HT Hayat Anasayfa Rahim ağzı açıklığı | Hamilelik

Doğum sürecinde en belirleyici kabul edilen etkenlerden biri de rahim ağzı açıklığıdır. Doğum ilerledikçe rahim ağzı (serviks) incelerek açılmaya başlar. Başlangıçta 1 cm kadar olan açıklık, 10 cm olduğunda bebek dışarı çıkmaya hazır demektir. Doğum sürecinde ebe veya doktor, eliyle rahim ağzını kontrol ederek açıklığın ne kadar olduğunu tespit eder.


Kimilerinde çok kısa sürede tamamlanabilen bu açılma süreci, bazı kadınlarda çok daha farklı sürelerde gerçekleşebiliyor. Ancak tıp dünyasının öngördüğü bazı standartlar da var ki, beklenen sürede beklenen rahim ağzı açıklığına ulaşılmamışsa, doğum sürecine müdahale edilerek (suni sancı, zarların sıyrılması vs.) doğumun hızlandırılması gerekli görülebiliyor.



İtalya’da Milan Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırmada, ebe kontrolünde gerçekleşen 328 doğumda kadınlar takip edildi. Her bir santimlik açılmanın ne kadar sürede olduğu ile ilgili bir istatistik elde edilmeye çalışıldı. İlerlemeler arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunamadı.


Sonuç olarak bu araştırma, doğumda gerçekleşen rahim ağzı açılmasının herhangi bir şekilde önceden tahmin edilemeyeceğini ortaya koymuş oldu.


Partograf: Doğumu izleme tablosu

Günümüzde kullanılan ‘partograf’ sistemi ile hastanelerdeki doğumlar takip ediliyor. Partograf, basitçe doğumun ilerlemesini takip etmek için kullanılan bir formdur. Bu grafik kağıdına doğum sürecindeki gelişmeler belli saat aralıkları ile kaydedilerek doğum eyleminin izlenmesi sağlanıyor. Rahim ağzı açıklığının yanı sıra, partografa annenin sağlık durumu (kan basıncı, nabız gibi değerleri), bebeğin sağlık durumu (fetal kalp atım hızı, zarların durumu vs.) ve doğumun ilerleyişi (rahim ağzı açıklığı, bebek başının düzeyi) gibi faktörler ölçülerek kaydedilir. Ayrıca bu formda annenin kişisel bilgileri de kaydediliyor.


Bir günde birden fazla doğumun takip edildiği hastanelerde ve doğumevlerinde partograf, ebelerin ve hemşirelerin işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Gebenin sağlıklı bir biçimde takip edilmesi için partograf büyük önem taşıyor.




Partografta rahim ağzı açıklığı bu grafiğe kaydediliyor. 6 saate kadar ilerleme olmazsa uyarı, 10 saate kadar ilerleme olmazsa müdahale öngörülüyor.


Doğumdan ne bekliyoruz?

1954’te ve 1969’da yapılan iki çalışmanın sonucunda, doğumda rahim ağzının ne kadar sürede kaç santim açılması gerektiği standardize edilmiş. Buna göre doğumun aktif fazı, 4 cm açıklıktan sonra başladı kabul ediliyor. 4 cm açıklığa ulaştıktan sonra, ilk doğumu olan bir gebenin rahim ağzının her saatte yaklaşık 1 cm açılması gerektiği öngörülüyor. (İkinci-üçüncü hamileliklerde saat başı yaklaşık 1,5-2 cm açılma bekleniyor.) Partograf değerlerine göre doğuma müdahale genel olarak şu şekilde oluyor: Eğer iki saat boyunca açılmada ilerleme görülmezse, doğum durdu kabul ediliyor ve sebebi araştırılıyor. Eğer 4 saat boyunca bulguda değişiklik olmazsa, tıbbi müdahalede bulunuluyor. (Suni sancı, zarların sıyrılması, su kesesinin açılması, sezaryen vs.)


Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandırması için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Özer’e danıştık. Dr. Özer, bilhassa devlet hastaneleri gibi çok fazla doğum eyleminin bir arada takip edildiği ortamlarda partografın oldukça sağlıklı bir uygulama olduğunu söylerken, kaydedilen değerlere göre “beklenen açıklık” oluşmadıysa körü körüne müdahale etmenin de doğum eylemine zarar verebileceği konusunda uyarıyor.


“Her doğum aynı değildir”

Doğumun ilerleyişini yavaşlatabilecek çok fazla etmen var. Kadının kendini güvende hissetmemesi, ortamın rahatsızlık verici oluşu gibi durumlar psikolojik olarak etki ederek doğumda salgılanması gereken hormonları engelliyor ve doğumu yavaşlatabiliyor. Bazen de, her şey yolunda ve fiziksel olarak koşullar da uygun olsa bile, doğum eylemi beklenenden yavaş ilerleyebiliyor.


