaya duyulan heyecan ve nasıl doğurabileceğine ilişkin merak, kaygıların uçsuz bir çöl ve desteğin de çölde vaha bulmuş kadar önemli olması Doğuma Hazırlık Eğitimini gerekli kılan şeyler.


Çiftler, illaki doğal-normal doğum konusunda değil, bebeklerine kavuşma sürecinde yaşanılabilecek her şeyi öğrenmek, tercih edebileceklerini değerlendirmek, okumak, izlemek, eşleri ile olmak, güvenmek, birey olarak değer görüp anne-babalığa bebekleri daha anne karnındayken hazırlanmak istiyorlar. Doğumu birlikte yaşamak istiyorlar. Bir devri değiştirip yeni masallar yazmak istiyorlar.

Çiftlerin bu bakış açıları önemsenerek hazırlanan doğuma hazırlık eğitimleri ile şunlar hedefleniyor:

Tabi bir çiftin doğuma hazırlık kursundan ne kadar fayda sağlayacağı, bu kursa göstermiş oldukları özen, öğretmenleri ve kullanılan tekniklerle de yakından alakalı. Etrafta bu kadar çok seçenek varken bu kursun seçimi de ayrı bir özen gerektiriyor.


Uygun bir doğuma hazırlık eğitimi ile;


Doğuma hazırlık eğitimi ile ebeveynler için hamilelik sürecinin keyifli-bilgili geçmesinin önü açılır, doğumun bir çıkmaz gibi görülmesinden çok bir kavuşma anı olarak algılanmasının yanı sıra karı-kocalıktan anne-babalığa yumuşak bir geçiş sağlanır.


Hazırlayan: Pınar Mallı

* Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu, Ebe, HypnoBirthing® ve Aktif Doğum Doğuma Hazırlık Eğitmeni