Epidural hakkında bilmeniz gerekenler
Epidural düşünen anne adaylarına, prosedürle ilgili en yaygın soruların yanıtları…
-
Günümüzde doğum yapan kadınların yarısından fazlası acıyı bloke etmek amacıyla epidural anestezi yoluna başvuruyor. Epidural anestezi şu şekilde çalışıyor: beyne acı sinyalleri götüren sinirler epidural aralıktan geçerler. Her bir sinirin iki katmanlı bir bölgeden geçtiğini hayal edin; bu katmanlar arasındaki alan epidural aralıktır. Ve bu bölgeye enjekte edilen anestezi ile acı sinyalleri bloke edilebilir. Herkes acıyı farklı şekillerde yaşar; acı yoğunluğunun kimin daha güçlü olduğuyla hiçbir ilgisi yoktur.
1 / 7 -
Epiduralin bebeğim ve benim üzerinde ne gibi etkileri var?
Epidural, rahim boynunun açılmasını yavaşlatmaz ya da sezaryen riskini arttırmaz; ancak doğum sürecini ortalama 20 dakika kadar uzatabilir. Aynı zamanda vücut ısınızı yükselterek ateşinizin çıkma olasılığını artırabilir. Bu durum, ısıdaki artış sebebinin epidural mi yoksa bebeğe zarar verebilecek geri plandaki bir enfeksiyon mu olduğunu fark edemeyen doktorlar için sorun yaratabilir. Epiduralin avantajı vücudun acıya olan normal tepkisiyle bağlantılıdır. Acı, kan dolaşımına stres hormonlarının salınımına sebep olur - ki bu durum kalp atışlarınızın hızlanmasına ve rahminizden kan gelmesine yol açabilir. Acı aynı zamanda hızlı ve derin nefesler almanıza sebep olarak plasentadan da kan gelmesine neden olabilir. Epidural bu acının oluşmasını engellediğinden bu yan etkileri yaşamazsınız.
Söz konusu bebeğinizin sağlığı olduğunda, epidural kullanan anneler ve herhangi bir ilaç müdahalesi olmadan doğum yapan annelerle gerçekleştirilen testlerin sonuçlarında iki grup arasında kayda değer bir farklılık görülmüyor.
2 / 7 -
Canım acıyacak mı?
Birçok kadın gayet normal olarak epidural iğnesinin boyutu konusunda endişeleniyor; ancak iğnenin boyutu nihayetinde önemli değil. Çünkü epidural iğnesinden hemen önce bölgeyi uyuşturmak adına küçük bir iğne kullanılıyor. Birçok kadın bu küçük iğneyi umursamıyor. Ancak enjekte edilen uyuşturucu ilaçla gelen batma hissini yaklaşık 5 dakika boyunca hissedebiliyorlar. Epidural yaklaşık 5 dakika içerisinde işe yaramaya başlıyor ve 10 dakika sonra zirveye ulaşıyor.
3 / 7 -
Epidural nasıl yapılıyor?
Epidural sırasında kadınlardan ya yan tarafa doğru uzanmaları ya da oturur pozisyonda olmaları istenir. Hemşireler gerekli pozisyona geçmenize yardımcı olurlar. Cildinize temizleme solüsyonu sürülür, uyuşturucu ilaç enjekte edilir ve epidural iğne yapılır. Epidural kateter, epidural aralığınızın arasından geçirilir, iğne çıkarılır ve kateter sırtınıza sabitlenir. Yatırılırsınız, kateterden ilaçlar verilir ve en sonunda doğum boyunca epidural ilacın sürekli olarak yenilendiği bir pompaya bağlanmış olursunuz.
4 / 7 -
Epidural sırasında hareket edersem ya da kasılırsam ne olur?
Doğum kasılmaları, iki dakikalık aralıklarla bile gelebilir; dolayısıyla epidurali bu kadar sık gelen kasılmalar arasında yapabilmek zordur. Yerleştirme sırasında birkaç kasılma yaşayacaksınız, sorun yok; epidural yerleştirmek çok da hassas bir süreç değildir. Prosedür esnasında hafifçe hareket eden kadınlar işlemi yavaşlatırlar; ancak hemen hemen herkes yeterince hareketsiz kalabilmeyi başarır.
5 / 7 -
Epidurali doğru yere yapacağınızı, sinirlerime ya da omuriliğime zarar vermeyeceğinizi nereden bilebilirim?
Uzmanlar, epidural aralığa girdiklerini iğneye bağlı olan şırıngada hissettikleri bir değişiklik sayesinde anlarlar. Epiduralin doğrudan bir sinire ya da omuriliğe yerleştirildiğine dair yaygın bir yanlış algı vardır. Bunun gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. İğne, kateter ve ilaç, sinirlerin geçtikleri bölge içerisine uygulanır. Omurga, epidural aralığınızı çevreleyen koruyucu bir kemik yapıdır. Epidural iğneyle omurgaya çarpmak canınızı acıtmaz. Muhtemelen hissetmezsiniz bile. Ayrıca epidural iğne ile herhangi bir sinire ve özellikle de omuriliğe çarpmak inanılmaz derecede zordur. Sinirler epidural aralığa yanlardan girer; epiduralin yerleştirildiği merkezden değil.
6 / 7 -
Epiduralden sonra yürüyebilecek miyim?
Epiduralden sonra bacaklarınızda hafif bir batma hissi olacak ve kendinizi güçsüz hissedeceksiniz; dolayısıyla koridorlarda gezinmek çok da akıllıca bir davranış değil. Yapacağınız en sağlıklı şey, doğum boyunca yatakta kalmaktır. Ayrıca hemşireler bebeğinizin kalp atışlarını sık sık kontrol etmek isteyeceklerinden yatakta olmanız gerekmektedir.
7 / 7
YORUMLAR