Dr. Semra Özer’e göre, aktif fazdaki (4 cm’e kadar açılmış) bir gebede 6 saat içinde hiçbir ilerleme görülmüyorsa, bunun sebebi araştırılmalı ve gerekli değişiklikler yapılmalı. Gebeyi rahatsız edebilecek, doğumun ilerleyişine olumsuz etki eden faktörler devre dışı bırakılarak annenin rahatlaması sağlanmalı.


Ancak 4 cm açılmanın üzerinden 10 saat geçmesine rağmen hala açılmada bir ilerleme görülmüyorsa, medikal olarak müdahale etmek gerekebiliyor. Bu durumda, “ilerlemeyen doğum eylemi”nden bahsedilebiliyor ve medikal destekleyicilere rağmen gelişme olmazsa, doğum sezaryen ile sonuçlanıyor.


Burada önemli olan nokta şu ki, her doğum birbirinden farklı seyredebilir. Her doğumun belli bir ilerleyişi olmasını beklemek, pek çok uzmana göre anne üzerinde de bir tür baskı oluşturarak olumsuz sonuçlara neden olabilir. Çevreden sıklıkla duyduğumuz “doğumum ilerlemedi, sezaryen oldum” hikayelerinin her birinin farklı koşullarda, farklı sebeplerle oluştuğunu unutmamak gerek.


Dr. Semra Özer, konuyla ilgili görüşlerini şöyle özetliyor: "Bazen doğum durur. Bu durum, bebeğin ve annenin dinlenmesi için vücudun verdiği bir moladır. Eğer anne ya da bebekte herhangi bir sorun yoksa, bunu ilerlemeyen eylem kabul etmemek gerekir. Doğum eylemi tekrar başlayana kadar biraz sabretmek, hemen suni sancı vs. ile doğumun hızlanması için uğraşmak yerine vücudun verdiği sinyali doğru anlayıp anne ve bebeğin biraz dinlenmesi için imkan yaratmak gerekir. Ancak aktif dönemin adına yaraşır şekilde aktif doğum kasılmaları varken doğum ilerlemiyorsa, bu gerçek bir 'ilerlemeyen eylem'dir. Bu durumda ise partogramda yer alan sınır değerler ilerlemeyen eylem yanısını doğru koymaya yardım eder. Gerçek ilerlemeyen eylem varsa bu bir sorunun varlığına işaret eder. Çünkü sorunsuz bir doğum bahsettiğimiz mola dışında genellikle sorunsuz ilerler. İlerlemiyorsa bir patoloji olma olasılığı göz ardı edilmemelidir."


Yeni çalışmalar ne diyor?

Bazı akademisyenler, partografta ‘doğumun başladığı aşama’ olarak kabul edilen 4 cm ölçüsünün de değişmesi gerektiği konusunda hemfikir. Henüz bununla ilgili kesin bir düzenleme yapılmamış olsa da, doğumun aktif olarak başladığı aşamayı 6 cm açıklığa ulaşılması olarak belirlemenin daha etkili ve kullanışlı olacağını belirten doktorlar ve ebeler de mevcut.


Milan’da yapılan bu araştırma ise, partograf ile doğum takibindeki “her saat başı bir santim açılma olmalı” inanışını değiştirecek gibi gözüküyor. Belki de buna benzer pek çok çalışma, gebelerin doğumu belli sürede tamamlanması gereken bir yarış gibi görmesinin de önüne geçebilir.



YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 21 hafta gebeyim 4cm açıklık var diye yazmışsınız sonra na yapdrdiniz bilgi verirmisinz
    CEVAPLA
  • Misafir 2 santim. Acıklık var ne zaman doğum olur
    CEVAPLA
  • Misafir 40 +3 haftadayım bir parmak açılma var doğum nezaman olur
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 39+6 oldum hala doguma dair bi belirti yok
    CEVAPLA
  • Misafir 5 cm açıklığın olduğu söylendi hastanede yer olmadığından.imza atıp eve geldim.iyimi yaptım bilmiyorum ama iki gün oldu sancı veya su gelişi vs hiç bir şey yok henüz endiselenmelimiyim ????
    CEVAPLA
  • Misafir 28. Haftamdayim ve 2.5 cm açıklık var .günlerimi doldururken nelere dikkat etmeliyim ?
    CEVAPLA
  • Misafir 40 4 haftayim aclma 3satmi geckin sancim yok
    CEVAPLA
  • Misafir 33+4 haftalığım rahim ağzında kısaltma var, 4cm açıklığı ve su gelişi gözlendi hastaneye yatırdılar 10 gün antibiyotik vercez dediler 4cm açılmam var 3 gün oldu hiçbir gelişme yok Bi yardımcı olur musunuz lütfen
    CEVAPLA
  • Misafir 36+4 haftalik hamileyim sancım çok ama açılma yok
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 38+4 haftaligim 4 cm aciklik varmis. Acilma her saat mi oluyor yoksa her gün mü?
    CEVAPLA
  • Misafir otuz altı haftalık gebeyim üç cm açıklık var sizce doguracakmıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadslar rahmimasagiya indigini hissediyrm bakincada anlasiliyor sancim kanamam yok ama akintim cok ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir arkadaslar 6 cm.acilma var diyo ebe ama belim haric fazla agri sanci hisetmiyorum normal mi bu
    CEVAPLA
  • Misafir Bende33 haflik gebeyim sancım çok yüksek doktor normal dedi iki santim açıklığın var sizce ne zaman daha fazla acilmam ölür lütfen bilgi verinnn
    CEVAPLA
  • Misafir 37+4 haftalık hamileyim 3 cm açıklığım var yaklaşık 10 gündür sancım oluyor sizce doğumum ne zaman olur. Rabbim bütün hamile arkadaşlarımıza yardım etsin ben de dahil
    CEVAPLA
  • Misafir 21.haftadayım 4 cm açılma var benim ve bebeğin hiç şikayeti yok aldırmadım düşmesini bekliyorlar
    CEVAPLA
  • Misafir 37+4 haftayım 4 cm acılmam var ama sancım yok ebe bekle evinde dedi 3 gündür bekliyorum hala yok bu normal mi bebek hareketleri gayet iyi kasılma var
    CEVAPLA
  • Misafir 21haftalık hamıleyım rahımde 2cm açıklık var ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir 37t2 günlük hamileyim sancım oldu doktora gittim 2 3 cm açılma var dediler sonra sancım kesildi bu normal mi bebeğin harekatlerini hissediyorum ama
    CEVAPLA
  • Misafir 37t2 günlük hamileyim sancım oldu doktora gittim 2 3 cm açılma var dediler sonra sancım kesildi bu normal mi bebeğin harekatlerini hissediyorum ama
    CEVAPLA
  • Misafir Doktor kaçıncı haftada bakıyor ne kafar açıklık olduğuna
    CEVAPLA
  • Misafir 40 hafta ama hiç sancım yok
    CEVAPLA
  • Misafir Dogum korkusy nasil asilabilir
    CEVAPLA
  • Misafir Dogum korkusy nssil asilabilir
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 36.4 haftaligim ve 2 santim aciklik var norml dogum olcm
    CEVAPLA
  • Misafir Eskı doğomum dan iki sn açim var şimdi ki doğumu kulayleştırır mi 40 haftalık hamileliyım
    CEVAPLA
  • Misafir 39+2 hamileleyim rahmim de kasılmam bel agrım var rahim acılmasını nasıl anlarım
    CEVAPLA
  • Misafir 39+ 5 haftadayım açıklığım 4 cm ama şuana kadar sancı hissetmedim bu normal midir
    CEVAPLA
  • Misafir 37+4 haftayım 4 cm acılmam var ama sancım yok ebe bekle evinde dedi 3 gündür bekliyorum hala yok bu normal mi bebek hareketleri gayet iyi kasılma var
    CEVAPLA
  • Misafir 16 . hastadayım ve sancılarım artı kanmam var yarı sulu doktorum 4 cm açıklık olduğunu soyledı ve erken doğum olacak dedı ...bunu engellmek munkunmu
    CEVAPLA
  • Misafir rahim açılması için eşinizle ilişkiye girin açılıyor rahim dikkatli bir şekilde ama
    CEVAPLA
  • Misafir 4 aylıken erkendoğumda fark edilen rahim ağzı dikilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir bunu yapmak zararlıdır bence enfksiyon ve düşük açısından
    CEVAPLA
  • Misafir 3cm açıklık var nişan kanamam var ama sancim yok bende eve geldim sancı gelene kadar evde bekleşen sorun olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Beklediniz mi bnde 3 gündür siz gbi bekliyorum son durum ne oldu
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftabiki hamile
    CEVAPLA
  • Misafir Doğuma 2 hafta ama rahim imde hiç açıklık yak bu normal mıdır?
    CEVAPLA
  • Misafir mrh ben suan 40 haftalık gebeyim ve 08\10 cumartesi gunu saat 19 da kanamam oldu doktora gittim nişanın gelmiş 1 cm acıklıgın var dediler yatırdılar pazar oldu saat 2 de acıklık aynı dedeiler saat 4 oldu yine ve hiçbirsey yapılmadı çıkardılar bu arada kanamm azaldı sancım durdu carsamba gunu gel hiç birsey olmazsa dediler yapılan işlem dogru mu müdahale etmeleri gerekmiyormu bana
    CEVAPLA
  • Misafir Dogum korkusu nasil asilabilir
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.